Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page165 / 181Next pageLast page
2022-11-19 20:10
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Dzięki za info Ameno.

140W/h da się na tym żyć. Włączenie piekarnika na 1h zaburza tę perspektywę bo to już 83W/h/24h a weź to podziel na 3 doby U mnie ino rekuperator bierze 120W/h ale oddaje dużo więcej niż bierze a liczy się bilans zysków i strat.
Piekarnik włączony daje mi 2 duże chleby co 4 dni, zamiast płacić za taki se produkt za 8,50 chleb.
Szynka to dobre porównanie mięso kosztuje 20 zł/kg peklowanie, wędzenie i grzanie wędlin w garze w temp. 70*C kosztuje kilka złotych ale wędlina w sklepie ponad 40zł/kg byle polędwicy łososiowej.
W lato strzeliłem 52 słoiki 0,9kg marynowanych papryczek jalapeno koszt jakieś 200zł, dziś w Interze słoik 0,3l kosztował 11,49zł. Zysk z samej jalapeno bo przerobiłem jakieś 22kg nie wiem ile w sklepowym słoiku było samej wagi papryk ale liczę 0,25  jakieś 1100zł jestem do przodu własnej roboty około 4h.

2022-11-19 20:22
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2022-11-19 19:56
marcinbb napisał » 2022-11-19 19:25
Ameno podłączyłeś Suplę o jakiej mocy do sprężarki bo mam "gniazdko" które ogarnia do 3680W ale na start sprężarki nie wiem czy wystarczy? I bałem się wpiąć bo ta moc jest OK na pracę sprężarki ciągłą ale na start?



Supla to jest oprogramowanie obsługujące urzadzenia ZAMEL ( i np w sonoffa mozna wgrać suple), ja  zainstalowałem  licznik energii na pompę , a żeby nie latać patrzeć i spisywać  tylko wszytko mieć w fonie podłaczyłem licznik impulsów , własnie ZAMELA z wgrana SUPLĄ , bo cały dom mam na SUPLI 
dodane 2022-11-19 19:56
pab11o napisał » 2022-11-19 19:40
Podłączyłem podlicznik i u mnie sam dom w ciągu 3 dni pobrał 22kw. Po weekendzie podepnę go pod neta i będę szukał urządzenia które tak mocno żre energię. Jak nikogo w domu nie ma to tak 140W jest pobór bieżący.

140W na godzine to lodówka + podtrzymania innych sprzętów , zegraek w piekarniku , wpięta ładowarka  itp  itd
 

Nie mów że już robiłeś dochodzenie HaHa. Tego zamela masz dwukierunkowego ? Czy nie masz pv?
dodane 2022-11-19 20:22
Ameno25 napisał » 2022-11-19 19:56
marcinbb napisał » 2022-11-19 19:25
Ameno podłączyłeś Suplę o jakiej mocy do sprężarki bo mam "gniazdko" które ogarnia do 3680W ale na start sprężarki nie wiem czy wystarczy? I bałem się wpiąć bo ta moc jest OK na pracę sprężarki ciągłą ale na start?



Supla to jest oprogramowanie obsługujące urzadzenia ZAMEL ( i np w sonoffa mozna wgrać suple), ja  zainstalowałem  licznik energii na pompę , a żeby nie latać patrzeć i spisywać  tylko wszytko mieć w fonie podłaczyłem licznik impulsów , własnie ZAMELA z wgrana SUPLĄ , bo cały dom mam na SUPLI 
dodane 2022-11-19 19:56
pab11o napisał » 2022-11-19 19:40
Podłączyłem podlicznik i u mnie sam dom w ciągu 3 dni pobrał 22kw. Po weekendzie podepnę go pod neta i będę szukał urządzenia które tak mocno żre energię. Jak nikogo w domu nie ma to tak 140W jest pobór bieżący.

