Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
te 4200kWh z kolektorów to w 80% lato powiedzmy od kwietnia do września teraz kiedy mamy zmywarkę będę musiał ogrzewać w lato budynek gospodarczy bo będzie aż za dużo ciepła.
Z perspektywy czasu fotowoltaika jest o wiele bardziej wygodna i zupełnie bezobsługowa, teraz dni będą coraz dłuższe a w lato znów będzie wpadało po 30kWh dziennie. 21m2 jeden panel ma 1650x990 więc daje to 1,7m2 21 / 1,7 = 12 paneli w zależności od mocy panela 12 * 250W =3000W A w przypadku paneli 300W daje to 3,6kWp jednak tu cena będzie wyższa. Optimum panele 275W takie jak mam i masz 3,3kWp na dachu i około 3,2MWh prądu rocznie. Zapewne pomyliłeś 21m2 fotowoltaiki z 21m2 kolektorów słonecznych zalanych glikolem ![]() Sam też myślę nad pompą ciepła powietrze woda aby opędzić podłogówkę tą pompą. Jednak na razie mam trochę za mało prądu jak dobrze pokombinuje to na dom wcisnę jeszcze 1,6kW i na taki daszek ze 3kW. więc zamknę się w 10kW co pozwoli mi ogrzewać chałupę prądem. Ale to raczej pieśń przyszłości i temat na najbliższe 3-5 lat. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jutro zadzwonię do BOŚ , co tam słychać w sprawie mojej FV , bo już nie mogę się doczekać decyzji
![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
A u mnie narazie przetarg gmina ogłosiła i do 29 stycznia jest termin na składanie ofert.
Mam nadzieję że się ktoś zgłosi >>>click<<< ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
leOn22 jak sytuacja na placu boju z BOŚ`em? Nie chcą żadnej kaucji, zabezpieczenie, dokumentów z roboty?
Bodziasty chciałem podejrzeć same dane dotyczące przetargu, ale nigdzie nie mogę znaleźć czego oni szukają i za jakie pieniądze? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , dzwoniłem i czekam na telefon z info , czy mi się udało załapać , wnioski do naszego BOŚ W Cz-wie spływają z Centrali w kolejności ich składania ( odpowiedź pani z banku ) . Mieli zadzwonić i zapytać , co z moją dotacją PROSUMENT II , ponoć niechętnie udzielają takich informacji z góry . Poprosiłem żeby sprawdzili , bo nie wiem co robić jak się nie uda , to może Program Słoneczna Gmina w którym dofinansowanie podobne jak u Bodzia ale w gminie jeszcze nic nie wiadomo , kiedy to ruszy
![]() ![]() PS. Witam jestem już po rozmowie w dalszym ciągu nic nie wiadomo , niestety pozostaje tylko czekać . Wniosek składałem 27 listopada 2017 na moje nieszczęście albo szczęście , niestety już po wyczerpaniu puli środków ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Prosument II to jedna wielka niewiadoma, wiadomo że będzie ale nie wiadomo na jakich warunkach. Jednak trzymam kciuki, aby dobrze się skończyło. Bo faktycznie przed nami wiosna, lato a to naprodukuje 70% rocznych uzysków.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Bodziasty...
Gmina podeszła do tematu w sposób nie profesionalny; - Wmodule zalaminowana informacja „RPOWP CZYSTAENERGIA” Komu to potrzebne to tylko niepotrzebnie zwiększa koszt produkcji, ponieważ produkcję paneli należy najpierw zlecić a nie kupić gotowe. Anodatytanowa - Po do to komu, zwiększa tylko pobór prądu ponieważ jest podłączona go gniazdka elektrycznego Ale bądźmy dobrej myśli. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Być może z tym zalaminowaniem informacji mieli takie wytyczne od dającego dofinansowanie.
