Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona174 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
lulekp
![]() |
Nie zauwazyle problemow z polaczeniem wifi
dodane 2022-12-15 22:58 marcinbb napisał » 2022-12-15 22:03 Kolejna sprawa poleganie na "lokalsach". Lokals to może wpaść wymienić sprężarkę, którą wyjmie z pobliskiego sklepu/dystrybutora. Jednak na odpalenie musi wpaść autoryzowany serwis. Serwis wiele rzeczy może zdiagnozować "zdalnie" jak masz pompę zapiętą do internetu... jednak to serwis z którym próżno szukać kontaktu. Ja bym poszedł na "hardcore" ustawił zadaną 60*C i zobaczył czy pompa wesprze się grzałkami. Jeśli tak zrobi to znaczy że albo masz płytkę z tej samej "zwalonej" serii (ponoć było ich 100000 szt.), albo za mało czynnika i sprężarka nie daje rady i trza dobić czynnika. Jeśli masz za mało czynnika to wymiennik na zewnątrz nie będzie się równomiernie oszraniał (będą paski które w ogóle nie są zaszronione). Juz cala noc jechalem na grzalkach, co prawda na 55 ale szlo. jak mowielm, grzalki od razu startuja jak ustawie na STANDARD Jeslei chodzi o serwis, to tak - mam na mysli lokalny autoryzowany - sa dwa blisko. A jezlei chodzi o zaszronienie, to akurat teraz pompa cala biala jest. dodane 2022-12-15 23:00 Ameno25 napisał » 2022-12-15 22:55 Masz moc invertera na 5 , nie wiem czy to chodzi o kW , ale może masz ograniczenie do 5kW dlatego pompa nie może ogarnąć wyzszej temp , lub w trybie eco max temp zasilania jest wlasnie 40 dodane 2022-12-15 22:55Masz moc invertera na 5 , nie wiem czy to chodzi o kW , ale może masz ograniczenie do 5kW dlatego pompa nie może ogarnąć wyzszej temp , lub w trybie eco max temp zasilania jest wlasnie 40 Czyli co - cos poblokowane ? Niby w opisie, ze powinna grzac do 60 stopni. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ameno chodziło o moc pompy niby masz ustawione 5 a pompa powinna jechać na 7,1kW bo taką moc potrafi osiągnąć w normalnych temperaturach. Jęśli szroni się równomiernie to za mała pompa że przy -10*C nie ogarnia temperatur. Pytanie czy jak były temperatury po -2 do -7*C włączała grzałki? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Odszukaj w menu opcje gdzie sie ustawia moc invertera i zwieksz , lub przełacz z trybu eco , kazdy producent ma jakies tam swoje widzi mi sie , u mnie tryb eko to mozliwosc konfiguracji drugiej krzywej , mozna go nawet nastawic by grzał mocnciej niz komfortowy , wiec to tylko taka nazwa , ale np u Ciebie moze byc juz zaprogramowany w sensie ze ma jakies domyslne ustawienia wlasnie zeby pompa grzała ekonomicznie , wiec mozliwe ze ogranicza temp zaslania
|
|||
|
||||
lulekp
![]() |
marcinbb napisał » 2022-12-15 23:04 Ameno chodziło o moc pompy niby masz ustawione 5 a pompa powinna jechać na 7,1kW bo taką moc potrafi osiągnąć w normalnych temperaturach. Jęśli szroni się równomiernie to za mała pompa że przy -10*C nie ogarnia temperatur. Pytanie czy jak były temperatury po -2 do -7*C włączała grzałki? Tak, grzalki sie wlaczaly nawet przy 0 stopni dodane 2022-12-15 23:09 Ameno25 napisał » 2022-12-15 23:06 Odszukaj w menu opcje gdzie sie ustawia moc invertera i zwieksz , lub przełacz z trybu eco , kazdy producent ma jakies tam swoje widzi mi sie , u mnie tryb eko to mozliwosc konfiguracji drugiej krzywej , mozna go nawet nastawic by grzał mocnciej niz komfortowy , wiec to tylko taka nazwa , ale np u Ciebie moze byc juz zaprogramowany w sensie ze ma jakies domyslne ustawienia wlasnie zeby pompa grzała ekonomicznie , wiec mozliwe ze ogranicza temp zaslania Wlasnie przeszukuje sterownik, zeby cos znalezc |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ameno nikt w menu nie zmieni trybu pracy sprężarki, to jeśli jest to zaszyte w czeluściach menu serwisowego. Żaden producent nie da Ci opcji zmiany pompy z 5 na 7,1kW zmianą 1 parametru.
dodane 2022-12-15 23:14 lulekp napisał » 2022-12-15 23:09 Tak, grzalki sie wlaczaly nawet przy 0 stopni Więc telefon na serwis bo żadna pompa nie uruchomi grzałek przy 0*C, jakiś debilny Haier za 12k zł. zrobi to przy -12*C, mój Galmet przy -15*C a to pompy o jakieś 5-7% mniej wydajna niż Twój split. Strzelam że to ta płytka jak u mojego kuzyna. Pytanie dodatkowe grzałki przy 0*C włązała tylko podczas deszczu (ogólnie wilgotnego powietrza), i brała śladowe ilości prądu czy jechała na grzałkach pobierając ponad 5kWh |
|||
|
||||
lulekp
![]() |
Tak, opcja tylko do odczytu - jezeli chodzi o moc inwertera.
