Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page76 / 77Next pageLast page
2019-11-06 16:45
  dartante Posts: 42 Ostrzeżenie: 0
marleyy napisał » 2019-11-04 21:17

No właśnie z tego co widzę T-CAP to tylko od 9kW...to za dużo jak na mój domek ....obecnie OEP maksymalnie dobija do 3,3kW....ale to dosłownie kilka dni w roku...średnia to 1,3kW....nawet gdyby przyjąć, że na statystyki z kotła trzeba przymknąć oko, i nawet te 1-1,5kW pompy zarezerwować dla CWU... to te 9kW to i tak sporo.. celuje 5-7kW. Więcej mi nie potrzeba.

Jakiś inny typ? Wogóle czym rózni się zwykła Aquarea od TCAP oprócz mocy?..tak w kilku zdaniach zebym nie musiał szukać po necie...

  Jeśli więcej Ci nie potrzeba niż 1.3kw to najlepsza będzie Aquarea SDC gen J o mocy 5kw jej minimalna moc to 1.2kw, lub 7kw której minimalna moc to 1.6kw, Althermy III żadna nie schodzi poniżej 1.8kw. Przy -20 mają moc powyżej 4kw więc każda da rade przy zapotrzebowaniu 3.3kw jakie podałeś.
2019-11-06 20:42
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-11-04 21:52
Może w tym tygodniu uda mi się odpalić mojego Buderusa Logatherm wpt270l, zobaczę jak będzie grzał wodę na CWU ile będzie pobierał kW przy obecnych warunkach ? Myślę z kąd zasysać powietrze, z zewnątrz, z nieocieplanego garażu, bo tam będzie jego docelowa lokalizacja, wyrzut na zewnątrz, czy z ciepłej kotłowni  

dodane 2019-11-04 21:52



Jeśli z kotłowni, to pod warunkiem, że dostarczysz do niej odpowiednia ilość powietrza wystarczającą i dla kotła, i dla pompy. Taka pompa to jak wentylacja mechaniczna A z nią w kotłowniach trzeba ostrożnie....
2019-11-06 23:01
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Apropos podłączenia Buderusa, okazało się że mój model nie ma dodatkowej wężownicy do podłączenia kotła  i tak sobie pokombinowałem żeby ciepłą wodę ze starego bojlera wpuścić do zasilania Buderusa, czy to ma sens  Wtedy zimą miałbym więcej ciepłej wody użytkowej. Buderus by ją tylko podgrzewał do odpowiednio zadanej na nim temp. np. 50st gdy kociołek nie dałby rady jej dogrzać ? 
dodane 2019-11-06 21:51Grzesiu, czyli rozumiem że musiałbym zapewnić dodatkowy nawiew powietrza do kotłowni ? 
dodane 2019-11-06 21:58Czy może odpuścić to połączenie kaskadowe i podłączyć Buderusa tylko do korzystania z PC CWU latem, prostrze podłączenie bo wystarczy złapać zasilanie zimnej wody z kranu obok i wpuścić wyjście z ciepłą wodą do wyjścia ciepłej wody przy starym bojlerze. Oczywiście trzeba zamontować naczynie przeponowe do cwu i zawór bezpieczeństwa  
dodane 2019-11-06 22:55 
dodane 2019-11-06 23:01Po lewej będzie naczynie przeponowe do cwu 18l i zawór bezpieczeństwa 6bar , po prawej zasilanie złapane z kranu obok i wyjście ciepłej wody, połączone z trójnikiem z wyjściem na ciepłą wodę w starym bojlerze. Takie najprostsze i budżetowe rozwiązanie
U góry na niebiesko wyrzut zimnego powietrza na dwór , na czerwono zasysanie ciepłego powietrza z kotłowni ( latem odwrotnie : wyrzut zimnego do salonu i pobieranie ciepłego z zewnątrz
2019-11-06 23:57
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Nie dawał bym naczynia z boku pompy lecz przelotowo na rurze zasilającej. Jeśli z boku PC , to może w nim dojść do zastania wody.

