Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona179 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
DKo70 ile węgla spalales? Miałeś jakiś zawór n drożny czy termostaty i stała te p na kotle?
Ja bym zostawił krzywa tyle że na maxa wyplaszona, żeby ta temp zasilania sobie pomalutku wzrastała czy tam malała |
|||
|
||||
konto usunięte
|
DKo70 napisał » 2023-01-02 13:33 Czyli stała za PC a resztę termostaty robią, czy jedziesz na pełnym otwarciu z dużym przepływem ? Ja bufor zmieniłem z 80 na 200 hehe, i pompuję go do 45st, a reszta termostaty. Szło by niżej, ale pieprzę to.Tak, mam na sztywno ustawioną temp. 38 st. bez czujnika bufora (100l). |
|||
|
||||
DKo70
|
Cztery termostaty Herz maja już kilkanaście lat i dwa z nich już szwankują z czego jeden tylko jest otwarty lub zamknięty jak zwykły zawór. Nie udało mi się ich regenerować. Z tego powodu staram się grzać buforem czyli podnosić i obniżać wyjście z PC. A to co na wykresie zielonym to temp. jaka idzie na grzejniki. Czujnik jest tuż za pompką co, która jest za buforem.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
OK, ale jak grzejesz nisko, to masz komfort ? Widziałem wykres, i podobnie jak u mnie za długo nie chce postać po nagrzaniu. Ale bufor większy montowałem niedawno, i dopiero teraz zaczynam próby. Chciałbym go nabijać do zadanej, wybrać do zera i znowu nabijać. To może ta moja dziadówa się wykaże hehe
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
DKo70 , 60l to tylko bufor z nazwy , ile kW ciepła zmagazynujesz w 60l wody ? ten baniaczek to traktuj jak sprzęgło.
Żeby grzać buforem chałupę to musiałbyś mieć ze 1000l , kiedyś liczyłem dla siebie zapotrzebowanie na bufor , to u mnie gdzie średnio dziennie potrzebuje jakies 50kW ciepła to musiałbym mieć bufor 1500l i grzać go do 80* tak zeby robić jedno ładowanie bufora na dobę |
|||
|
||||
DKo70
|
Ameno25, 60l to minmum do kaisaja. Ja mam 100l i odpukać radzi sobie, przynajmniej tak od -2 w górę bo wtedy zmieniłem na stałą.
W większe mrozy się okaże. Verb, mam komfort. To jest podstawa. Ustaw histereza jak największą wtedy dłużej postoi. Ja mam ustawioną 5 st. Na marginesie, dzisiejszej doby PC zeżarła 15 kW a PV naprodukowała 14. Taką zimę to ja rozumię dodane 2023-01-02 19:28Aaaa, chwila, porypało mi się. 60 l to minimum do defrostu. Karwasz twarz, te Świeta dodane 2023-01-02 19:32Okej, inaczej. Nie chcę grzać buforem, tylko stałą temperaturą zadaną na wyjściu PC. Jak ciepło to 36-38 jak teraz a w mrozy -15 miałem krzywą na 45-48 st. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
DKo70 napisał » 2023-01-02 19:32 OK, dzięki za info. Na razie miałem ustawione +2 / -4, w sumie 6st. Ale jutro zobaczę jak to pracowało. Mi żre więcej hehe, nawet nie będę pisał Verb, mam komfort. To jest podstawa. Ustaw histereza jak największą wtedy dłużej postoi. Ja mam ustawioną 5 st. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja chyba muszę iść w stronę harmonogramu 19:30 stop ogrzewanie podłogowe na 30-40 minut, i w tym czasie pompa niech jedzie na 45*C aby dogrzać cwu do mycia. A w pozostałym czasie gdy podłogówka będzie włączona niech pompa jedzie na 35*C. Bo to się kuźwa inaczej chyba nie da. W grudniu poszło 960kWh na samą pompę ale to się nie ma co dziwić były mrozy a pompa jechała cały czas na parametrze 40-43*C aby była cwu do mycia a skręcona temperatura na podłodze. No nic na razie po nocy jestem zaraz idę spać a jeszcze 7 nocy przede mną. Więc czasu na kombinowanie raczej nie ma. Ile zrobiły PV nie wiem nie chcę wiedzieć ile by nie zrobiły pompa przejadła wszystko w locie bo w grudniu do sieci poszło.... aż 26kWh resztę pompa opędzlowała w locie czyli jakieś 150-200kWh |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Marcin a dlaczego tego po prostu nie przerobisz i nie oddzielisz CO od CWU, skoro masz wszędzie podłogówkę
