Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page157 / 181Next pageLast page
2022-11-07 21:47
  energotop Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2022-11-07 19:11
U mnie producent podaje Moc grzewcza przy A2/W35 (EN 14511): 5,30 kW.Moc grzewcza przy A-7/W35 (EN 14511): 7,80 kW.
Nie powiem bo jak szukałem pompy to koleś który polecił mi tą pompę , podkreślał to że moc grzewcza nominalna do -7 jest utrzymywana 
U mnie również odpala  max 4x  na dobę grzanie i max 2 razy CWU 
dodane 2022-11-07 19:11marcinbb ,  a ja Ci powiem że na grupie stiebla na fb  wlaśnie w czerwcu była panika brak pomp i ceny masakra , a teraz widze co chwile do sprzedania ktoś coś ma i ceny poszły w dół , grupa jest dla instalatorów , handlowców i uzytkowników 
A pytałeś skąd mają pompy? I kiedy montaż? Bo pompy są zapewne nie od polskich dystrybutorów (instalator znika i po gwarancji), a montaż po wzięciu 30tysi zaliczki i daj Boże na Wielkanoc. Niestety tak to teraz wygląda. 
2022-11-07 22:29
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A uważasz że mnie to obchodzi? Płaciłem po montażu i uruchomieniu. Jeśli znajdziesz łosia który płaci przed to super.
2022-11-07 23:40
  sebsa Posts: 758 Ostrzeżenie: 0
energotop napisał » 2022-11-07 21:47
Ameno25 napisał » 2022-11-07 19:11
U mnie producent podaje Moc grzewcza przy A2/W35 (EN 14511): 5,30 kW.Moc grzewcza przy A-7/W35 (EN 14511): 7,80 kW.
Nie powiem bo jak szukałem pompy to koleś który polecił mi tą pompę , podkreślał to że moc grzewcza nominalna do -7 jest utrzymywana 
U mnie również odpala  max 4x  na dobę grzanie i max 2 razy CWU 

dodane 2022-11-07 19:11marcinbb ,  a ja Ci powiem że na grupie stiebla na fb  wlaśnie w czerwcu była panika brak pomp i ceny masakra , a teraz widze co chwile do sprzedania ktoś coś ma i ceny poszły w dół , grupa jest dla instalatorów , handlowców i uzytkowników 
A pytałeś skąd mają pompy? I kiedy montaż? Bo pompy są zapewne nie od polskich dystrybutorów (instalator znika i po gwarancji), a montaż po wzięciu 30tysi zaliczki i daj Boże na Wielkanoc. Niestety tak to teraz wygląda. 



Jest jak pisze Ameno. Na przykładzie mojej firmy. W okresie czerwiec-wrzesień otrzymaliśmy zawrotne 22 jednostki HPA-8 PLUS. W październiku przyszły 22 jednostki. Na początku listopada kolejna dostawa. Za chwilkę będzie następna. Wszystko z oficjalnej polskiej dystrybucji Stiebla. Równolegle płyną do nas 3 kontenery chińczyków. To jest 270 jednostek. Rynek się wysyca. Dochodzą mnie wiadomości, że jedna z sieci jest ugotowana z pompami Yorka. Nikt tego nie chce. W międzyczasie pojawił się kolejny klon od MIDEI. Jego dystrybutor prosi się wręcz o zakup kusząc dodatkowymi rabatami. KAISAI na przyszły rok planuje sprzedać 130tys jednostek. Wszystko to powoduje że ceny spadają. To samo dotyczy zasobników CWU oraz buforów. Latem dosłownie zabijano się o każdą sztukę. Aktualnie duża dostępność z tendencja obniżek cenowych. Wg mnie jest to dobry moment na zakup ewentualnie zabezpieczenie materiału pod kątem montażu w 2023r
2022-11-07 23:56
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Też mi tak mówią przez telefon Panie będzie tanio i bobrze. I każdego wywalałem z marszu, bo chce instalować a nie wie jaka jest "kotłownia". A później wychodzi dopłata... jak duża\ Jaką pozwolicie.
2022-11-08 06:23
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
marcinbb nie gniewaj się ale jak w czerwcu  zasobniki do pomp ciepła były praktycznie niedostępnę toś pisał ze jest ich od zatrzęsienia i wklejałeś linki do bojlerów z małymi wężownicami , nie mając pojęcia że taki zasobnik się nie nadaję, odnoszę wrażenie żę czasem nadal nie wiesz o czym piszesz 
dodane 2022-11-08 06:23
energotop napisał » 2022-11-07 21:47
Ameno25 napisał » 2022-11-07 19:11
U mnie producent podaje Moc grzewcza przy A2/W35 (EN 14511): 5,30 kW.Moc grzewcza przy A-7/W35 (EN 14511): 7,80 kW.
Nie powiem bo jak szukałem pompy to koleś który polecił mi tą pompę , podkreślał to że moc grzewcza nominalna do -7 jest utrzymywana 
U mnie również odpala  max 4x  na dobę grzanie i max 2 razy CWU 
dodane 2022-11-07 19:11marcinbb ,  a ja Ci powiem że na grupie stiebla na fb  wlaśnie w czerwcu była panika brak pomp i ceny masakra , a teraz widze co chwile do sprzedania ktoś coś ma i ceny poszły w dół , grupa jest dla instalatorów , handlowców i uzytkowników 
A pytałeś skąd mają pompy? I kiedy montaż? Bo pompy są zapewne nie od polskich dystrybutorów (instalator znika i po gwarancji), a montaż po wzięciu 30tysi zaliczki i daj Boże na Wielkanoc. Niestety tak to teraz wygląda. 



