W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  bruli.pl v3.5  Czujnik temp. c.o.2 Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-08-26 21:56
  aadmf Posts: 28 Ostrzeżenie: 0
Gdzie się wpina czujnik temperatury wewnętrznej C.O. 2 ? Nie widzę w sterowniku takiego wyjścia.
2017-08-27 15:46
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Wejście T2 -> instrukcja obsługi strona 28 - > INSTRUKCJA  Powodzenia
2017-09-28 11:33
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
witam,podepnę się pod temat-jak w ustawienia/kalibracja czujników/temperatura T2-temperatura wewnętrzna co2 mam kręcącą się gwiazdkę znaczy że czujnik padł?wpięty jest dobrze przewody nie są luźne w sterowniku
2017-09-28 12:03
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
artur1973 przecież na schemacie widać , że czujnik działa i wskazuje temp.wew. obwodu CO1 , chyba że chodzi Ci o obwód CO2 , a tam w ustawieniach zamiast czujnika temp. masz termostat zew.   Chyba że takowy posiadasz w swojej instalacji ale nie wiem czy on wskazuje temperaturę czy tylko steruje temp. obwodu CO2 albo grzeje albo chłodzi , dlatego nie można go kalibrować . U mnie też się kręci , tylko ja nie mam obwodu CO2
2017-09-28 22:55
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
no właśnie ja mam jak widać termostat zewnętrzny na co2 a zmierzam do tego że nie otwiera mi się zawór 4D gdy termostat zewnętrzny wysyła zapotrzebowanie na grzanie właśnie co2 i dla tego moje pytanie  czy winowajcą tego jest
 niedziałający czujnik co2  
2017-09-29 08:11
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Zawór sam się nie otworzy musisz mieć jeszcze siłownik , który nim steruje a za nim podłączony czujnik temp. za zaworem i to on decyduje jaka temp. idzie w obieg w oparciu o jej ustawienia w obwody - obwód co1 - zawór 4D . Stosowanie termostatów i zaworu 4D nie jest dobrym rozwiązaniem , powoduje niezły "bałagan" w instalacji
2017-09-29 15:41
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
zawór 4D jest z siłownikiem czujnik temperatury T1 podłączony jest za zaworem na co1 drugi czujnik T2 jest podłączony również za zaworem  na co2 (co1 parter-co2 piętro)jednak gdy na parterze temperatura osiągnie zadaną zawór 4D się zamknie i pomimo że termostat zewnętrzny wysyła zapotrzebowanie na grzanie piętra i pompa co2 się uruchamia zawór 4D pozostaje zamknięty jakby nie zbierał informacji z T2 (w ustawieniach kręci się gwiazdka niema żadnej temperatury na T2)
 
dodane 2017-09-29 15:41" Stosowanie termostatów i zaworu 4D nie jest dobrym rozwiązaniem , powoduje niezły "bałagan" w instalacji " jakieś propozycje???
2017-09-29 15:54
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam,nie ma temperatury ponieważ wpięty jest termostat. Kalibrować możemy jedynie czujniki podpięte do sterownika.
uruchomienie się pompy CO2 powoduje zabieranie ciepłej wody zza zaworu. Kiedy temp za zaworem spadnie poniżej zadanej zawór się otworzy.

Termostat steruje tylko i wyłącznie pracą pompy. Osiągnięcie temp zadanej w pomieszczeniu może mieć jedynie wpływ na obniżenie temp zadanej za zaworem.

Temperaturę za zaworem jak i w pomieszczeniach trzeba dopasować tak aby wszystko ze sobą współgrało.
2017-09-29 19:43
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0

---"
 Kiedy temp za zaworem spadnie poniżej zadanej zawór się otworzy. "---no tak tylko że tu są dwa obiegi i oba miały pracować niezależnie/w takim razie gdy zamontuję czujnik temperatury   na kablu na obiegu co2 w razie wychłodzenia pomieszczenia zawór 4D otwoży się czy nie?czy zawór współpracuje tylko z jedną pompą i czujnikiem?--- "Termostat steruje tylko i wyłącznie pracą pompy. Osiągnięcie temp zadanej w pomieszczeniu może mieć jedynie wpływ na obniżenie temp zadanej za zaworem. "--- czy sterownik bruli v3.5 obsługuje pracę z dwoma oddzielnymi obiegami czy nie? bo w takim wypadku pozostaje mi tylko otwarcie zaworu manualnie na 100% i jego usunięcie z pracy przy czym sterowanie ogrzewaniem przejmą pompy co1 i co2 (sprawdzałem działa ten myk)co zatem z ochroną kotła?

2017-09-29 19:53
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4D jest sterowany poprzez czujnik za zaworem.
czujnik wewnętrzny (czyli ten który montujemy wewnątrz pomieszczenia) steruję pompa i ew obniża temp zadaną za zaworem.