A może prosto i bez fajerwerków, tylko zawory zwrotne w odpowiednich miejscach? Oczywiście przełączanie lato/zima zaworami przy bojlerach. Chyba ze chcesz zaworem strefowym przełączać, ale to i tak ciepła woda z jednego albo drugiego.




Gdyby zależało Ci na powiększeniu pojemności i PC traktować wyłącznie jako zasobnik zimą, to trochę inaczej trzeba by to połączyć.
dodane 2019-11-06 23:57


Dajesz wtedy zawór strefowy przełączający. Latem niebieska strona zaworu zamknięta, czarna otwarta a zimą odwrotnie. Przełącza na zasilanie do PC i robi z niej zasobnik. Oczywiście latem dodatkowo musiałbyś zakręcić zawór zw albo cw na bojlerze z wężownicą.
2019-11-07 00:19
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Grzesiu tam na środku pompy ( z boku ) jest wejście do cyrkulacji wody i pod to wejście chciałem podpiąć naczynie , twierdzisz, że to złe połączenie ?
dodane 2019-11-07 00:19
2019-11-07 00:27
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Może dochodzić do zastania części wody w naczyniu. 
A zawór strefowy możesz oczywiście taniej zastąpić dwoma kulowymi To przecież tylko kilka razy w roku będzie dotykane.
2019-11-07 13:03
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Grzesiu, a jakby miał wyglądać ten schemat z tymi dwoma zwykłymi zaworami kulowymi , zamiast tego strefowego . Jakbyś mógł to Buderusa "postaw" z lewej strony ,a stary zbiornik cwu z prawej, czyli tak jak będzie u mnie , thx Chyba skłonie się ku tej opcji
dodane 2019-11-07 13:03Bo myślałem również nad połączeniem tego , szeregowo i równolegle żeby oba zbiorniki działały razem albo niezależnie od siebie ale koszt takiego rozwiązania przerósł mój budżet materiał ten co Ci wysłałem na PW kosz ponad 1 tys PLN 
2019-11-07 13:09
  mmv133 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Witam. Przepraszam że w tym dziale opisuje mój problem. Szwagierka ogrzewa wodę użytkową w bojlerze dwupłaszczowym 120l . Bojler nówka 4  miesiące. Mieszka w domu sama i cały rok przepala w kotle CO na ciepłą wodę (kotłownia na zewnątrz domu)
Teraz zaczyna rozmyślać o starości i chce się zdecydować na kolektor słoneczny. W domu jej się nie przewala - emertyka  , i chce to zrobić jak najmniejszym kosztem . ( czyli zrobić mam to ja     )
Problem jest z brakiem drugiej wężownicy w bojlerze, a nie chcę podłączać wymiennika do obwodu wężownicy CO .Jnstalacja jest stara na żeliwnych grzejnikach (boję się że wymiennik się zasyfi)
.
Mam pytania :   
   1     Czy w obwód czystej wody mogę podłączyć wymiennik płytowy tak jak na rysunku ? 
  2    Jaką pompkę założyć na tym obwodzie  obiegową czy mieszającą . 
   3   Jakiej mocy zamontować wymiennik  - 12 płytowy  5-15 KW wystarczy?
  4   Czy do nagrzania 120l wody wystarczy jaden kolektor o powierzchni 2m kwadratowe czy lepiej 2,8 m kwadr.
  5   Czy zamiast kolektora płaskiego kupić  12-nasto rurowy
Schemat rysowałem bez zaworów   (poglądowy)
Dzięki z odpowiedzi   

