Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 parametry na zasypowym OEP 16kw Subskrybuj | ||||
|
||||
Koksik
![]() |
Witam
pierwszy sezon letni przede mną Chciałbym popalić trochę drzewem którego zostało mi w brud po budowie i pogrzać nim bojler co drugi trzeci dzień Poprosiłbym o wskazówki typu czasy przedmuchu, temp na bojlerze, może maks. temp spalin Z góry dzięki |
|||
|
||||
janklos12
![]() |
najprościej to wyjąć czujnik temp. spalin i palić jak w zasypowcu, przy uchylonych drzwiczkach, moc regulować ilością drewna. jeśli sterownik to ustaw tak by dmuchawa chodziła przez cały czas palenia, każde podtrzymanie to smoła w kotle. jak to zrobić? można ust. temp. max 80st. a drewna dokładać tyle by tej temp. kocioł nie osiągnął i nie przeszedł w podtrzymanie. drewno potrzebuje powietrza i każdy kaganiec na kotle = smoła. pozdr
|
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
Najprościej to jak najszybciej sprzedać zapasy drewna. Grzanie ekogroszkiem cwu przez lato, to koszt ok 60-70 PLN miesięcznie. Daj sobie spokój z paleniem drewnem w kotle z podajnikiem, żadna oszczędność, a tylko kłopoty.
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Należy:1) Parametry zaawansowane: - typ podajnika ustawić na zasypowy (nie działa podajnik, robi nam się tzw. śmieciuch) - algorytm wygaszania kotła ustawić na nieaktywny (wyłączony), jeżeli tego nie zrobimy będzie nam wył alarm kocioł wygaszony 2) wyjąć czujnik spalin z komina 3) zamontować ruszt awaryjny na niższym poziomie Jeżeli chcemy ustawiać moc dmuchawy, histerezę i przedmuchy , to mamy taką możliwość w parametrach spalania> zasypowy. |
|||
|
||||
Koksik
![]() |
Dzięki za wskazówki
|
|||
|
||||
Piotr__O
![]() |
Mam pytanie odnośnie działania na Zasypowy w trybie Auto. Program ten a trybie automatycznym uruchamia u mnie tylko CWU jeśli chodzi o puszczenie wody na grzejniki - pompy CO to a auto one się nie załączaja... Dlatego tylko w trybie ręcznym uruchamiam CWU oraz CO i mogę tak grzać dom.. Dlaczego w auto nie działają pompy CO?
|
|||
|
||||
mirko14
![]() |
Witam mam taki problem za czołem palić w piecu typem zaspowym Pale po raz trzeci i popielnika leci woda i nie wiem
dlaczego drzewo jest cuche proszę pomoc dodane 2017-09-24 11:30ogniwo EgoPlus 16kw |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Wyleci ile ma wylecieć wilgoci a dalej już będzie sucho. Wietrz częściej kotłownie i piec jak robisz dłuższe przestoje z piecem. Ja po lecie wylewam z pieca z 1litr wody z osuszacza.
|
|||
|
||||
mirko14
![]() |
Dziękuję z poradę. Wietrze piwnice codzienie a woda pojawia się w kanałach wlotowych może jest z mały ciąg
|
|||