Wiem że są takie przypadki jak piszesz , bo ludzie na forach się własnie żalą ze dali 30k zaliczki a ani pompy nie widać ani instalatorów , no ale na zdrowy rozum dałbyś komus 30k zaliczki wiedząc jaka jest sytuacja i nie sprawdzając co to za firma itp . no ja by nie dał. 

Pozatm sebsa który jak wdać jako jedyny z nas siedziw  branży i ładnie napisał co się dzieje , zresztą patrzać na internety widać że rynek już sie nasycił a bum na pompy i  panika jaka była latem już minał 
2022-11-08 17:39
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Pewno trochę przez ten niby kryzys, teraz może bym dostał PC o mocy takiej jak powinna być. Ale jest jak jest Chyba pierwszy defrost zrobiła, a przynajmniej ją na tym przyłapałem gdy rano wyłaziłem z domu


dodane 2022-11-08 17:38

12h/10kW, jest git, ino nikt mi nic nie radzi co z tym częstym uruchamianiem. Jest jakiś sposób, bez otwierania okien na oścież ?
2022-11-08 18:37
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Pompa wzięła od północy 12kWh, i trzeba się cieszyć, że jest w miarę ciepło choć w trakcie dnia.
Rok do roku: Listopad 2021r 507kWh wzięte z sieci a pierwsze 8 dni listopada 2022 142kWh (mowa o całej chałupie), No ale i indukcja poszła w ruch bo butla gazu u mnie w okolicy 85zł kosztowała jak kupowałem 3 miesiące temu. Teraz ciężko określić. A jeszcze nawet wędzarni nie uruchomiłem a już mam chrapkę na 3kg kiełbasy jałowcowej.


U mnie na wiosce już z tą fotowoltaiką powariowali myślę że na 230 chałup mamy już ponad 1MW w panelach. I jak tak patrze to zaraz po PV wjeżdża klimatyzacja lub 2 pewnie do grzania bo opał wiadomo... 
2022-11-08 19:08
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
U mnie też dookoła panele na dachach, ja to taki zgnity rodzynek hehe. Ale będę twardy, i z kredytem nie założę Znowu przeniosłem czujnik, z powrotu bufora w okolice pompy CO. Zobaczę jak będzie, ale na cuda nie liczę
2022-11-08 19:26
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Verb jaki masz licznik do pompy założony ? 3 F czy 1F . Jeśli 3F to pokazuje ci sumarczne zuzycie czy może  masz podgląd ile na danej fazie jest nabite /
2022-11-08 19:40
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Hej. Mam licznik 3F, pokazuje sumaryczne zużycie. Za licznikiem mam esy i grzałki są zrzucone na obecną chwilę, czyli na ten czas licznik pokazuje zużycie PC, bez wspomagaczy. Czemu pytasz ?
2022-11-08 19:46
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Bo sie zastanawiam czy nie założyc 3 liczników 1f lub  3f ale taki co by pokazywał zuzycie na kazdej fazie osobno , wtedy bym wiedział ile dokłądnie pociągła spręzarka , ile elektronika i pompa wody jednostka wew , a ile elektronika jednostka zewnętrzna , a suma to zużycie   całej pompy .Miałem w sobote kupic licznik i założyć ale nie zdązyłem i zatsanawiam się czy iść w cos droższego czy taki do 200zł , ale z tego co czytałem to te droższe są droższe bo mają jakieś tam certyfikaty , ale te tansze mają  taka sama dokładność
2022-11-08 19:53
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

