Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page79 / 80Next pageLast page
2019-12-01 20:55
  elezibi Posts: 215 Ostrzeżenie: 0
Za listopad produkcja 279 , zużycie 1096 (882 z sieci)


Z pozytywów eksperymentów > 35C na kaloryfery przy obecnych temperaturach  daje radę

 
Za ok 10 dni koniec dogrzewania prądem :(
Zostanie tyko na dociągniecie do końca roku normalnym zużyciem.
2019-12-02 15:02
  Novi Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
U mnie listopad o 25% gorszy niż w tamtym roku.
ale rok ogólnie z 5,4 już jest 5,78




leON22 - fajnie macie w tym Tauronie z tym podglądem 
2019-12-03 12:15
  marcinbb Posts: 1194 Ostrzeżenie: 0
Ładne dziś słońce i leci prawie 4,5kWp z dachu ale za wiele nie nakręci dziś może ze 12kWh. A ja mam pierwszą przerwę od rana męczę się z wełną mineralną upychając ją między krokwie. Bym usiadł z rana przy kawce to bym wiedział aby 3,2m odcinków nie układać bo się nie utrzyma i spadnie - ale co się nie utrzyma jak musi. Jak to cholerstwo szczypie wszędzie w oczy wpada masakra jakaś.
2019-12-03 12:41
  budgie1 Posts: 532 Ostrzeżenie: 0
Dasz radę
2019-12-03 13:07
  marcinbb Posts: 1194 Ostrzeżenie: 0

Dam radę pierwszą warstwę 20 cm wsadzić między krokwie i takerem sznurek połapać ale do czego będę sznurek przyczepiał na 2 warstwie 20 cm chyba tylko do szpilek od sufitu podwieszanego, lub do rur od rekuperacji.
Dobra... kawa wypita, ciuchy zmienione idę dalej walczyć ale wieczorem to gardło będę musiał czymś mocniejszym przepłukać te wełnę w przełyku.
2019-12-03 13:21
  budgie1 Posts: 532 Ostrzeżenie: 0
Płukanie gardła wskazane
2019-12-04 08:15
  marcinbb Posts: 1194 Ostrzeżenie: 0

Córa do szkoły zawieziona, kawusia zrobiona dopijam i jadę dalej z wełną. Wczoraj udało się ułożyć całe 12m2 dziś uda się mniej bo po południu mam 2h okienko.

Pierwsze wrażenia:

- Układanie samemu od płacenia za układanie różni się znacznie, szczególnie finansowo 30PLN/m2/warstwę
- tzw. wku*w za szczypanie wełny zmniejsza się każdorazowo po ułożeniu odcinka wełny, a zupełnie mija po kąpieli i skończonej danego dnia robocie.
- już ułożenie jednej warstwy znacząco poprawia warunki bytowania - robi się cieplej.

Pytanie do Was okno dachowe cieknie, czym to zaizolować bo Velux ma w pupie i nie przyznaje się do gwarancji bo okno zamontowane na mniejszym kącie niż 15* fakt do 15* brakuje 2*?
2019-12-04 11:10
  Novi Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
To zależy gdzie cieknie. Przez uszczelki między ramą czy w kołnierzu? Wykryj nieszczelność. Ja mam Okpole na takim "płaskim" dachu, nie cieknie, za to kapnie czasem. Rosi się gdy się raptownie ochładza na zewnątrz. 

Teraz wełna to przyjemność, kiedyś jak się kładło szklaną... to byś dopiero piszczał.... 
2019-12-04 11:49
  marcinbb Posts: 1194 Ostrzeżenie: 0
Cieknie między oknem a ramą okienną, na dolnych "rogach okna" z jednej strony bardziej niż z drugiej. Zastanawiam się czy nie wkleić na ramę np. taśmy izolacyjnej/srebrnej taśmy bądź czegoś grubszego ale nie mam pomysłu czego. W najgorszym przypadku opędzluję do wokoło od środka sylikonem wszak nikt nie będzie przynosił drabiny aby to okno otworzyć - to przedpokój.
Tragedii nie ma najgorsza to przeprowadzka 2 rusztowań z dechami i wszystkimi przyborami do kolejnego pomieszczenia, oraz włażenie i złażenie z rusztowania aby wyciąć kolejny odcinek wełny. Jadę z kuchnią, ale najgorsze jeszcze przede mną przedpokój z DRABINY
2019-12-04 12:33
  sq9tbu Posts: 1128 Ostrzeżenie: 0
U mnie tam w Fakro są uszczelki gumowe i nic nie cieknie.
2019-12-04 14:38
  Novi Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
A uszczelka się nie podwinęła, źle ułożyła? Od środka jak dasz silikon to może się kisić i grzyb się pojawić pomiędzy. Izolacyjna może twardnieć na dużych mrozach ale może może.. Lepiej taśma silikonowa. Sprawdź poziomicą czy okno i rama są proste, równoległe. Dekarz mógł coś spaprać przy montażu.

