Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawianie poziomu paliwa w zasobniku. Subskrybuj
2017-05-07 08:45
  simko1 Posts: 279 Ostrzeżenie: 0
Witam.  
Jestem nowym użytkownikiem oep 16kw. 
Na razie grzeje tylko cwu na automacie i jest ok.
Mam 2 pytania. 
1. Czy to norma ze temp spalin w podtrzymaniu oscyluje między 55 a 75 st?
2. Proszę wytłumaczyć mi łopatologicznie jak i co zmienic aby wskazywało poziom paliwa w zasobniku .
Z góry dzięki za pomoc.  
2017-05-07 12:26
  pawel3 Posts: 272 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Ad1 normalne 
Ad2 Zasypać zmierzoną wielkość węgla. Zrobić zasyp paliwa i podać ile kg zasypaliśmy. Następnie po spaleniu tej zasypanej wielkości odczytać czas pracy podajnika ( przy zasypie on nam się wyzerował ) odczytany czas wpisać > zaawansowane > czas do opróżnienia zasobnika. Np. zasypaliśmy 100 kg po pustym zasobniku czas doszedł 400 min to te 400 min wpisujemy w zaawansowane.....Pozdrawiam 
2017-05-15 17:36
  AndrewKowal Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
No i super. Dzięki za info odnośnie poziomu paliwa bo sam nie mogłem tego rozgryźć.
2019-02-26 10:13
  Kamil61 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0

TYLKO!

Ja np. jak dosypuję to zawsze do max. W ogniwo eko+ m mam zasyp +-109kg do "prawie full".

Myślę, że tak każdy uzupełnia - "do full", więc po co bawić się z dosypami o 30kg? Kto to potem będzie ważył? Zawsze dosypujecie "zważony" węgiel? Przecież to się mija z celem...

I zawsze sypię do tego poziomu. Więc w sumie nie jest to intuicyjne co jest, ale imo nie jest złe tak jak jest.
2019-02-26 10:53
  anaana Posts: 558 Ostrzeżenie: 0
Zawsze dosypuję zważony eko lub workowany po 25kg, czekam aż zejdzie i sypię 150kg.
Z takiej ilości eko mam 10l wiaderka popiołu. Spałam Bartex Silver. 

Kowal jak już policzysz to sobie uzupełnij statystyki 💪😀👍
2019-02-27 09:45
  coolio Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
"Ad2 Zasypać zmierzoną wielkość węgla. Zrobić zasyp paliwa i podać ile kg zasypaliśmy. Następnie po spaleniu tej zasypanej wielkości odczytać czas pracy podajnika ( przy zasypie on nam się wyzerował ) odczytany czas wpisać > zaawansowane > czas do opróżnienia zasobnika. Np. zasypaliśmy 100 kg po pustym zasobniku czas doszedł 400 min to te 400 min wpisujemy w zaawansowane.....Pozdrawiam "


Jeszcze jedno, póki nie wyskoczy nam alarm pusty zasobnik możemy skorygować czas pełnego zasobnika, np tuż przed końcem dosypujemy przykładowo  kolejne 100 kg i zmieniamy z 400 na 800.
2019-02-27 10:46
  Sa1666 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Nooo a nastepnym razem zapomnisz skorygowac czas pracy i po dosypaniu 100 kg nie wyskoczy Ci alarm jak rzeczywiscie skonczy sie paliwo bo sterownik widzi ze jeszcze 400 minut zostalo... Po co sobie utrudniacie zycie..
To ma byc tylko pogladowe 
dodane 2019-02-27 10:46Po co przechodziliscie na kociol z zasobnikiem jak wy po wiaderku chcecie dosypywac....
2019-02-27 16:49
  Rotaz Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Dosypuję po worku , bo potrzebuje ruchu aby zejść z pietra do piwnicy i co 2 dni wynieść popiół ,mimo ,ze jest go mało. .
2019-02-27 16:51
  budgie1 Posts: 406 Ostrzeżenie: 0
Rotaz - popieram
2019-02-27 17:06
  zibi7421 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Panowie potrzebuje pomocy.Czy to jest normalne ze sterownik  nie widzi prawidłowej temperatury z czujnika pokojowego.Wykonuje korektę czujnika a on i tak po jakimś czasie widzi wyższą temperaturę albo niższą.Przez co piec albo grzeje bez potrzeby albo się nie włącza.Jakaś podpowiedz ?
2019-02-27 19:37
  pawel3 Posts: 272 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Sterownik widzi temp taką jaką przekazuje czujnik. Musi byc stabilna temperatura w pomieszczeniu aby ten czujnik skalibrowac. Stosujesz wyłączenie pomp po do grzaniu w mieszkaniu. Dlatego masz takie wachniecia temp w mieszkaniu. 
Proponuję zamontować czujnik bezprzewodowy. Jest bardzo dokładny ( nie trzeba go już kalibrować), ma szybszy czas reakcji i jest bezprzewodowy co pozwoli znaleźć miejsce w domu o stabilnym rozkładzie odzwierciedlający temperaturę w domu Link, podłączenie bardzo proste
2019-02-27 19:47
  leON22 Posts: 2245 Ostrzeżenie: 1
pawel3 wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia to jedno ale czy prawidłowo ustawiona jest krzywa grzania za zaworem 4D 
PS. Najpierw przegrzeje pomieszczenie , a reszta j/w 
2019-02-27 20:05
  pawel3 Posts: 272 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Trochę wysokie. Nic nie wiadomo tez o ociepleniu domu, itp
2019-03-03 10:12
  zibi7421 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Problem z tym że przy tym czujniku mam założony termometr elektroniczny i temperatura jaka jest na termometrze a to co widzi czujnik bardzo często się różni ,mimo kalibracji różnica dochodzi nawet do 2-3 stopni.Oczywiście przez jakiś czas po kalibracji jest dobrze.
2019-03-03 10:35
  leON22 Posts: 2245 Ostrzeżenie: 1
zibi7421 moja sugestia - wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia ustaw na NIE i dopiero wtedy ustaw odpowiednią temperaturę za zaworem 4D Co do czujników , to ten typ tak ma proponuję zestaw RM1+BT
 j/w . Mam podobnie jak u Ciebie , czyli dwa czujniki ( tak jak pisze pawel3 żeby wskazania były podobne muszą znajdować się w tym samym miejscu w pomieszczeniu ) wartość kalibracji mojego czujnika temp.wew. to -2*C
Users on-line: el-company

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more