Forum  eCoal.pl v3.5  Zawór 4D i ochrona powrotu Subskrybuj
2017-09-21 08:17
  damian_lisu Posty: 11 Ostrzeżenie: 0
Witajcie,

Pytanie do serwisu o taką sytuację.
Soft, ostatni 1.1.24.6. Jako ochronę powrotu mam ustawione zawór 4D.
Przechodzę z automatu na tryb ręczny, otwieram zawór 4D na 100% wrzucam na ruszt awaryjny kilka desek. Temperatura na kotle sięga 60-65 st. W domciu ładnie zostaje przełamana temperatura i teraz ...
Przechodzę z ręcznego na automat (zawór zostaje otwarty na 100%) i co się dzieje. 
Temp powrotu zaczyna spadać. Normalne. Spada tak aż do jakiś 25-30 st.
I tutaj moje pytanie, dlaczego pomimo ustawienia ochrony powrotu jako zawór 4D oraz 45 st. jako minimum zawór nadal pozostaje otwarty na 100% ? Żeby nie było, sytuacja ta utrzymuje się "godzinami" gdzie ecoal nie podejmuje się kręceniem zaworem aby zamknąć go i tym samym podnieść temp powrotu.
Zainteresowanym jestem w stanie odszukać dwa takie przypadki na wykresach na przestrzeni ostatnich dni.
2017-09-21 08:50
  ES_Serwis Posty: 175 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,jeżeli masz możliwość podaj daty tych zdarzeń,przeanalizujemy.
Pozdrawiam
2017-09-21 09:06
  damian_lisu Posty: 11 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście,
17.09 o 9:13 otwarcie zaworu 4D na 100% a 18.09 o 6:31 zamknąłem go ręcznie ze względu na niską temperaturę powrotu.
Podobnie 20.09 o 16:32 otwarcie - zamknięcie ręczne 21.09 o 4:47

Swoją drogą popołudniu mogę "online" odtworzyć te dwa przypadki.
2017-09-21 23:28
  Walter Posty: 15 Ostrzeżenie: 0
rozwiązaniem może być w ustawieniach zaworu 4d masz aktywną funkcję regulator pogodowy aktywny, zmień na wyłączony, może brak czujnika temperatury za zaworem to wywołuje
2017-09-27 10:10
  DKo70 Posty: 2377 Ostrzeżenie: 2
Witam.
Mam pytanie w imieniu kolegi, któremu poleciłem rbr12 ale który nie ma jeszcze internetu.
Kocioł odpalił z tydzień temu. Macher nie chciał podłączyć mu siłownika więc podłączył sobie sam, ale zawór ani drgnie. Ster prąd na siłownik podaje. 
Kolega pyta jaki prąd podaje sterownik na siłownik? 220-240V, czy może 24V?
Jego siłownik jest na 220V. 
Czujnik za zaworem ma podpięty i twierdzi, że ustawienia ma dobre. Nie wiem jakie.
Proszę o pomoc dla młodego palacza. 
Muszę go jeszcze namówić na jak najszybszą rejestrację na tym forum.
Zdrówka.
dodane 2017-09-27 10:10Już wszystko wiem. Kolega nie ustawił +4D.
Pozdrawiam
2017-09-28 10:28
  leON22 Posty: 337 Ostrzeżenie: 0
Witam , właśnie miałem o to zapytać , czy kolega ustawił zawór 4D w obwodzie CO ale okazuje się ,że niektóre oczywiste ustawienia gdzieś tam umykają w natłoku zdarzeń
2017-09-28 13:09
  damian_lisu Posty: 11 Ostrzeżenie: 0
Walter napisał » 2017-09-21 23:28
rozwiązaniem może być w ustawieniach zaworu 4d masz aktywną funkcję regulator pogodowy aktywny, zmień na wyłączony, może brak czujnika temperatury za zaworem to wywołuje



Walter, ale ja mam taka konfigurację, tzn wszystko jest podłączone wraz z czujkami.

Sprawa za sprawą serwisu została wyjaśniona, dzięki za błyskawiczną reakcję. Chwali się to.
2017-10-04 22:37
  poldek78 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Mam podobną sytuację. Możesz napisać co było przyczyną?
2017-10-06 11:32
  damian_lisu Posty: 11 Ostrzeżenie: 0
Tak, soft
Użytkownicy online:

Ostatnio dodany

Robert Barański - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej