Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona19 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
No to już full legalnie kręcisz licznikiem w lewą stronę
i na indeksie 2,8,0 zobaczysz ile kWh poszło do sieci a ile wyprodukowała elektrownia i ta różnica to konsumpcja bezpośrednia. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
leON22
|
marcinbb myślałem , że przez okolice Wielunia przeszło jakieś "Tsunami" , albo rozpoczęła się 3-cia wojna światowa , dla znających historię wiadomo o co chodzi a na poważnie musisz dobrze skalkulować koszty , żebyś nie obudził się z ręką w nocniku . Jak to mówią : "co za dużo to nie zdrowo" , nie to żebym Ci odradzał inwestycji ale w/g mnie , trzeba poczekać . Nie wiadomo co , będzie po wyborach pewny . Czy znowu coś się nie zmieni w prawie dla OZE na niekorzyść konsumentów zielonej energii , przecież nierentownych kopalń węgla nie zlikwidują od razu
dodane 2018-05-03 01:29 Total active energy import -> |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wiesz nikt mnie nie goni, mam gdzie mieszkać, gotować, i załatwiać pozostałe potrzeby. Nie ciśnie mnie aby skończyć w jakimś terminie szczególnie. A że robimy to za realną kasę a nie pożyczoną, utwierdza mnie to w przekonaniu że robię to z głową. W tym roku rozbudowa ma stać, przykryta dachem - i na tym kończymy, w zimę jakaś elektryka, i drobna rekuperacja .
W przyszłym roku chce dołożyć PV 1,6kW po tzw. kosztach aby dobić do około 6,5kWp teraz już nie ma sensu za późno. |
|||
|
||||
leON22
|
marcinbb myślałem o pompie ciepła , rozbudowę jak najbardziej pasowałoby zakończyć i przykryć jeszcze w tym roku Reszta przyjdzie z czasem w miarę dostępności środków finansowych Obecnie jestem na etapie planowania montażu klimy i wyboru jaki model i ile kW , czy jedna czy dwie ? Myślę że jedna powinna załatwić sprawę na piętrze na dole kominek w którym w końcu po 8 latach postoju napalilem ( zapchany komin przez kawki i udrożniony podczas ostatniego remontu) Ogarnie ogrzewanie na dole w okresie przejściowym , klima da radę z górą na ogrzewanie a na chłodzenie również z parterem
PS. Na obecną chwilę - import 20.5kW , eksport 47kW |
|||
|
||||
konto usunięte
|
leON22 napisał » 2018-05-04 11:26 PS. Na obecną chwilę - import 20.5kW , eksport 47kW Pomyśl spokojnie o klimie powiedzmy 5kW i staraj się zmniejszyć zapotrzebowanie dobowe może włącz grzałkę cwu. na 3-5h niech nagrzeje wodę do oporu i na kilka dni starczy. Na razie bardzo dużo zużywasz na własne potrzeby, a niewiele wysyłasz ale to wbrew pozorom jest bardzo dobre bo prąd masz za darmo - swój prywatny z dachu. Pierwszy rachunek za prąd wpadnie i nauczysz się jak marnować swoją energię na każdym kroku Zobacz ja dziś dopiero wychodzę na zero: pobrałem w tym roku ponad 1026 a wysłałem 1068. |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
I u mnie odpowiednio 23kWh i 10,5kWh w sumie 33,5kWh.
A całe lato jeszcze przed nami |
|||
|
||||
bodziasty
|
Jednak do was dołączę bo dotacja przeszła u nas.
Na dniach mają rozsyłać pisma o wpłatę udziału własnego. |
|||
|
||||
leON22
|
Bodzio , no to witaj w klubie U mnie na dzień dzisiejszy od zamontowania licznika tj. 2 maja 2018 r :
Eksport -76.1kWh Import -222.2kWh PS. Reasumując : 222.2 x 0.8 = 177.76 - 76.1 = 101.66kWh do odbioru dodane 2018-05-13 10:21Dzisiaj na obecną chwilę , na liczniku : Export - 96.6kWh , Import - 245.9kWh |
|||
|
||||
pab11o
|
U nas podobno mają od czerwca montować.
Jak średnica kabla lączacego panele z falownikiem powinna być ? |
|||
|
||||
leON22
|
pabl11o nie jestem elektrykiem , nie pytałem jaka jest średnica przewodów w mojej instalacji , pewnie jest to gdzieś ujęte w specyfikacji , wiem na pewno że są to dwa specjalne przewody ( czerwony i niebieski ) grubość ich zależy pewnie od mocy instalacji i odległości paneli od inwertera U mnie jest taki -> KABEL
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Leon Długo czekałeś na wymianę licznika? jaką masz teraz taryfę i jak okres rozliczeniowy?
"Dzisiaj na obecną chwilę , na liczniku : Export - 96.6kWh , Import - 245.9kWh " Wysyłasz do nich 96,6 a pobierasz od nich 245,9 ? czy ja coś nie kumam? |
|||
|
||||
leON22
|
Instalacja zamontowana 25 kwietnia , licznik wymieniony 2 maja , taryfa G11 miałem okres rozliczeniowy miesięczny , teraz zmieniłem na 12 m-cy . Pobrałem 96kWh , wysłałem 245kWh
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
ok dzięki za info
Wrzucaj co jakiś czas co tam produkujesz |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
pab11o
|
leON22 napisał » 2018-05-13 18:29 pabl11o nie jestem elektrykiem , nie pytałem jaka jest średnica przewodów w mojej instalacji , pewnie jest to gdzieś ujęte w specyfikacji , wiem na pewno że są to dwa specjalne przewody ( czerwony i niebieski ) grubość ich zależy pewnie od mocy instalacji i odległości paneli od inwertera U mnie jest taki -> KABEL W tym linku co podałeś jest 6mm hmm to nie taki cienki i jeszcze linka do tego |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona19 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||