140W na godzine to lodówka + podtrzymania innych sprzętów , zegraek w piekarniku , wpięta ładowarka  itp  itd
 

Nie mów że już robiłeś dochodzenie HaHa. Tego zamela masz dwukierunkowego ? Czy nie masz pv?
2022-11-19 20:25
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Byłem na dworze moją pompę to powaliło. Po kiego wafla robiła defrosta jak wymienniki nie zaznał nawet grama szronu. Chyba coś sterownik yebnięty, albo oprogramowanie nie czyta przepływu.
2022-11-19 20:30
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
pab11o piszę juz któryś raz , ze mam zwykły licznik załozony na fazie od spreżarki i do niego podłączony licznik impulsów  .Do PV będę zakłądał licznik chint  który współpracuje z aplikacją mojego falownika i z zasmym falownikiem ,, wtedy  w aplikacji na wykresach mam zuzycie bieżące ,  moc oddawana do sieci , i moc sumaryczna 
2022-11-19 20:32
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2022-11-19 20:30
pab11o piszę juz któryś raz , ze mam zwykły licznik załozony na fazie od spreżarki i do niego podłączony licznik impulsów  .Do PV będę zakłądał licznik chint  który współpracuje z aplikacją mojego falownika i z zasmym falownikiem ,, wtedy  w aplikacji na wykresach mam zuzycie bieżące ,  moc oddawana do sieci , i moc sumaryczna 
no tak zapomniało mi się.
2022-11-19 20:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

hehehe Galmet podejmuje decyzję o defroście tylko na podstawie czujnika temperatury bo podejrzewa że może wymiennik być zaszroniony. Info od sprzedawcy. My faktycznie cofamy się w rzeczywistości 20 lat temu Nokia 3210 i paczka Malborasów, a teraz Iphone 14 i nadziewarka tytoniu, do tych papierków z filtrem.

Moja jest bardziej powalona niż verba
2022-11-19 20:58
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
marcinbb napisał » 2022-11-19 20:48

hehehe Galmet podejmuje decyzję o defroście tylko na podstawie czujnika temperatury bo podejrzewa że może wymiennik być zaszroniony. Info od sprzedawcy. My faktycznie cofamy się w rzeczywistości 20 lat temu Nokia 3210 i paczka Malborasów, a teraz Iphone 14 i nadziewarka tytoniu, do tych papierków z filtrem.

Moja jest bardziej powalona niż verba
Dawaj zdjęcie pompy
2022-11-19 21:28
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
pab11o napisał » 2022-11-19 20:58
Dawaj zdjęcie pompy


masz wymiennik :


Teraz przy -5*C

2022-11-19 21:33
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
marcinbb napisał » 2022-11-19 21:28
pab11o napisał » 2022-11-19 20:58
Dawaj zdjęcie pompy


masz wymiennik :


Teraz przy -5*C
U Ciebie nawet śniegu nie ma
2022-11-19 21:33
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Wszystko zalezy też od wilgotnosci powietrza , nie tylko od  temperatury ujemnej 
2022-11-19 21:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście że poniżej zera wilgotność spada, śnieg.... widziałem wczoraj pojedyncze płatki jak leciały. A moje dziecko było zachwycone. że śnieg będzie i sanki, kulig.
2022-11-20 08:25
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
marcinbb napisał » 2022-11-19 20:48
Moja jest bardziej powalona niż verba
Nie, obie robią to tak samo. Za to Twoja więcej kW zamienia na ciepło. Około godziny trwało podgrzewanie CWU o 4st. Coś tu jest od początku nie teges, ino nie wiadomo co.
2022-11-20 08:36
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
No i co Panowie , jak wasze nowe maszynki do grzania domków się sprawdziły ?, bo ta noc dała warunki na porządny sprawdzian .U mnie z tego co pokazuje czujnik zew. ten pompy -14* , 1,5metra nad ziemią . Punkt biwalentny pompy mam na -15* więc grzałek nie załączyło , zużycie od 00 do teraz  11,5kW czyli  1,4kW/h , jak na taką temperaturę jestem zadowolony .Na zasilaniu 32* powrót 28* , delta 4* i pompa wody kręci tak żeby to trzymać  . W domku 23* 
dodane 2022-11-20 08:36Ogólnie wczoraj zagłębiłem się troszkę w instrukcje , troche podpowiedzieli ludzie z grupy stiebel eltron , i pompe ustawiłem że idzie cały czas bez włączeń .Znalazłem parametr gdzie określa się  jak pompa ma liczyć moc , dla jakiej temp zewnetrznej i  mozna ustalić rónież zapotrzebowanie budynku , tam zmniejszyłem zapotrzebowanie budynku na 6kW ( było 8,5 tyle ile ma max pompa) i teraz działa mniej agresywnie   
2022-11-20 09:22
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
U mnie było -11*C zimno jak cholera. Pompa kręciła całą noc do tej chwili przejadła 14kWh grzałką się nie podparła w nowej chałupie cieplutko za to w starej gdzie słaba czapka temperatura spadła i tu się nie ma co dziwić bo tu 7m wysokości pomieszczenie. Muszę podregulować przepływy albo odpalić tu kaloryfer tylko które kable odpalają pompkę od kaloryferów???
2022-11-20 10:18
  DKo70 Posts: 2418 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-11-18 18:44
Fajny wynik. Moja robi obecnie 2kW/h hehe

DKo70 napisał » 2022-11-18 08:48
...Wszystko jasne...
Odpalone to to już ? Dziel się.