2017-09-30 07:23
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
ES_Serwis napisał » 2017-09-29 19:53
Zawór 4D jest sterowany poprzez czujnik za zaworem.
czujnik wewnętrzny (czyli ten który montujemy wewnątrz pomieszczenia) steruję pompa i ew obniża temp zadaną za zaworem.
innymi słowy jednym obiegiem czyli w złym miejscu mam czujnik od sterowania zaworu 4D bo jest za pompą co1 a powinien być bezpośrednio za zaworem przed pompami co1 i co2 np. na trójniku
2017-09-30 08:11
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Każdy czujnik steruje swoim obiegiem.
Tak czujnik za zaworem montujemy bezpośrednio na wyjściu z zaworu na instalacje.
2017-09-30 13:59
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0

dodane 2017-09-30 13:41
dodane 2017-09-30 13:45
jak widać niema takiego cuda jak czujnik temperatury bezpośrednio za zaworem jest T1 ten bliżej i T2 (kręcąca się gwiazdka) ten dalej- oba za pompami jest czujnik powrotu
dodane 2017-09-30 13:46
dodane 2017-09-30 13:47
dodane 2017-09-30 13:59na ostatnim zdjęciu jest obieg co2 od ogrzewania piętra w momencie wychłodzenia termostat zewnętrzny wysyła zapotrzebowanie na grzanie,uruchamia się pompa ale zawór 4D pozostaje zamknięty sam zawór otwiera się dopiero gdy spadnie temperatura na parterze czyli co1 (tu czujnik temp wewnętrznej jest na kablu) WTF???? jakieś sugestie jak mam to podpiąć by zawór otwierał się w obu przypadkach zapotrzebowania na ogrzewanie? Tak co1 jak i co2 ?
2017-09-30 14:11
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Zaworem 4D steruje czujnik za zaworem (wpinany pod T1)
Pompa CO1 steruje czujnik wewnętrzny(wpinany pod czujnik wew)
Pompa CO2 steruje czujnik wewnętrzny bądź jak w tym wypadku termostat (wpinany pod T2)

Jak widać masz źle podpięte czujniki.
Pozdrawiam
2017-09-30 14:30
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
jak na obrazku pompa co2 pracuje zawór 4D zamknięty i grzejniki zimne 
dodane 2017-09-30 14:28
ES_Serwis napisał » 2017-09-30 14:11
Zaworem 4D steruje czujnik za zaworem (wpinany pod T1)
Pompa CO1 steruje czujnik wewnętrzny(wpinany pod czujnik wew)
Pompa CO2 steruje czujnik wewnętrzny bądź jak w tym wypadku termostat (wpinany pod T2)

Jak widać masz źle podpięte czujniki. z tego wnioskuję że muszę przełożyć czujnik  T1 z rury za pompą na rurę za zawór 4D?
Pozdrawiam

dodane 2017-09-30 14:30akurat ten jest wpięty pod T1
2017-09-30 14:39
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Nie zauważyłem jednego parametru..mianowicie ustaw zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia na NIE. wtedy wszystko powinno ruszyć.

Obie pompy masz za zaworem w jednej lini?

Zawór 4D powinien być w jednym obwodzie wraz z pompą CO1.
Pompa Co2 powinna być zasilona bezpośrednio z kotła pomijając zawór 4D.
W obwodzie Co1 ustawiając zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia zamykamy również zawór do powoduje zamknięcie wody na obwód CO2.(jeżeli obie pompy są za zaworem.)
Czy tak masz skonstruowaną instalacje??
2017-09-30 15:53
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
tak można powiedzieć że pompy za zaworem są w jednej linii albowiem na drugim zdjęciu rura nad zaworem 4D 3/4 cala odchodzi ku ścianie kominowej i schodzi w dół do trójnika gdzie w prawo idzie do pompy na co1 i odpowiednio w lewo do pompy na co2 czujnik T1 jest za pompą co1 ----"Pompa Co2 powinna być zasilona bezpośrednio z kotła pomijając zawór 4D."--- no właśnie nie jest
2017-09-30 15:55
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
No to skoro nie jest,należy zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia zmnienic na NIE w obwodzie CO1
2017-09-30 16:00
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
W obwodzie Co1 ustawiając zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia zamykamy również zawór do powoduje zamknięcie wody na obwód CO2.(jeżeli obie pompy są za zaworem.) właśnie tak mam skonstruowaną instalację (no to się majster Sićko nie popisał)wypróbuję ustawienia z pompami ustawionymi na nie jak nie wypali otworzę zawór 4D na ręcznym na 100% i usunę go z ustawień pracę nad grzaniem co1 i co2 przejmą pompy (i pomyśleć że to serwis fabryczny tak robotę spaprał)
dodane 2017-09-30 16:00
ES_Serwis napisał » 2017-09-30 15:55
No to skoro nie jest,należy zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia zmnienic na NIE w obwodzie CO1
wtedy podłogówkę będzie grzało na okrągło....?


2017-09-30 16:00
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Powinno pomóc,po prostu zawór "współpracuje" tylko z pompą w obwodzie CO1

First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: pawelprak