Forum  eCoal.pl  Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj
First pagePrevious page9 / 135Next pageLast page
2018-03-01 06:46
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
Ile w sumie ty zapłacisz i za ile kw
2018-03-01 08:18
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
pab11o  -> Mój zestaw Premium FV minus koszty jak wcześniej wspominałem
2018-03-01 15:17
  jorgo Posts: 302 Ostrzeżenie: 0
Panowie, pytanie z innej beczki. Czy któryś z Was - posiadaczy fotowoltaniki - rozlicza się z dostawcą w okresie krótszym niż 6 miesięcy? Pytam, bo podpisywałem w kwietniu ub.r. umowę na okresy rozliczeniowe 12 miesięczne i to zarówno co do sprzedaży energii jak i jej obrotu. Teraz ten "pi pi pi " monopolista PGE chce mnie rozliczać w okresach 6 miesięcznych. Jak jest u Was?
2018-03-01 16:49
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
U mnie jest jeszcze gorzej Energa rozlicza mnie w okresach 2 miesięcznych. Generalnie kibel straszny bo w 2 miesięcznych widełkach muszę wyjść na 0 pobór i produkcja aby nie zapłacić więcej za prąd. Stąd muszę mieć taki margines 300kWh tzw. rezerwy.
Odnośnie samych rachunków raz na 2 miesiące około 45-47 PLN i tyle gdybym miał rozliczanie 6 miesięczne rachunek za prąd pewnie oscylował by w granicach 150-200 PLN i tyle ze znaczących różnic.
2018-03-01 19:04
  pab11o Posts: 486 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2018-03-01 08:18
pab11o  -> Mój zestaw Premium FV minus koszty jak wcześniej wspominałem
fajny zestaw mi pewnie wcisną jakiś chińskie 2.5KW
2018-03-01 19:17
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
Fronius jest bardzo fajny i rozbudowany jednak jego cena jest "zaporowa" w cenie jednego Froniusa można 2 inwertery takiej samej mocy kupić.
Dziś z dachów wpadło kolejne 20kWh rynkowej wartości 3,4PLN (1kWh = 0,17PLN reszta to opłaty dodatkowe), a realnej wartości około 12 PLN.
LeON22 kiedy mniej więcej mają zamiar zamontować Ci to na dachu?
2018-03-01 20:01
  bodziasty Posts: 1904 Ostrzeżenie: 0
A ja czekam do 29 marca przetarg ciekawe czy dojdzie do skutku (załącznik 5d) coś tam pozmieniali co by się wykonawcy wyrobili.
2018-03-01 21:12
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
bodziasty napisał » 2018-03-01 20:01
A ja czekam do 29 marca przetarg ciekawe czy dojdzie do skutku (załącznik 5d) coś tam pozmieniali co by się wykonawcy wyrobili.

Bodziasty to to już jakiś kosmos. Aby instalator zapewniał temperaturę w pomie ciepła gruntowej? Więc stosowanie grzałeka to podnosi koszty nie tylko prądu ale też instalacji.
2018-03-01 21:36
  bodziasty Posts: 1904 Ostrzeżenie: 0
no cóż począć 
ty lepiej napisz co pozmieniali w fotowoltaice na gorsze żeby się w kasie wyrobili wykonawcy 
2018-03-02 00:00
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
marcinbb napisał » 2018-03-01 19:17
LeON22 kiedy mniej więcej mają zamiar zamontować Ci to na dachu?

marcinbb wszystko zależy od pewnej miłej Pani z BOŚ , która pilotuje mój kredyt , a obecnie jest na zwolnieniu do końca przyszłego tygodnia . Przekazała sprawę koleżance , ale jakoś cisza w temacie  Z ciekawości zadzwoniłem do firmy , która ma mi montować w/w zestaw FV . Jak tylko podpiszę umowę z bankiem , mam im przesłać skan pierwszej strony , wtedy oni robią zgłoszenie do ZE w Cz-wie o wymianę licznika na dwukierunkowy , a montaż całego zestawu zaraz po nadchodzących Świętach Wielkiej Nocy , czyli początek kwietnia 2018
2018-03-02 15:21
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
leON22 jeśli montaż w kwietniu to będziesz musiał załapać się na nowe zasady przyłączeń a raczej firma która to będzie realizowała bo ( i tu od razu informacja dla bodziasetgo):
http://polskapv.pl/1-kwietnia-istotne-zmiany-przylaczeniach-mikroinstalacji/