Myśmy to rozwiązali naklejkami i jedną tablicą informacyjną na budynku - na pewno taniej niż zalaminowana informacja ![]() ![]() ![]() ![]() Z anodą to nie wiem - pewnie musi być - ale się ją wyłączy z prądu ![]() A poza tymi szczegółami to co myślisz o tym projekcie ? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jak anodę tytanową odłączysz od prądu to przestanie działać
![]() Ogólnie co myślę... nie wiem, wszystko będzie jasne jeśli otworzą koperty. Czy ktoś się zgłosi i ile będzie chciał za taką instalację. Pytanie czy zapytanie zamieścili tylko na stronie czy wysłali też do jakiś firm np. do takiego Columbus`a bo mniejsi podwykonawcy się za to raczej nie wezmą. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , w końcu mam dobrą wiadomość z BOŚ - dzwonili do mnie dziś z informacją , że wskoczyłem na główną listę i muszę uzupełnić wniosek o jakieś dwa brakujące punkty , które widocznie przeoczyłem ( jeden z nich to pytanie : czy inwestycja wymaga zezwolenia na budowę , a drugi dotyczył budynku ale dokładnie nie pamiętam ) W poniedziałek jadę do banku uzupełnić wniosek i czekam na ostateczne podpisanie umowy
![]() ![]() PS. Czy potrzebne jest jakieś zezwolenie na budowę ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dobre nowiny!
Pozwolenia na budowę nie potrzeba (może gdyby to była instalacja na gruncie? - ale tylko "gdybam") |
|||
|
||||
Walter
![]() |
Zezwolenie czy też zgłoszenie jeśli instalacja miała by trwały fundament.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na zgłoszenie to ja robię "ziemiankę" znaczy szambo betonowe zakopane na 1,8m w ziemię i 0,5m wystające nad ziemię okryte dodatkowo ziemią. Aby trzymać przetwory i inne tematy
dodane 2018-02-15 09:42Minęło trochę czasu od ostatnich wpisów, a do mojej skrzynki pocztowej w te najzimniejsze i najciemniejsze dni wpadają same dobre informacje. Rachunki za prąd okres 2.10.2017 do 1.02.2018 czyli okres 4 miesięcy. ![]() ![]() od 2.10.2017 do 1.12.2017 r do zapłaty 45,76 PLN ![]() ![]() od 2.12.20167 do 1.02.1018r do zapłacenia: 47,36PLN I po tych 4 miesiącach w magazynie energii zostało jeszcze 360kWh Czyli mogę spodziewać się mniej więcej takich rachunków 6 * 46 PLN = 270PLN/rocznie za prąd ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , właśnie wróciłem z BOŚ , bo chcieli odrzucić mój wniosek o dotację na FV ze względu na brak zdolności kredytowej
![]() ![]() ![]() Ps. Dla świętego spokoju , przy okazji zamknąłem jakiś stary kredyt w moim banku i na szczęście spłaciłem samochodowy za moją Astrę 5 ![]() |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
No Marcin poszłeś po bandzie z tymi rachunkami.
Moje są do Twoich x5 za miesiąc. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Czekam na rozbudowę mam dodatkowy inwerter 1,5kW a paneli brak, i rozbudowuję chałupę ale te kilka złotych mam nadzieje że znajdę. A zaraz później pompa ciepła kociołek zostanie, jako awaryjne zasilanie.
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
A ja zmieniłem z 3 kW + zasobnik 300L z wężownicą do kotła+ grzałka 2kW na 4kW + zasobnik 300L z wężownicą do kotła+ grzałka 2kW.
Zobaczymy - narazie otworzyli 29 stycznia oferty i na fotowoltaike myślę, że przejdzie, bo z przewidywanej sumy przez Urząd Miasta w kwocie 9 216 312,00 zł, zaoferowała firma z „SOLGRO” Grzegorz Mordarski, ul. Gwardyjska 33, 33-300 Nowy Sącz kwotę 9 827 526,30 zł - to tylko 600 tysi różnicy, a inne firmy oferowały nawet 12 280 187,13 zł. Jakby ktoś chciał pooglądać, to szczegóły z otwarcia ofert tutaj |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Widać że są firmy które chcą to instalować jednak obniżają cenę w zamian za coś tam.Niektóre oferty są zajebiste i to bardzo, ale liczy się kasa i niestety przegrają:/ Pomyśl 10% więcej odwiertu przy pompie ciepła to spora różnica
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Ty akurat na tym się znasz - mi nic te parametry co oni tam piszą nie mówią, myślę że Urząd nie pójdzie po najmniejszej linii oporu i wybierze nie najtańszą, ale w miarę dobrą ofertę - zobaczymy czy w ogóle dojdzie do skutku.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||