Albo coś w stylu "zrób to sam" Tutaj  lub Tutaj  
2019-12-04 19:57
  marcinbb Posts: 1194 Ostrzeżenie: 0
Okno otwiera się na zewnątrz do góry więc muszę zapakować się na dach aby sprawdzić jak wyglądają zewnętrzne uszczelki z dolnej strony. Wejdę porobię zdjęcia może znajdziemy jakieś rozwiązanie bo zdejmować okna nie mogę bo będę miał ciemny przedpokój.
2019-12-05 13:45
  Novi Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Szkoda że fixa tam nie zamontowałeś 
2019-12-05 14:36
  marcinbb Posts: 1194 Ostrzeżenie: 0

Novi napisał » 2019-12-05 13:45
Szkoda że fixa tam nie zamontowałeś 

Jakiego fixa bo nie jestem w temacie?
Kurna Ty strony robisz a ja potrzebowałem stronkę www. zrobić i płaciłem obcemu a tak Tobie bym dał zarobić...

Słońce świeci instalacja klepie prąd prawie 7kWh z 3,3kW spadło czyli z całości pewnie koło 15kWh
2019-12-05 21:40
  Novi Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Fix to szyba bezpośrednio w ramie czyli okno nieotwieralne. 


Ps. Zrobimy za jakiś czas upgrade.  a jak coś produkujesz to możemy jeszcze zrobić sesję studyjną.  
2019-12-10 17:14
  elezibi Posts: 215 Ostrzeżenie: 0
PGE przysłało zmianę umowy
pomotane jakieś ale chodzi o rozliczanie co miesiąc nadwyżek
czyli praktycznie co miesiąc rozliczenie a faktury zbiorczo raz na pól roku


chyba to będzie do d....
półrocznie można było się bilansować przy rozliczeniu co miesiąc nie będzie możliwości wyzerowania magazynków
jak wyzerujesz to popadniesz np w lutym w dopłaty gdy w maju i czerwcu będą nadwyżki
ktoś od innego operatora też tak dostał??
2019-12-10 20:47
  damian203 Posts: 133 Ostrzeżenie: 0

Witam

Wczoraj wymieniony licznik i wreszcie mogłem odpalić moją instalację. Dziś nawet niezłe słońce było, ale z dużymi przerwami:

Pierwsza produkcja  z dziś to 9,14 kWh z falownika 3,7kW - chyba nie jest najgorzej?
Czy ktoś ma może licznik energii iskra AM550T z taurona ? Jest wyposażony w modem gprs ,przy montażu ładnie połączył się z serwerem operatora ale nie mogę znaleźć informacji czy jest możliwy dostęp klienta do danych z niego. (Monter który wymieniał licznik nic o tym nie wiedział)
2019-12-10 21:20
  zbigmaz01 Posts: 1578 Ostrzeżenie: 0
Po 30 dniach, parę dni wcześniej dzwoń na infolinię i pytaj o dostęp. Na swojej stronie w Tauronie po zalogowaniu będziesz miał wejście. Ja czekałem pełny miesiąc a dzwoniłem po 3 tygodniach, to było ponad rok temu ale chyba nie pomyliłem 
2019-12-10 21:34
  marleyy Posts: 485 Ostrzeżenie: 0
elezibi napisał » 2019-12-10 17:14
PGE przysłało zmianę umowy
pomotane jakieś ale chodzi o rozliczanie co miesiąc nadwyżek
czyli praktycznie co miesiąc rozliczenie a faktury zbiorczo raz na pól roku


chyba to będzie do d....
półrocznie można było się bilansować przy rozliczeniu co miesiąc nie będzie możliwości wyzerowania magazynków
jak wyzerujesz to popadniesz np w lutym w dopłaty gdy w maju i czerwcu będą nadwyżki
ktoś od innego operatora też tak dostał??

Brzmi nieciekawie, mozesz cos wiecej na ten temat?
2019-12-10 22:46
  damian203 Posts: 133 Ostrzeżenie: 0

zbigmaz01 napisał » 2019-12-10 21:20
Po 30 dniach, parę dni wcześniej dzwoń na infolinię i pytaj o dostęp. Na swojej stronie w Tauronie po zalogowaniu będziesz miał wejście. Ja czekałem pełny miesiąc a dzwoniłem po 3 tygodniach, to było ponad rok temu ale chyba nie pomyliłem 


Dzięki

First pagePrevious page79 / 80Next pageLast page
Users on-line: