Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Defro Smart II Zrozumieć spalanie grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
maron12345
![]() |
Jeszcze mam pytanko odnośnie spalania do kolegów znających lepiej temat a mianowicie:
czy lepiej ustawić piec tak aby częściej wchodził w stan podtrzymania? czy raczej stan podtrzymania obniża sprawność pieca?(bo z taką sugestią się spotkałem) i lepiej dla sprawności aby jak najmniej czasu utrzymywał się w tym stanie? Co sądzicie o spalaniu u mnie na poziomie 21kg/d, przy 140m kw, budynek z 1975roku ocieplony styropianem na zewnątrz 8cm, ze stropem słabo ocieplonym mieszanką wapna i trocin, dach pod papę, ściany z "suporexu" 20cm/szczelina +10 cm wewnątrz? Dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi, bądź linki do materiałów do poczytania o tych kwestiach. |
|||
|
||||
olo73
![]() |
witaj kolego
jeśli masz dom słabo ocieplony i 140m a spalasz 21 kg na dobę przy takich tem. to ja bym nic nie kombinował piec jak chodzi za nisko a często ludzie kupują nad wymiar piece i wtedy przykręcają że on chodzi aby aby to się wtedy niszczy piec , ale 21kg to ja bym nic nie kombinował jak spalanie ok pozdrawiam |
|||
|
||||
PLUS-MAD
![]() |
witam czy w spalaniu grupowym można zwiększyć krotność podawania. Problem polega na tym, że żar schodzi zbyt nisko w palniku. Obecnie palę peletem.
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
odpowiada za to ilość powtórzeń. Parametr ten zmieniamy dla przypisanej mocy Min i Max
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam,grupowe nie jest dobrym trybem spalania dla pelletu. po zakończeniu cykli podawania następuje czas na dopalenie paliwa..od 2 do 5 minut. Spowoduje to wypalenie calego pelletu znajdującego się na palniku.
Proponujemy palenie na pełnym automacie z typem kotła pellet i korektą dmuchawy np -6% Ew w trybie retorta ręczny. Pozdrawiam |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||