Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona64 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
zbigmaz01
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Ja nie wiem ile wpadło... z 3,3kWp wpadło 434kWh z pozostałych 3,4kWp nie wiem pozmieniałem hasła na routerach i inwertery nie miały dostępu do neta. zakładan że dokładnie tyle samo co pierwsza instalacja czyli około 870kWh Jeśli chodzi o magazyn do odbioru jakieś 2,1MWh netto |
|||
|
||||
elezibi
|
1017kWh za sierpień
od początku roku 5,78MWh na koniec czerwca do odbioru było na czysto 800kWh za te 2 miesiące na czysto pewno będzie ok 1000kWh |
|||
|
||||
miazio
|
Panowie mam jeszcze jedno pytanie falownik solarage i panel Qcell. Jak wygląda gwarancja ? instalator mówi, że potrzebne są okresowe przeglądy aby gwarancja była ważna . ? Co do falownika dotarłem do ulotki odnośnie gwarancji i takiego zapisu nie odnalazłem co go Qcells materiału nie znalazłem |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Kupuj solarage tylko jeśli naprawdę go potrzebujesz 2 połacie dachu, jakieś zacieniające kominy i inne drzewka czy krzaczki. Solarage z optymizerami znacznie przewyższa koszty instalacji a tym samym zwrot inwestycji.
|
|||
|
||||
miazio
|
Z uwagi na dach jest niezbędny bardziej chodzi mi o tą gwarancję
|
|||
|
||||
Goha
|
Panowie, powysyłałam zapytania i oto efekt:
17szt. paneli Longi 305 + Fronius za 20000zł lub za dopłatą 2000 Solaredge. Dach nie zacieniony, panele będą na dwóch połaciach (E-W). Który falownik brać? pewny |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jak z dopłatą 2000 dadzą Ci optymizery to bierz w przeciwnym razie Fronek Ci starczcy.
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Dobre rzeczy to należy np. tu kupować:
ASAT I nie jest to reklama tylko sklep który nie handluje gu.... Fronius jest przereklamowany i za drogi fakt jest dobry. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Oj tam dobry, w czym lepszy od przeciętnego kitajca? Krótszą gwarancją? Wodę też możesz kupić z lodowców za chore pieniądze i wypić tę z kranu każda działa tak samo zaspokaja pragnienie. Różnice poczujesz jak wypijesz piwo jednej marki a później tej lepszej. Z fronkiem tak nie ma |
|||
|
||||
leON22
|
Marcin, tylko niektórzy piją piwo nie dla smaku, tylko po to aby się sponiewierać i to jest ta subtelna różnica Po co przepłacać, jak łeb jednakowo boli, a czasami nawet można "pawiować"
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
LeON kumpel mi kiedyś powiedział: Zamknij 100 złych ludzi w jakimś pomieszczeniu daj im wódkę to przynajmniej 1 osoba zginie. Ale zamknij tych samych 100 ludzi i daj im... to wszyscy się zgrają i będą sobie jeszcze selfiki robili. |
|||
|
||||
marleyy
|
Goha napisał » 2019-09-04 14:33 Panowie, powysyłałam zapytania i oto efekt: 17szt. paneli Longi 305 + Fronius za 20000zł lub za dopłatą 2000 Solaredge. Dach nie zacieniony, panele będą na dwóch połaciach (E-W). Który falownik brać? pewny Goha jaki falownik Froniusa Ci zaproponowali do tego? jaki model dokladnie ? dodane 2019-09-10 17:15Czy wszyscy macie pozakladane konta do monitoringu falowników na siebie czy na firme instalacyjną, która odpala wam tylko wjazd w wasze instalacje? Jak lepiej? Lepiej być niezaleznym i samemu założyc konto czy być podpietym pod firme instalacyjna? dzieki z góry za odpowiedz |
|||
|
||||
Goha
|
Dokładnie FRONIUS Symo 5.0-3-M WiFi. Jednak wzięłam Solaredge z optymizerami...