A to jak chcesz, karoce zakładałem na PC licznik 1F, plus 3F na grzałki. Myślę że to też dobre rozwiązanie, ale sobie założyłem tylko 3F i wystarczy mi wiedza o całkowitym zużyciu energii przez układ. Nie ma co przepłacać, kup od dobrego sprzedawcy i będzie OK. Jak chcesz niezły produkt to sprawdź to
Ja mam VCX, mi starczy
2022-11-08 20:00
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Dzięki , zamel dobra firma  myśłałem też o czymś z wifi  żeby np miał mozliwość historii i  zapisu kazdego miesiaca osobno 

dodane 2022-11-08 20:00Cały dom mam na Supli zrobiony  bramy , nawodnienie , oswietlenie , więc chyba pójdę w coś na Supli 
2022-11-08 20:07
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1

Są i z Zamela z WiFi - to już jak sobie uznasz. Jak mówisz, Zamel to niezła POLSKA firma, i wiem że większość lepią u siebie.
Jak masz sprawdzone Supli, to w to idź. Ja nawet nie słyszałem tej nazwy, ale też nie gniotę neta w tym temacie
2022-11-08 20:20
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Supla to oprogramowanie co najwaznejsze otwarte  , kazdy moze cos dopisac . Mozna wgrać nawet na chuńskie moduły np zdalne właczniki swiatła itp , Supla jest pisana  własnie na sprzęt Zamela , coś podobnego jak FIBARO
https://supla.zamel.com/energia-elektryczna/
dodane 2022-11-08 20:20Jak masz w swoim liczniku wyjscie na licznik impulsów to mozesz dokupic  taki licznik impulsów z wifi
2022-11-08 20:46
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Mam takie wyjście, ale jakoś mi się nie chce, stary dziod jestem. Obecnie to rozwojem wnusi się interesuję
2022-11-09 07:22
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Ameno25 napisał » 2022-11-09 06:46
Marcinbb a czy to napewno był łokieć i czy to napewno było wczoraj? 

Tak był to łokieć jednak nie było to wczoraj, a w poniedziałek rano. btw. "na pewno" piszemy osobno
Pompa kręci od północy łyknęła 5kWh ale nie ma się co dziwić na dworze 3*C, więc musi "biegać".
2022-11-09 18:29
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Zakupiłem  3x licznik jednofazowy VIRONE EM-1 , nie wiem co to za szajs ale zwisa mi to , wszystkie te liczniki mają tą samą normę i klasę dokładności , dokupię jeszcze licznik impulsów i będę miał zapis w aplikacji z historią pomiarów  
2022-11-09 21:01
  adkwapniewski Posts: 407 Ostrzeżenie: 0
Ja mam dwa osobne 1F bemko podłączone i jeden 3fazowy 16EC3rn komunikacja po rs`ie - nie podłączony, czeka na długie zimowe wieczory Chociaż korci MEW-01.

2022-11-10 06:45
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Ja mam sprężarke 1f , ale ogólnie pompa korzysta z 3 faz  bo 2 pozostałe zasilają elektronike zew i wew . więc bedę miał podgląd z osobna co ile ciągnie , po dodaniu mamy obraz ile pomp pobiera prądu całosciowo .Grzałki mogę wyłączyć softwarowo lub hardware .adwapniewski Jak dokupisz licznik impulsów ZAMELA  do istniejacego licznika , to masz to samo co MEW-01  , i tu i tam masz SUPLE 
First pagePrevious page157 / 181Next pageLast page
Users on-line: ANDREAS, bacabalin, Franek-1953, henrykszabelski, hurek6, Kiler5, LukaszB, Marty156, mkg9, ogniwopelletjurek, prokon, Zarlacz