Forum eCoal.pl v3.5 Pompa mieszająca, warto? Subskrybuj | ||||
|
||||
reaker
|
Warto zainwestować w pompę mieszającą?
Obecnie za ochronę powrotu odpowiada pompa CWU, sprawuje się nie najgorzej. Martwi mnie jednak różnica temp na zasilaniu i powrocie 15-20 stopni (45-50 in, 65 out). Czy nie jest to za duża różnica? Czy pompa mieszająca pomaga zabezpieczyć antykorozyjnie kocioł? Czy warto kupić pompę energooszczędną ~5W (360zł), czy 3 razy tańszą 25W (120zł)? Ja często u Was załącza się pompa mieszająca, czy działa non stop? |
|||
|
||||
wiktoriano
|
Masz zawór 4D, nie musisz mieć ochrony powrotu jak Ci się temp. powrotu utrzymuje na tak wysokim poziome.
Tutaj chodzi o temp. pow. 40 na powrocie, żeby kocioł nie zachodził rdzą. |
|||
|
||||
anaana
|
Od kiedy to wysoka temperatura chroni przed rdzą?
Kiedyś ktoś powiedział że najlepiej gdy różnica pomiędzy temperatura powrotu a CO jest najmniejsza. |
|||
|
||||
wiktoriano
|
anaana napisał » 2017-05-08 19:10 Od kiedy to wysoka temperatura chroni przed rdzą? Nie ja to napisałem, a zapewne ktoś, kto zjadł na tym zęby Wystarczy wpisać w google - niskotemperaturowa korozja kotła "Dlaczego akurat o temperaturę wody powracającej tak się wszyscy troszczą? To proste. Dopływ wody powrotnej to zwykle najchłodniejsze miejsce w kotle — co najgorsze, chłodniejsze nawet od optymistycznego punktu rosy dla kwasu siarkowego (~40st.C)." |
|||
|
||||
anaana
|
To jak wytłumaczyć piec zwykły śmieciuch gdzie temperatura powrotu mało kiedy osiągała 30st. Piec ma 18lat i rdza go nie zżarła.
|
|||
|
||||
gregors
|
18 lat temu polskie huty przetapiały ruskie czołgi na stal i z tego były robione nasze piece, a teraz Hindusi przetapiają chińskie rowery a nasi rzemieślnicy kleją z tej blachy nasze kociołki.
|
|||
|
||||
reaker
|
To warto czy nie?
|
|||
|
||||
anaana
|
Warto żeby stworzyć jak najlepsze warunki do spalania trudnego paliwa jakim jest eko tylko z nazwy.
|
|||
|
||||
reaker
|
Może lepiej skupić się na dobrym węglu o jak najmniejszej ilości siarki?
|
|||
|
||||
dziuniek
|
Ja mam pompę obiegową do ochrony powrotu. Zdecydowałem się z kilku powodów min. 1- miałem nieużywaną pompę (niestety ciągnie ok 50W), 2 - CWU stojący i oddalony od pieca kilkoma metrami rurek, 3 - brak zaworu 4D
Trzeba wziąć też pod uwagę, że piec będzie ją włączał i wyłączał i może to robić dosyć często tak jak dzieje się to u mnie w porze przejściowej (wiosna i jesień) gdy z CO wraca niewiele chłodnej wody. Jeśli miałbym energooszczędną to podpiąłbym ją prawdopodobnie pod 230 bezpośrednio. |
|||