No na pewno sie podzielę. 
Ale dopiero jutro ostatni dzień montażu jeśli przyjedzie również elektryk. Następnie trzeba czekać na kogoś z Kaisaia aby  to sprawdził, uruchomił i sie podpisał. Tak że troche to jeszcze potrwa. Mam nadzieję, że tydzień to góra. Niebieskiego na razie nie odcinałem to w domciu ciepło. 
2022-11-20 14:08
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
DKo70 napisał » 2022-11-20 10:18
verb napisał » 2022-11-18 18:44
Fajny wynik. Moja robi obecnie 2kW/h hehe

DKo70 napisał » 2022-11-18 08:48
...Wszystko jasne...
Odpalone to to już ? Dziel się.

No na pewno sie podzielę. 
Ale dopiero jutro ostatni dzień montażu jeśli przyjedzie również elektryk. Następnie trzeba czekać na kogoś z Kaisaia aby  to sprawdził, uruchomił i sie podpisał. Tak że troche to jeszcze potrwa. Mam nadzieję, że tydzień to góra. Niebieskiego na razie nie odcinałem to w domciu ciepło. 

Ja u siebie to tak wymyśliłem że kocioł zostaję na grzejniki a Pompa na podłogówkę. Oczywiście główne żrodło ogrzewania to podłogówka. Kocioł zostaję w razie awarii pompy.
2022-11-20 15:26
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Pab11o i co wziąłeś pompę 9kW  na połowę ogrzewania domu , bedziesz palił w piecu i grzał pompą jednocześnie ,  czy masz zdublowane ogrzewanie tam gdzie podłogówka to też wisi grzejnik 
2022-11-20 15:47
  DKo70 Posts: 2418 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli ceny węgla pozostaną takie jakie są to szybko wyautuje niebeskiego. 

A mam jeszcze takie pytanko. 
dę miał układ zamknięty. I do takiego układu powinien być chyba dopływ wody z sieci odcinany zaworem?
Bo coś widzę, że panowie monterzy już prawie wszystko zrobili a nie widzę połączenia z siecią
Chyba myślą, że napełnią układ przez kocioł ale przecież on wyleci najdalej na wiosnę. 
2022-11-20 15:49
  tryt Posts: 481 Ostrzeżenie: 0
pab11o napisał » 2022-11-20 14:08
DKo70 napisał » 2022-11-20 10:18
verb napisał » 2022-11-18 18:44
Fajny wynik. Moja robi obecnie 2kW/h hehe

DKo70 napisał » 2022-11-18 08:48
...Wszystko jasne...
Odpalone to to już ? Dziel się.

No na pewno sie podzielę. 
Ale dopiero jutro ostatni dzień montażu jeśli przyjedzie również elektryk. Następnie trzeba czekać na kogoś z Kaisaia aby  to sprawdził, uruchomił i sie podpisał. Tak że troche to jeszcze potrwa. Mam nadzieję, że tydzień to góra. Niebieskiego na razie nie odcinałem to w domciu ciepło. 

Ja u siebie to tak wymyśliłem że kocioł zostaję na grzejniki a Pompa na podłogówkę. Oczywiście główne żrodło ogrzewania to podłogówka. Kocioł zostaję w razie awarii pompy.

Poprzednio do kotła też miałeś rezerwę w razie awarii ? Przecież to bez sensu. Może jeszcze kozę gdzieś postawić gdyby woda wyciekła z instalacji ...
2022-11-20 15:59
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
DKo70 napisał » 2022-11-20 15:47
dę miał układ zamknięty. I do takiego układu powinien być chyba dopływ wody z sieci odcinany zaworem?
Pewnie zapomnieli... każ zrobić, ma być.

dodane 2022-11-20 15:59Moja dziś 48. Mam info od jednego z kolegów, który rozmawiał z trzema ludźmi zajmującymi się PC. Wychodzi na to że mało gazu.
First pagePrevious page165 / 181Next pageLast page
Users on-line: