| Forum eCoal.pl v3.5 / v4.0 Pompa mieszająca, warto? Subskrybuj | ||||
|  | ||||
| reaker   | 
                                     Warto zainwestować w pompę mieszającą? Obecnie za ochronę powrotu odpowiada pompa CWU, sprawuje się nie najgorzej. Martwi mnie jednak różnica temp na zasilaniu i powrocie 15-20 stopni (45-50 in, 65 out). Czy nie jest to za duża różnica?  Czy pompa mieszająca pomaga zabezpieczyć antykorozyjnie kocioł? Czy warto kupić pompę energooszczędną ~5W (360zł), czy 3 razy tańszą 25W (120zł)? Ja często u Was załącza się pompa mieszająca, czy działa non stop? | |||
|  | ||||
| wiktoriano   | 
                                     Masz zawór 4D, nie musisz mieć ochrony powrotu jak Ci się temp. powrotu utrzymuje na tak wysokim poziome. Tutaj chodzi o temp. pow. 40 na powrocie, żeby kocioł nie zachodził rdzą. | |||
|  | ||||
| anaana   | 
                                     Od kiedy to wysoka temperatura chroni przed rdzą?  Kiedyś ktoś powiedział że najlepiej gdy różnica pomiędzy temperatura powrotu a CO jest najmniejsza. | |||
|  | ||||
| wiktoriano   | anaana napisał » 2017-05-08 19:10  Od kiedy to wysoka temperatura chroni przed rdzą? Nie ja to napisałem, a zapewne ktoś, kto zjadł na tym zęby Wystarczy wpisać w google - niskotemperaturowa korozja kotła "Dlaczego akurat o temperaturę wody powracającej tak się wszyscy troszczą? To proste. Dopływ wody powrotnej to zwykle najchłodniejsze miejsce w kotle — co najgorsze, chłodniejsze nawet od optymistycznego punktu rosy dla kwasu siarkowego (~40st.C)." | |||
|  | ||||
| anaana   | 
                                     To jak wytłumaczyć piec zwykły śmieciuch gdzie temperatura powrotu mało kiedy osiągała 30st. Piec ma 18lat i rdza go nie zżarła. 
                                 | |||
|  | ||||
| gregors   | 
                                     18 lat temu  polskie huty przetapiały ruskie czołgi na stal i z tego były robione nasze piece, a teraz Hindusi przetapiają chińskie rowery a nasi rzemieślnicy kleją z tej blachy nasze kociołki.
                                 | |||
|  | ||||
| reaker   | 
                                     To warto czy nie? | |||
|  | ||||
| anaana   | 
                                     Warto żeby stworzyć jak najlepsze warunki do spalania trudnego paliwa jakim jest eko tylko z nazwy.   | |||
|  | ||||
| reaker   | 
                                     Może lepiej skupić się na dobrym węglu o jak najmniejszej ilości siarki? 
                                 | |||
|  | ||||
| dziuniek   | 
                                     Ja mam pompę obiegową do ochrony powrotu. Zdecydowałem się z kilku powodów min. 1- miałem nieużywaną pompę (niestety ciągnie ok 50W), 2 - CWU stojący i oddalony od pieca kilkoma metrami rurek, 3 - brak zaworu 4D Trzeba wziąć też pod uwagę, że piec będzie ją włączał i wyłączał i może to robić dosyć często tak jak dzieje się to u mnie w porze przejściowej (wiosna i jesień) gdy z CO wraca niewiele chłodnej wody. Jeśli miałbym energooszczędną to podpiąłbym ją prawdopodobnie pod 230 bezpośrednio. | |||