Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona76 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
dartante
![]() |
marleyy napisał » 2019-11-04 21:17 Jeśli więcej Ci nie potrzeba niż 1.3kw to najlepsza będzie Aquarea SDC gen J o mocy 5kw jej minimalna moc to 1.2kw, lub 7kw której minimalna moc to 1.6kw, Althermy III żadna nie schodzi poniżej 1.8kw. Przy -20 mają moc powyżej 4kw więc każda da rade przy zapotrzebowaniu 3.3kw jakie podałeś.No właśnie z tego co widzę T-CAP to tylko od 9kW...to za dużo jak na mój domek ![]() Jakiś inny typ? Wogóle czym rózni się zwykła Aquarea od TCAP oprócz mocy?..tak w kilku zdaniach zebym nie musiał szukać po necie... |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
leON22 napisał » 2019-11-04 21:52 Może w tym tygodniu uda mi się odpalić mojego Buderusa Logatherm wpt270l, zobaczę jak będzie grzał wodę na CWU ile będzie pobierał kW przy obecnych warunkach ? Myślę z kąd zasysać powietrze, z zewnątrz, z nieocieplanego garażu, bo tam będzie jego docelowa lokalizacja, wyrzut na zewnątrz, czy z ciepłej kotłowni ![]() dodane 2019-11-04 21:52 ![]() Jeśli z kotłowni, to pod warunkiem, że dostarczysz do niej odpowiednia ilość powietrza wystarczającą i dla kotła, i dla pompy. Taka pompa to jak wentylacja mechaniczna ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Apropos podłączenia Buderusa, okazało się że mój model nie ma dodatkowej wężownicy do podłączenia kotła
![]() ![]() dodane 2019-11-06 21:51Grzesiu, czyli rozumiem że musiałbym zapewnić dodatkowy nawiew powietrza do kotłowni ? dodane 2019-11-06 21:58Czy może odpuścić to połączenie kaskadowe i podłączyć Buderusa tylko do korzystania z PC CWU latem, prostrze podłączenie bo wystarczy złapać zasilanie zimnej wody z kranu obok i wpuścić wyjście z ciepłą wodą do wyjścia ciepłej wody przy starym bojlerze. Oczywiście trzeba zamontować naczynie przeponowe do cwu i zawór bezpieczeństwa ![]() dodane 2019-11-06 22:55 ![]() ![]() dodane 2019-11-06 23:01Po lewej będzie naczynie przeponowe do cwu 18l i zawór bezpieczeństwa 6bar , po prawej zasilanie złapane z kranu obok i wyjście ciepłej wody, połączone z trójnikiem z wyjściem na ciepłą wodę w starym bojlerze. Takie najprostsze i budżetowe rozwiązanie ![]() U góry na niebiesko wyrzut zimnego powietrza na dwór , na czerwono zasysanie ciepłego powietrza z kotłowni ( latem odwrotnie : wyrzut zimnego do salonu i pobieranie ciepłego z zewnątrz ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nie dawał bym naczynia z boku pompy lecz przelotowo na rurze zasilającej. Jeśli z boku PC , to może w nim dojść do zastania wody.
A może prosto i bez fajerwerków, tylko zawory zwrotne w odpowiednich miejscach? Oczywiście przełączanie lato/zima zaworami przy bojlerach. Chyba ze chcesz zaworem strefowym przełączać, ale to i tak ciepła woda z jednego albo drugiego. ![]() Gdyby zależało Ci na powiększeniu pojemności i PC traktować wyłącznie jako zasobnik zimą, to trochę inaczej trzeba by to połączyć. dodane 2019-11-06 23:57 ![]() Dajesz wtedy zawór strefowy przełączający. Latem niebieska strona zaworu zamknięta, czarna otwarta a zimą odwrotnie. Przełącza na zasilanie do PC i robi z niej zasobnik. Oczywiście latem dodatkowo musiałbyś zakręcić zawór zw albo cw na bojlerze z wężownicą. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
gmaj22
![]() |
Może dochodzić do zastania części wody w naczyniu.
