Forum  eSterownik.pl  Ustawienia Retortowy-Grupowe ekogroszek kopalnia Mysłowice Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2017-09-21 13:32
  kmaslanka Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
Witam Wszystkich ,

Mam prośbę o informację kto pali ekogroszkiem z kopalni mysłowice i jak macie ustawiony piec pod ten właśnie ekogrosze. Paliłem wcześniej miałem a teraz kupiłem ekogroszek z kopalni mysłowice i dlatego takie moje pytanie.

Ja mam w tej chwili ustawiony piec na

1. Retortowy-Grupowe.
2. Zakres mocy od 16KW-20KW.
3. 16KW 5 podan   - dmuchawa 44
4. 20KW 5 podan - dmuchawa 46
5. Powierzchnia domu ponad 200 m2 grzejniki i podlogowka. bez CWU.

Prosba o informacje czy ktos pali tym eko groszkiem i jakie ma ustawienia na piecu, Z gory dzieki.

Pozdrawiam


2017-09-21 16:15
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Paliłem " Wesołą" to chyba to samo Widzę , że kociołek przebija Ci zadaną temp. zmniejsz ilość podań do 4 , albo na obecne warunki zmień zakres mocy na 12-16 kW ( wtedy ilość podań możesz dać 5 dla obydwu mocy potem obserwacja "kopca" ) w/g histogramu powietrza też masz za dużo ( wysokie słupki z lewej strony wykresu ) Pozdrawiam ,powodzenia
2017-09-22 10:12
  kmaslanka Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
Czesc,
Dzieki za odpowiedz, tak Wesola to ekogroszek z myslowic.
Napisz co byc zrobil z tym powietrzem, zmiejszyc na obu mocach o 1 ?
Pozdrawiam
2017-09-22 11:58
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Na Twoim miejscu zmniejszył bym zakres mocy kociołka z 12-16kW po 5 podań , wiatru 42 dla 12kW , 43% - 16kW , bo na obecnych ustawieniach przebija Ci zadaną temp.kociołka aż o 20* , w/g mnie niepotrzebna strata energii , powodzenia
2017-10-08 13:44
  lidka Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
To może ja też się do pytań podłączę.
Może ktoś doradzi coś dobrego.
W tym roku też mamy Mysłowice. Miało być lepiej a nie jest.
Strasznie dużo w popielniku.
Jak zmienić ustawienia? Też mamy na grupowym. Dziś zmieniliśmy tylko na 16kW.
Co zrobić, żeby lepiej się spalało? Włączyliśmy cwu, żeby było większe obciążenie ale to też niewiele dało.
Nazywamy się szeryf.
2017-11-20 20:37
  kmaslanka Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
Moze ktos poradzic jak ustawic piec, wczesniej to byl okres taki jesienny i wylaczalem czasem piec, teraz chodzi caly czas.

dodane 2017-11-20 20:37Mam prosbe czy ktos moze zobaczyc na moj histogram pracy grupowej i powiedziec czy mam dobre ustawienia pracy kotla. z gory dziekuje.
2017-11-20 20:57
  mirko14 Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Witam mam piec ogniwo 16kw jest taki problem mam dużo spieków a parametry 12kw dmu 40 powt 6 16kw 41 powt 6 i proszę oodpowieć
2017-11-20 21:50
  Jasinski Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
Mam (czy ufam ze mam)  Myslowicki 28MJ i mam ustawione 12-20kW :
12kW - 5 podan  - 32% nadmuch
16kW - 6 podan  - 37% nadmuch
20kW - 6 podan - 40% nadmuch
Jak mialem wiecej nadmuchu to zostawaly mi spieki
2017-11-20 22:07
  kmaslanka Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
jakie masz spalanie w ostatnich dniach ?

dodane 2017-11-20 22:07masz automatyke zaworu 4D nie przytyka Ci pieca jak okreca albo zakreca zawor ?

2017-11-21 09:13
  endriu Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Palę Wesołą moje ustawienia:
8kW, 5 podań, nadmuch 27%
12kW, 5 podań, nadmuch 28%
16kW, 4 podania, nadmuch 28%
w szufladzie 1/3 popiołu, 1/3 popkorn, 1/3 kalafiory. Nierówne spalanie na palniku z jednej strony spieka a z drugiej popiołek jak z fajki, żar utrzymuje się na równym poziomie bez kraterów i przesypywania. Szukam jeszcze ustawień, może domieszam na testy jakiegoś słabego grochu.
2017-11-21 10:13
  kmaslanka Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
Endriu,
sterownik kreci Ci zaworem 4D w zaleznosci od czujnika temeratury ?
masz pompe ustawiona na predkosc 2 ?
2017-11-21 10:24
  endriu Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
siłownik zaworu 3D a zależności od czujnika temperatury, pompa CO na 2
2017-11-21 12:11
  kmaslanka Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
to tak ja ja, ja jakbym taka dmuchawe ustawil to chyba wogole by mi temperatury nie dobilo do zadanej 54, a duzo metrow m2 do ogrzania, bo ja mam ponad 200m2 i mam 25KW piec.

dodane 2017-11-21 12:11jakie Ci wychodzi spalanie przy takich ustawieniach ?
2017-11-21 12:56
  endriu Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
Całkowita powierzchnia to ponad 200m2, w tej chwili ogrzewam jakieś 160m2 (wyłączony na razie garaż i część piwnicy) piec  20kW. Groszek ma dużą moc nie ma problemu z dogrzaniem do zadanej temperatury, Średnie zużycie według tego co sypię i co pokazują statystyki to 11-15 kg/d. Ocieplony dom z lat 70-80. Ja utrzymuję trochę niższe temperatury w domu niż te u Ciebie.
2017-11-21 13:30
  kmaslanka Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
a masz delikatnie przysloniety wylot do komina ? ja sie boje troche az tak radykalnie zmiejszyc wiatr bo dlugo piec sie nagrzewal , ile u Ciebie trwa mniej wiecej grzanie a ile przestoj ?
2017-11-21 13:43
  endriu Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
nie przymykam wylotu do komina, kocioł mam upubliczniony wszystko możesz podglądnąć: https://esterownik.pl/device/12517
2017-11-21 16:38
  mirko14 Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Dzięki z wiadomość ale mam jedno pytanie pale węglem EKO 28MJ w sypie 100kg i spala przez 5 dni cz to dobrze cz nie
2017-11-21 16:43
  bodziasty Posts: 1911 Ostrzeżenie: 0
Jaki metraż ocieplenie no i trochę więcej szczegółów domu, bo średnia 20 kilo nie jest zła - no chyba że 80 metrów to już gorzej
2017-11-21 17:20
  gmaj22 Posts: 2202 Ostrzeżenie: 0
Nie ma tragedii, to jest przecież średnio 2,5 kW na godzinę.
2017-12-10 10:40
  paris Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam .Ja mam bud pietrowy nieoceplony,okna plasik ,strop ocieplony spala 30 kg na dobe ,nie myslalem ze az tyle spali, 25kg by wystarczylo  ,prosze o inf czy to duzo czy mozna cos zaoszczedzic.
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: gienek_k, jagoda, jarek1974, Lukka16, marekzu, maverick1112, Mokrosz, Omega, reebok90, spirch, zibi20061