    
2019-11-07 16:18
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Przede wszystkim wymiennik musi być dedykowany do instalacji woda/glikol. Tak samo pompa po stronie kolektora. Niepotrzebna pompa na obiegu CW - wystarczy ciśnienie wody z sieci wodociągowej
Do tego atest PZH dla wymiennika i całej armatury po stronie wodnej.
Na wyjściu CW potrzebny zawór mieszający termostatyczny 3D, tzw. przeciwoparzeniowy
Ile i jakie kolektory trzeba sprawdzić/policzyć - są proste kalkulatory.
2019-11-07 16:45
  mmv133 Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Ta pompka po stronie CW ma mieszać i pomagać odbierać ciepło z wymiennika  do bojlera
2019-11-09 19:09
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Panowie i Panie PC CWU Bugerus Logathermn 270l oficjalnie już na moim pokładzie , wszystko gra i buczy 
Tak , że od wiosny przyszłego roku moja "niebieska strzała" będzie odpoczywała
dodane 2019-11-09 19:09
2019-11-09 19:12
  marcinbb Posts: 1176 Ostrzeżenie: 0
Pierwsze wrażenia po odpaleniu, hałas, pobór prądu, jak zimne powietrze wylatuje, ile czasu grzeje te 270l?
2019-11-09 19:36
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Tak postawiłeś to lustro, że wydaje się, że tam przejście jest
2019-11-09 20:01
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Wrażenia jak najbardziej pozytywne Aktualnie pobór 550W , od odpalenia godz.16 z przerwami zjadła 2kW , obecnie temp.45st, CWU nastawione 50*C . Zasys powietrza z garażu , wyrzut na zewnątrz. Schemat podłączenia wygląda tak : 



2019-11-09 20:07
  marcinbb Posts: 1176 Ostrzeżenie: 0
Czyli od zalania ją zimną wodą (około 16) do tej chwili zagrzała 270l do 45 stopni i pobrała 2kWh czyli zajebiście. Słychać jak sprężarka pracuje ale myślę że można to porównać do lodówki - przynajmniej tak to z filmu wygląda.
2019-11-09 20:13
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Trochę wspomagałem ją grzałką , jak ustawiłem PC i grzałkę priorytet miała PC myślałem , że coś z grzałką nie halo ale jak przełączyłem na samą grzałę szarpnęło od razu na watomierzu ponad 1900W
dodane 2019-11-09 20:13Aha dodatkowo grzeje stary bojler i ciepła woda z niego idzie na zasilanie Buderusa ( połączenie szeregowe 3 punkt w instrukcji ) . Grzesiu jeszcze raz dzięki za pomoc ze schematem co i jak podłączyć
2019-11-09 20:14
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Nie zapomniałeś o dwóch rurkach na Twoim schemacie?
2019-11-10 00:22
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Może , bo to mój pierwszy schemat , jak możesz to mnie popraw 
dodane 2019-11-09 20:41Właśnie dobiło do 50st , całkowity pobór 3kW , chwilowy samego sterownika 2.8W
dodane 2019-11-10 00:11Grzesiu , teraz lepiej 


PS. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze jednej rurki, która zasila 25-letni junkers gazowy ( Termet ) w łazience nad kotłownią
dodane 2019-11-10 00:22
marcinbb napisał » 2019-11-09 20:07
Słychać jak sprężarka pracuje ale myślę że można to porównać do lodówki - przynajmniej tak to z filmu wygląda.

Sprężarka pracuje ciszej od dmuchawy i podajnika w moim OEP16kW
2019-11-10 07:14
  gmaj22 Posts: 1827 Ostrzeżenie: 0
Lepiej
Korzystaj zimą z opcji szeregowej/kaskadowej. Będziesz miał więcej ciepłej wody.
2019-11-10 12:09
  leON22 Posts: 2780 Ostrzeżenie: 1
Raz że więcej, a dwa że woda nie będzie się kisiła w Buderusie inaczej musiałbym ją z niego na zimę spuścić  
First pagePrevious page76 / 77Next pageLast page
Users on-line: ArekZ, owkol, PaoloKa, pawes89, Vitis

Recently added

Mirosław - dom41

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more