dodane 2019-09-12 19:54https://globenergia.pl/ostatnie-posiedzenie-sejmu-spore-zmiany-dla-pomp-ciepla-i-fotowoltaiki/ |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Myślałem że nigdy tego nie napiszę ale... tak mamy booom na fotowoltaikę czerpiąc z niektórych źródeł codziennie fotowoltaika pojawia się na 150-200 DOMACH DZIENNIE!?? Daleko szukać mój kuzyn 5km dalej interesował się tematem planował instalację, dziś wchodzę i widzę że 5,5kW już wisi - czeka na inwerter. Swoją drogą instalacja na gruncie będzie w VAT 8% (czekamy aż Duda weźmie długopis w dłoń i to klepnie). Tyle z dobrych informacji ze względu na booom ceny rosną a ceny rosną bo skąd inąt wiadomo że prąd w przyszłym roku drożeje o 40% czyli będzie kosztował około 1 PLN/kWh. Dobra informacja dla bobów budowniczych masz sprzęt i umiesz coś zmontować 10kWp da się zrobić za mniej niż 30000 PLN + kilka flaszek dla zioma elektryka z uprawnieniami. Ale wiecie co jest najciekawsze???! nie to że instalujemy PV po to by mieć za darmo prąd ale po to aby grzać chałupę i cwu. za darmo, czyli instalacja 5kW ma ogarnąć to co wydajemy w zimę na grzanie wg. różnych źródeł około 3000 PLN. A to co się dopłaci przez zimę do instalacji to czas który oszczędzamy przy kociołku, na rozpalaniu czyszczeniu, składowaniu wungla. Nie spodziewałem się tak szybko takich decyzji ale widać że ludzie kombinują - dobra ja głupi jestem mam PV od lat a oni od razu jadą w piece elenktyczne ( kilka osób sygnalizowało mi że kupują bo mają PV ), ale tylko 1 myśli o pompie ciepła. Co tu się wydarzyło??? Polskie prawo zachęca do instalowania PV aby ich pobór prądu wzrastał, i wrastał - ale nie robi nic aby ten prąd miał znaczenie w mixie energetycznym. My klepiemy prąd w lato a w zimę odbieramy 0,8 tego co oddaliśmy kosztem większej "emisji". Myślę że czasy się zmienią i będziemy sprzedawali nasz prąd po normalnych stawkach aby ZE dostał kasę na gwarancję pochodzenia "zielonej energii" . |
|||
|
||||
leON22
|
Właśnie byłoby super, jakby ZE zniosły ten 20% haracz, który od nas pobierają. Wszystko ładnie pięknie tylko życie w naszym kochanym kraju nasuwa pytanie, gdzie jest haczyk ? Bo jak coś dają, to zaraz coś wymyślą żeby to zabrać
|
|||
|
||||
Rotaz
|
Dali dotacje w 2017 7200zl na ocieplenie budynku i wymiane kotła co (faktury ponad 40 tys. zl) ,to w tym roku musiałem oddac do US 1300 zł. Teraz nie trzeba , pytanie jak długo?? |
|||
|
||||
marleyy
|
marcinbb - daleko nie musisz szukać - u mnie takze w tym tyg montowali PV. Łącznie 3,66kW i powoli myślę o pompie lub kotle indukcyjnym ....i tu pojawia się pytanie ...czy ktoś wie jak mogę obliczyć realne zapotrzebowanie budynku na energię na podstawie zużytego ekogroszku? W OEP10kW na ogrzewanie i CWU przez cały rok spalam ok 2,6t groszku 26-27MJ. Co do boomu na fotowoltaikę .....jest boom ! za samą wyceną czeka się nieraz tydzień-półtora...niektóre firmy mają terminy montażu na ...marzec! Niestety wypadkowa tego boomu to wyższe ceny za instalację... skoro jest zbyt można podnieść cenę...niestety dodane 2019-09-13 14:21 |
|||
|
||||
przemekoep10kw
|
tez okolo 10kw moc cieplna pompy powietrznej w zaleznosci jaka tp na zw instalacja mini na dachu powinna byc 6 Kw jakim weglem palisz w lecie na cwu?
|
|||
|
||||
procho
|
marleyy korzystałes z jakiegos gminnego programu?
jak nie tajemnica to powiedz jaka cena całej instalacji |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona64 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||