2018-03-02 22:51
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
THX , marcinbb w takim razie muszę jak najszybciej zaatakować temat  w BOŚ , może da się coś przyspieszyć i zrealizować inwestycję przed wejściem w/w zmian
PS. W sumie inverter 3-fazowy będę miał w opcji , niepokoi mnie tylko opcja możliwości zdalnego wyłączenia mikroinstalacji 
2018-03-02 23:25
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
Wiesz tego nikt nie wie wymagania, wymaganiami ale nawet ZE nie wiedzą jak to ogarnąć. Problem jest większy 100% produkcji konsumujesz na własne potrzeby a ZE wyłączy Ci zdalnie elektrownie, kto to będzie weryfikował jakiś urząd? Czy z czapy wyłączą... bo sami za dużo produkują i ktoś to musi "pobrać"
2018-03-03 17:39
  bodziasty Posts: 1904 Ostrzeżenie: 0
No to ładnie - przewalone - będą mi dawkować moją energię - jakiś nawiedzony palant zobaczy że bodziasty ma za małe rachunki za prąd i szlaban mi zrobi - to tak jak by mi wodociągi moją studnię zasypali -  jaja ja berety.
Owszem z oddawaniem do nich energii - to się zgodzę, no ale żeby mi moją instalacją sterowali - co za prawo chore.
No ale będę się tym martwił - jak przejdzie moja dotacja - na dzień dzisiejszy to mi Miasto wisi zaliczkę 1500 zeta (o odsetkach nie wspomnę )
2018-03-04 17:41
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
Poczytałem to chyba nie tak do końca wygląda każdy inwerter reguluje swoją moc na podstawie częstotliwości, więc inwertery z CE ogarniają już ten temat. I są do tego prawa przystosowane.
Reasumując inwerter na podstawie częstotliwości sieci 50Hz +/-2 HZ będzie regulował moc 0,2Hz to około 10% mniej wysyłane do sieci. Niestety nie wiem jaki wpływ będzie miało to na inne urządzenia/może żadnych.
Jednak PGE może w jakimś stopniu sterować naszą siecią - a czy to będzie nagminne czy też nie nie ma znaczenia każdy z nas dostanie maila od inwertera że coś się stało. Jeśli damy radę całość produkcji, konsumować i możemy to udowodnić "bramy" reklamacji stoją przed nami otworem.

dodane 2018-03-04 17:40
marcinbb napisał » 2018-03-04 17:39
Poczytałem to chyba nie tak do końca wygląda każdy inwerter reguluje swoją moc na podstawie częstotliwości, więc inwertery z CE ogarniają już ten temat. I są do tego prawa przystosowane.
Reasumując inwerter na podstawie częstotliwości sieci 50Hz +/-2 HZ będzie regulował moc 0,2Hz to około 10% mniej wysyłane do sieci. Niestety nie wiem jaki wpływ będzie miało to na inne urządzenia/może żadnych.
Jednak PGE może w jakimś stopniu sterować naszą siecią - a czy to będzie nagminne czy też nie nie ma znaczenia każdy z nas dostanie maila (Alert) od inwertera że coś się stało. Jeśli damy radę całość produkcji, konsumować i możemy to udowodnić "bramy" reklamacji stoją przed nami otworem.

dodane 2018-03-04 17:41Poczytałem to chyba nie tak do końca wygląda każdy inwerter reguluje swoją moc na podstawie częstotliwości, więc inwertery z CE ogarniają już ten temat. I są do tego prawa przystosowane.
Reasumując inwerter na podstawie częstotliwości sieci 50Hz +/-2 HZ będzie regulował moc 0,2Hz to około 10% mniej wysyłane do sieci. Niestety nie wiem jaki wpływ będzie miało to na inne urządzenia/może żadnych.
Jednak PGE może w jakimś stopniu sterować naszą siecią - a czy to będzie nagminne czy też nie nie ma znaczenia każdy z nas dostanie maila od inwertera że coś się stało. Jeśli damy radę całość produkcji, konsumować i możemy to udowodnić "bramy" reklamacji stoją przed nami otworem.
2018-03-06 18:37
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
marcinbb dzwoniłem dziś do firmy która ma mi montować zamówiony zestaw FV i dostałem informację , że raczej te zmiany nie przejdą , bo ZE nie mają koncepcji jak to rozwiązać  Co do inwerterów 3-fazowych , to chcą wyeliminować jakieś chińskie tanie produkty nie spełniające odpowiednich norm i wymogów , a odnośnie odłączenia instalacji to chodzi głównie o wymogi bezpieczeństwa np. w przypadku braku zasilania ( awarii ) ktoś ma do instalacji podłączony jakiś agregat , który również "produkuje" w tym momencie i może grozić porażeniem ekipy usuwającej awarię . To jeden z argumentów o co w tym wszystkim tak dokładnie chodzi , pewnie wkrótce się dowiemy ale jak zwykle na bank chodzi o pieniądze
2018-03-06 19:54
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
Oj leOn22 widać że firma nie bardzo wie o co chodzi:
- Odłączenie od sieci automatycznie działa tylko podczas odłączania/zaniku prądu.
- A jak podłączysz mały agregat do PV nic to nie da nie uda Ci się włączyć inwertera, jak podłączysz taką bestię 100kW (przemysłowy) i owszem. Ale pozabijasz ludzi pracujących na słupach.