A zawór strefowy możesz oczywiście taniej zastąpić dwoma kulowymi ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Grzesiu, a jakby miał wyglądać ten schemat z tymi dwoma zwykłymi zaworami kulowymi , zamiast tego strefowego . Jakbyś mógł to Buderusa "postaw" z lewej strony ,a stary zbiornik cwu z prawej, czyli tak jak będzie u mnie , thx
![]() ![]() dodane 2019-11-07 13:03Bo myślałem również nad połączeniem tego , szeregowo i równolegle żeby oba zbiorniki działały razem albo niezależnie od siebie ale koszt takiego rozwiązania przerósł mój budżet materiał ten co Ci wysłałem na PW kosz ponad 1 tys PLN ![]() |
|||
|
||||
mmv133
![]() |
Witam. Przepraszam że w tym dziale opisuje mój problem. Szwagierka ogrzewa wodę użytkową w bojlerze dwupłaszczowym 120l . Bojler nówka 4 miesiące. Mieszka w domu sama i cały rok przepala w kotle CO na ciepłą wodę (kotłownia na zewnątrz domu)
Teraz zaczyna rozmyślać o starości i chce się zdecydować na kolektor słoneczny. W domu jej się nie przewala - emertyka , i chce to zrobić jak najmniejszym kosztem . ( czyli zrobić mam to ja ![]() Problem jest z brakiem drugiej wężownicy w bojlerze, a nie chcę podłączać wymiennika do obwodu wężownicy CO .Jnstalacja jest stara na żeliwnych grzejnikach (boję się że wymiennik się zasyfi) . ![]() Mam pytania : 1 Czy w obwód czystej wody mogę podłączyć wymiennik płytowy tak jak na rysunku ? 2 Jaką pompkę założyć na tym obwodzie obiegową czy mieszającą . 3 Jakiej mocy zamontować wymiennik - 12 płytowy 5-15 KW wystarczy? 4 Czy do nagrzania 120l wody wystarczy jaden kolektor o powierzchni 2m kwadratowe czy lepiej 2,8 m kwadr. 5 Czy zamiast kolektora płaskiego kupić 12-nasto rurowy Schemat rysowałem bez zaworów (poglądowy) Dzięki z odpowiedzi |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Przede wszystkim wymiennik musi być dedykowany do instalacji woda/glikol. Tak samo pompa po stronie kolektora. Niepotrzebna pompa na obiegu CW - wystarczy ciśnienie wody z sieci wodociągowej
![]() Do tego atest PZH dla wymiennika i całej armatury po stronie wodnej. Na wyjściu CW potrzebny zawór mieszający termostatyczny 3D, tzw. przeciwoparzeniowy Ile i jakie kolektory trzeba sprawdzić/policzyć - są proste kalkulatory. |
|||
|
||||
mmv133
![]() |
Ta pompka po stronie CW ma mieszać i pomagać odbierać ciepło z wymiennika do bojlera
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Pierwsze wrażenia po odpaleniu, hałas, pobór prądu, jak zimne powietrze wylatuje, ile czasu grzeje te 270l?
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tak postawiłeś to lustro, że wydaje się, że tam przejście jest
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Czyli od zalania ją zimną wodą (około 16) do tej chwili zagrzała 270l do 45 stopni i pobrała 2kWh czyli zajebiście. Słychać jak sprężarka pracuje ale myślę że można to porównać do lodówki - przynajmniej tak to z filmu wygląda.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Trochę wspomagałem ją grzałką , jak ustawiłem PC i grzałkę priorytet miała PC myślałem , że coś z grzałką nie halo ale jak przełączyłem na samą grzałę szarpnęło od razu na watomierzu ponad 1900W
![]() dodane 2019-11-09 20:13Aha dodatkowo grzeje stary bojler i ciepła woda z niego idzie na zasilanie Buderusa ( połączenie szeregowe 3 punkt w instrukcji ) . Grzesiu jeszcze raz dzięki za pomoc ze schematem co i jak podłączyć ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nie zapomniałeś o dwóch rurkach na Twoim schemacie?
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może , bo to mój pierwszy schemat , jak możesz to mnie popraw
![]() dodane 2019-11-09 20:41Właśnie dobiło do 50st , całkowity pobór 3kW , chwilowy samego sterownika 2.8W ![]() dodane 2019-11-10 00:11Grzesiu , teraz lepiej ![]() ![]() PS. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze jednej rurki, która zasila 25-letni junkers gazowy ( Termet ) w łazience nad kotłownią ![]() dodane 2019-11-10 00:22 marcinbb napisał » 2019-11-09 20:07 Słychać jak sprężarka pracuje ale myślę że można to porównać do lodówki - przynajmniej tak to z filmu wygląda. Sprężarka pracuje ciszej od dmuchawy i podajnika w moim OEP16kW ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Lepiej
![]() Korzystaj zimą z opcji szeregowej/kaskadowej. Będziesz miał więcej ciepłej wody. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Raz że więcej, a dwa że woda nie będzie się kisiła w Buderusie inaczej musiałbym ją z niego na zimę spuścić
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona76 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||