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Przepraszam że dopiero teraz ale nocki same mam. Nie kalkuluje mi się bo: 1) raz jeszcze przekopać przekop od domu do gospodarczego aby umieścić tam dodatkowe kable 2) brak możliwości włożenia kabli do piwnicy aby nie były widoczne w domu 3) instalacja solarna jak słońce świeci wspomaga pracę podłogówki bo PC i solary grzeją jeden bufor 4) dodatkowa rozpierducha w piwnicy rozłączanie bufora i wywalenie 400l wody przy pomocy pompy ciśnieniowej 5) dodatkowy bufor/sprzęgło do podłogówki 6) koszty myślę że około 8000zł a i bufor od solarów nie ma wężownicy więc woda na cele cwu wracała by zimna. Myślę że to było by na tyle. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nudy. To wziąłem i zrobiłem obejście bufora hehe. Zrobiłem non-standard, część wody z PC idzie na grzejniki, część krzyżowo przez bufor. Ciekawe jaki będzie efekt |
|||
|
||||
leon
|
Witojcie Panoski. Godz temu pękło 300 kWh produkcji przez turbinkę Porównywalny uzysk paneli z lutego zeszłego roku TYLKO ŻE turbinka zrobiła to w 14 dób |
|||
|
||||
konto usunięte
|
No to ładny wynik
|
|||
|
||||
leon
|
Obawiacie się hałasu przez śmigła Pompa ciepła wytwarza około "Średni poziom mocy akustycznej wyniósł ponad 59 dB(A)" Hałas śmigieł odliczając hałas wiatru i otoczenia,wynosi 33dB To tyle samo co przejeżdzające auto osobowe (z normalnym wydechem) dodane 2023-01-06 21:57 "Średni poziom mocy akustycznej wyniósł ponad 59 dB(A), a zakres od 40 do 70 dB(A). Mniej więcej połowa pomp ciepła uzyskuje poziom mocy od 40 do 60 dB(A), a druga połowa 60-70 dB(A)." Zaraz pierd... z fotela A verb znowu napisze: pijesz to nie pisz dodane 2023-01-07 10:20 https://www.youtube.com/watch?v=PVRK805ie1M Chwila zazdrości |
|||
|
||||
zbigmaz01
|
Leon pod co masz tą turbinę podłączoną? co to za falownik?
|
|||
|
||||
leon
|
Podpięte jest pod falownik SAJ
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
leon u Ciebie śmigła wyją i jest to słyszalne na filmie. Przypomnę: Nie powiesz mi że to 30Dbm, bo stoisz przynajmniej 15m od wiatraka, i z tej odległości przy 30Dbm to nawet nie usłyszał bym jednego obrotu. a Tu siu, siu, siu, siu.... A pompie masz inny dźwięk jednostajny. Z 15 metrów swojej pompy nie usłyszę która podobno jest 2 razy głośniejsza - więc czegoś nie rozumiem. |
|||
|
||||
leon
|
Ludzkie ucho (zmysł słuchu) zapamiętuje dzwięk ale i przyzwyczaja się do otoczenia.Końcem stycznia zjeżdzam z pracy i jest pierwsza konserwacja turbinki. Jeśli będzie wiatr to nagram filmik z podejścia do turbinki z wyłazu na dach.W okresie świątecznym świeciłem tylko ja 24/h oświetlenie świąteczne marciniebb Ja żyję z każdym w zgodzie, przed wyjazdem do pracy pytałem sąsiadów czy nie przeszkadza hałas turbinki,zrobili karpia jaki hałas jaka turbina |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Leon moje PV w grudniu zrobiło 6000kWh, dużo - za dużo. No ale z licznika wyszło.
dodane 2023-01-15 00:08 Styczeń bardzo mało wymagający. A i tempat wydaje się bardzo niewygodny dla moderacji. Więc uciekam. dziękuję za obecność |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tak styczeń u mnie można powiedzieć średnia dobowa 5* , w domu cieplutko a maszyna pobiera tak od 10 do 15kWh na dobę , można powiedzieć że do -5 * na dworze 1kwh jest równa 1kg węgla , bo tak sobie zerknąłem na staty to przy sredniej 5* na dworze niebieski łykał do 15kg węgla i teraz pompa łyka tak do 15kwh prądu , sytuacja się zmienia przy mrozach tak od -10 bo tu ju COP pompy wyraźnie spada , a dla niebieskiego -5 czy -20 * nie wplywa na jego sprawność , więc patrzać przy -10 OEP zjadał tak 20kG a pompa juz tak do 30kwh
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona179 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||