Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona188 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
mamut
|
Moja instalacja, działająca w niezbyt dogodnych warunkach, zrobiła właśnie 1MWh na każdy zainstalowany 1kWp, czyli rok nie jest aż tak kiepski jak o nim się mówi.
|
|||
|
||||
DKo70
|
Panowie, widzę, że przewijał się tu temat pianki PUR. Ileś lat temu była to nowość i same achy i ochy.
Teraz słyszę, że ponoć po 8-10 latach okazuje się, że gniją deski na które nakładano PUR. Mam dach odeskowany, na desce papa i blachodachówka. Już prawie zamówiłem PUR i ktoś mi odradził. Czy macie jakieś podobne z tym doświadczenia? Proszę o jakieś info bo wstrzymałem remont poddasza i nie wiem czy może zamiast 17 cm piany dać 25 cm wełny, ale to obniży mi za bardzo skosy. Zdrówka |
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
Witam podstawa to deski i więźba dachowa muszą być suche przynajmniej 10 lat ktoś musiał zarabiać i na mokre pianę dać
|
|||
|
||||
DKo70
|
Suche są deski. Mają od kilkunastu do ponad 20. lat.
Wspomniano mi o wilgoci którą przepuszcza piana i która wsiąka w deski bo nie ma gdzie odparować. I o przypadkach zacieków na kominach. Może ktoś z takimi przypadkami się spotkał. |
|||
|
||||
pab11o
|
Mamy na dworze ok -4 stopni ile wasze pobierają energii na dobę?
|
|||
|
||||
leON22
|
Pytasz o deski
|
|||
|
||||
zbigmaz01
|
pab11o napisał » 2023-11-28 00:15 Jesteś na tym forum tak długo że chyba wiesz jaka powinna być odpowiedź. Przy kotłach było tak samo. Duże różnice między budynkami, ilości osób, priorytetów temp. .........Mamy na dworze ok -4 stopni ile wasze pobierają energii na dobę? Pobierają tyle ile muszą uzupełnić. |
|||
|
||||
mamut
|
pab11o napisał » 2023-11-28 00:15 Mamy na dworze ok -4 stopni ile wasze pobierają energii na dobę? tyle ile potrzeba Na sezon szło 2,5t eko, pompa w tym czasie wciągnęła 2600kWh. Gdyby jeszcze odjąć kWh które wzięły w sezonie podajnik i dmuchawa, to pompa można powiedzieć, że łyknęła 2500kWh. Na dobę 22-23kWh, czarnego szło jakieś 13-14kg. |
|||
|
||||
pab11o
|
Kurde gdzieś mi uciekło słowo pompa ciepła. Bo wiem że wiele osób już posiada Więc ile kW/h pobrały wasze pompy za listopad?
|
|||
|
||||
zbigmaz01
|
Przeczytałeś dwa poprzednie posty? Tam miałeś odp.
|
|||
|
||||
leon
|
||||
|
||||
DKo70
|
U mnie w 2023r PV 9135kWp wyprodukowała 8971 kWh. PC zeżarła równo 5550 kW. Może być.
Zdrówka |
|||
|
||||
oxalis3
|
Hejka, może to kogoś zainteresuje. Cały czas na ekogroszku, ale zamontowałem 2 klimy 3.5 i 2.5 kW. Odpaliłem kocioł 27 października, od 1 do 26 grzałem tylko klimatyzatorami. Ta większa, która grzała salon i dogrzewała resztę pomieszczeń zużyła 193 kWh, to mniejsza w sypialni, chodziła kilka godzin dziennie i zużyła 42 kWh. W pomieszczeniach bez klimy temperatura utrzymywała się ok. 20 stopni . z klimą ok. 22. Na cwu grzałka 35 kWh i parę kWh na dogrzanie łazienki. PV wyprodukowała w tym okresie 160 kWh, klimy i grzałka cwu na oddzielnych fazach, puszczane na max z aplikacji, przy największej produkcji. Wniosek- na wiosnę, kiedy produkcja jest większa, będą grzały tylko klimatyzatory, a docelowo jednak gaz. Dom 100m2 i 2 osoby, klimy budżetowe.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona188 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||