ZE chodzi o coś zupełnie innego zdalne wyłączenie inwertera 3kW z dowolnego powodu, bez odłączania prądu w okolicy.
Dodatkowo regulując częstotliwość prądu +/- 0,2Hz inwerter będzie SAM ograniczał/zwiększał moc.

Reasumując Ciebie to powinno najmniej interesować. Zlecasz robotę firma ma się dostosować do obowiązującego prawa. W razie W jesteś kryty - oni zgłaszają instalację, ZE odbiera instalację wszelkie anomalie wyklucza wykonawca.
Inwertery Chińskie SMA/Fronek to też kitajec, a odpowiednie normy określa ustawa i nawet jeśli do inwertera za 100 dolarów dostarczysz papiery MUSZĄ go podłączyć do sieci, a nawet te stare inwertery używane też muszą być podłączone do sieci jest na to odpowiednia ustawa (chodzi o dyrektywę niskonapięciową LVD se ubzdurali że 2004 jest nieaktualna a ustawa z 2006r dopuszcza 2004 więc działa wstecz).

Chodzą słuchy że wszystkie inwertery tę funkcję posiadają, i w zależności od częstotliwości dostosowują moc. Jednak problem jest inny co jeśli całą produkcję zużywasz na własne potrzeby a ZE zmniejsza Ci moc inwertera. Masz brać z opustu, czy kupować prąd. Więc to są te niewiadome a nie to co Twoja firma twierdzi.
2018-03-06 20:00
  leON22 Posts: 5139 Ostrzeżenie: 1
Faktycznie Pan z biura może być nie za bardzo w temacie i na pewno jest coś na rzeczy w tym co piszesz , czas pokaże , czy to była dobra inwestycja w czasie "dobrej zmiany" pewny 
2018-03-06 20:32
  Wikliraf Posts: 96 Ostrzeżenie: 0
W sobotę dowiedziałem się, że moja gmina otrzymała dotację na montaż instalacji PV u mieszkańców. Wczoraj podpisanie umowy (wnioski składne w zeszłym roku). Do końca roku realizacja. 40% procent kosztów ponosi mieszkaniec. Kwota za 3 kWp to ok 5100zł + Vat. Na spotkaniu pytałem o parametry instalacji to chcą w tej kwocie inwertery 3 fazowe ( nie wiadomo jeszcze jakie - też chciałbym Froniusa ;p) oraz panele monokrystaliczne. Nic więcej narazie nie wiadomo. Jest tylko taki myk, że właścicielem instalacji przez pierwsze 5 lat jest gmina. Potem instalacja z automatu przechodzi na własność właściciela nieruchomości na której będzie zainstalowana.
Beneficjentem dofinansowania jest gmina stąd taki wymóg. Może tu być jakiś haczyk??
2018-03-06 20:42
  marcinbb Posts: 1623 Ostrzeżenie: 1
leON22 to dobra inwestycja moje rachunki za prąd doskonale to pokazują a nie jestem jakimś nowicjuszem, i nie przecieram szlaków. Tylko proszę nie pisz mi później że szkoda że nie założyłeś więcej

Wikiliraf temat był poruszany wiele razy w innym wątku o dofinansowaniu też. Więc pozwolisz że nie podejmę tematu bo musiał bym powtarzać dokładnie to samo co jest już wiadome.
First pagePrevious page9 / 135Next pageLast page
Users on-line: aczamuni, Aspis66, faza, granicho, janina_m2015, Jaspers, Pudelski7, totkom, Widzino