Forum eSterownik.pl Korozja zasobnika - 4 sezony Subskrybuj | ||||
|
||||
kubanos
|
Cześć.
Tym razem pytanie czysto informacyjnie. Mam nietypowy temat chyba jak na wiek kociołka. 4 SEZONY I SKORODOWANY ZASOBNIK ... szczególnie w dolnej części zasobnika gdzie już są skosy w kierunku ślimaka. Co sezon wungiel jest kupowany latem i leży sobie w kotłowni gdzie jest ciepło i schnie, dodatkowo kiedy weszła opcja dosuszania dorobiłem również dosuszanie. Nie palę również jakimiś kiepskim opałem. Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę w tym temacie? Jestem na tym forum już te 4 lata i jakoś takie tematy nie wpadały mi za bardzo w oko... Dodam, że w domu rodzinnym mam kociołek lokalnego producenta już po 12 sezonach. Na tamtym zasobniku nie ma śladu korozji - opał ten sam i palący również ten sam. Moje OEP16 stoi w domu w kotłowni a w domu rodzinnym kotłownia jest na zewnątrz a co za tym idzie, wilgoci zdecydowanie więcej ze względu na stare kamienne zabudowania. Chyba za wcześnie na takie kwiatki... nie sądzicie? Pozdrawiam Kuba |
|||
|
||||
robo__
|
ja mam OEP 16 od 2014 roku. Mam drobną rdzę powierzchniwą na dole klapy. Tam zauwazylem zbiera się woda z ekogrochu.
|
|||
|
||||
procho
|
ja tez miałem po roku
ale kocioł był bez osuszacza wymieniono na gwarancji ale na początku twierdzili że to wina mokrego ekogroszku.. faktycznie zbierała sie na wew. stronie klapy zasobnika woda... a groszek zasypywałem prosto z worka... tak czy siak mam nowy zasobnik i od razu serwis zamontował (na moje życzenie) dosuszanie |
|||
|
||||
robo__
|
Wymienili z powodu drobnej rdzy na powiezchni ? Ja mam dosłownie kilka kropek. i zamierzam to sam zetrzeć i pomalować. Za bardzo sie tym nie przejmuje bo to ok 3 cm2. Blacha jest tam chyba zdrowa
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
tez miałem wymieniany zasobnik na gwarancji , dokładnie w tym samym miejscu co piszesz Kuba pojawiła się rdza , a raczej odpadł płat farby .
Moim zdaniem źle odtłuszczona blacha . Obecnie jest dosuszanie , plus suchy opał jak na razie nie widzę żadnych odparzeń farby czy rdzy |
|||
|
||||
kubanos
|
Hej Ameno25 - dawno Cię nie widziałem
U mnie dokładnie w taki sam sposób odpada farba - całe płaty. Ale w dolnej części zasobnika u samej nasady jest ruda bo lakier już dawno odpadł Mnie to też wygląda na niedoróbkę przy malowaniu a raczej na winę odtłuszczenia. |
|||
|
||||
bodziasty
|
Kubuś tak wyglądał u mnie po 4 latach >>>click<<<
A tak z osuszaniem po roku - ani grama rdzy >>>click<<< Myślę, że po remoncie zasobnik przeżyje piec |
|||
|
||||
leON22
|
Witam "starych wyjadaczy" u mnie po roku eksploatacji podobny problem jak u kubanos zaczęło się od odprysku ok. 1cm2 po środku na lewej ściance zasobnika , wyczyściłem i zamalowałem ale to co zobaczyłem na samym spodzie , czyli na jego łączeniu z podajnikiem wyglądało strasznie , całe odchodzące płaty farby , a pod spodem rdza Oczywiście wymiana gwarancyjna , na razie nic nie widzę , dosuszanie zamontowane
|
|||
|
||||
AndrewKowal
|
Hej, o co chodzi z tym osuszaniem? Co to się montuje? U mnie po miesiącu od pierwszego uruchomienia odpadł płat farby w zasobniku. Wyczyściłem i pomalowałem a powód zgoniłem na mokry opał, który z początku rzeczywiście miałem. Po powyższych postach widzę, że to może się jednak powtórzyć.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Tez mi wymienili na gwarancji i dodatkowo zamontowali osuszacz. Teraz mam spokój od roku z rdza.
|
|||
|
||||
kubanos
|
Wykonałem dzisiaj telefon do Ogniwa. Sprawa została przedstawiona jasno i treściwie, mianowicie;
Gwarancja "ogólna"na kocioł jest 2 letnia, 4 lata jest na szczelność wymiennika. Mój problem, to już nie problem producenta - życie. Jaki z tego morał? Ci co mają dosuszanie i kocioł nie starszy niż 2 lata- przejrzyjcie sobie zasobniki od środka i jeśli się coś dzieje reklamujcie. Mnie pozostaje zabezpieczanie od środka... Kochane OGNIWO - za wcześnie troszkę na korozję, na odpadanie farby płatami też Pozdrówki |
|||
|
||||
konto usunięte
|
odpadająca farba w zasobnikach to nie jest wina mokrego opału , a raczej złego odtłuszczenia blachy przed malowaniem .
Woda nie może powodować odpadania farby , no chyba że ta farba zle przywarła do powierzchni |
|||
|
||||
chrobry
|
U mnie po 5 latach 30% zasobnika w rdzy. Opał leżakuje luzem w szopie, więc też uważam, że wykonanie zasobnika jest bardzo kiepskie. Znajoma ma jakiś wynalazek z castodramatu, pali totalnie mokrym groszkiem a zasobnik wygląda dużo lepiej.
|
|||
|
||||
Walter
|
witam, u kogoś widziałem zasobnik od środka oklejony samochodowymi matami samoprzylepnymi, i to funkcjonowało. (Może to jakieś rozwiązanie) Miało to zadanie wyciszenie zsypującego opału, oraz ochronę samej blachy . Zsuwający się opał ściera warstwę farby proszkowej, to raczej normalne, w dodatku w połączeniu z mokrym opałem, po odstawieniu kotła w lecie, korozja ma pole do popisu. Jako ciekawostka dodam że w zbiornikach rozładowczych węgla na kopalni blacha 10mm trudno-ścieralna Hardox 550 przeciera się w ciągu roku w całości.
|
|||
|
||||
czechu714
|
Witam, czytając wasze opinie, nowy zasobnik w dolnej części pokryłem gumą w sprayu - zobaczę po pierwszym sezonie co to był dobry pomysł.
|
|||
|
||||
Walter
|
czechu714 pewnie na sezon starczy, tanie i szybkie rozwiązanie a i mało pracochłonne.
|
|||