Juz napisalem email do ogolnego polskiego serwisu - bo przeciez nikt nie odbiera. I bede dzwonil do serwisu lokalnego, a i do firmy, ktora to zakladala. Ale z tego co mowili, to zaczynaja dopiero z Aristonem wiec nie licze na odpowiedz. A nie zwrocilem uwagi czy akurat padalo. Ale wiecje jak 3,5kWh to nie pokazywalo W sumie dobrze, ze za tydzien cieplej bedzie, to przetestuje grzalki powyzje 0 stopni. dodane 2022-12-15 23:24A i pytanie: czy ta ewentualna wymiana "plytki" to ramach gwarancji robili ? |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
marcinbb napisał » 2022-12-15 23:14 Ameno nikt w menu nie zmieni trybu pracy sprężarki, to jeśli jest to zaszyte w czeluściach menu serwisowego. Żaden producent nie da Ci opcji zmiany pompy z 5 na 7,1kW zmianą 1 parametru. Marcin co za głupoty znów pleciesz ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ty chcesz grzałki testować powyżej 0*C, moja grzałka 3kW była testowana dopiero przy ponad -15*C. Ty masz pompę ciepła czy kocioł elekrodowy? Chłopie masz coś zje*ane w pompie i to nie jest czas na testowanie grzałek powyżej 0*C. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Dodatkowo mogę podać temerature dla jakiej pompa ma osiagąc max mocy , ogólnie użytecznych ustawień mam sporo , ale porównując do Vaillanta u barata to tam już jest wszystko poblokowane , a raczej takie jakby automatyczne , podajesz temp jaka ma byc w domu i ster sam ustala co i jak ma isc
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ameno ja pewnie mogę nawet zmienić rpm obrotów wiatraka, częstotliwość sprężarki, ustawić deltę na 20*C ale nie robię tego. Producent chyba wie lepiej niż ja? @lulekp tak jednak czas Cię zabije - przede wszystkim dodzwoń się na serwis miej papier w postaci nr. zgłoszenia, gdzieś na mailu czy nagraną rozmowę. Oni w Aristonie mają różne jazdy, a w razie W jest słowo przeciw słowu. Mojemu kuzynowi obiecali "słownie" że oddadzą mu kasę za to co grzałki zjadły przez ich awarię - do dziś nie oddali. |
|||
|
||||
lulekp
![]() |
marcinbb napisał » 2022-12-15 23:38 Ameno ja pewnie mogę nawet zmienić rpm obrotów wiatraka, częstotliwość sprężarki, ustawić deltę na 20*C ale nie robię tego. Producent chyba wie lepiej niż ja? @lulekp tak jednak czas Cię zabije - przede wszystkim dodzwoń się na serwis miej papier w postaci nr. zgłoszenia, gdzieś na mailu czy nagraną rozmowę. Oni w Aristonie mają różne jazdy, a w razie W jest słowo przeciw słowu. Mojemu kuzynowi obiecali "słownie" że oddadzą mu kasę za to co grzałki zjadły przez ich awarię - do dziś nie oddali. No i tak bede robil. serwis i niech szukaja przyczyny - a moze juz beda wiedziec od razu jak sie zapoznaja ze sprawa Nie chodzilo mi o testowanie jako takie grzalek, tylko o upewnienie sie, ze faktycznie jest problem |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Chłopie życzę Ci tego z całego serca... jednak znam serwis Ariston`a... i mam bardzo złe doświadczenia, obyś miał inną ekipę która ma jakiś sprzęt w małym busie. Jeśli nie ogarną tematu przy jednej wizycie wiedz ze to "potrwa". |
|||
|
||||
lulekp
![]() |
Witam
Maly update do tematu. Serwis zadzialal bardzo szybko. Co prawda tylko majlowo rozmawialismy, ale jednak zadzialali. Okazuje sie ze po zdalnym sprawdzeniu pompa jest niby w porzadku. Wynika z z tego,ze pompa przy -7 moze dogrzac wode tylko do 40 stopni. Dane mojej pompy: +7 C 7,2 kW 0 C 6,8 kW -7 C 5 kW -20 C 3,5 kW Nie za bardzo rozumiem jednak pracy pompy. Pompa jest niby wysokotemperaturowa, a okazuje sie, ze jednak nie jest. Spodziewalem sie, ze pompa jest w stanie bez grzalek jednak te 50 stopni osiagnac. Jak to jest ze piszecie ze Wasze pompy do -20 nie uruchamiaja grzalek? W czym rzecz ? I takie narzuca mi sie pytanie z w zwiazku z tym: czy jak grzeje grzalka to tylko dogrzewa - tzn: sprezarka grzeje do 40, a grzalka reszte do wymaganej ? Czy po prostu grzeje calosc. Jak to wyglada w praktyce. lulekp |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
lulekp napisał » 2022-12-17 15:04 To żart ?..Wynika z z tego,ze pompa przy -7 moze dogrzac wode tylko do 40 stopni.... |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
@lulekp Odpowiedź serwisu nazwał bym kiepskim nieprzemyślanym żartem. I odebrał bym to jako strzał w pysk. Jeśli pompa przy -7*C dogrzewa do 40*C to spytaj do jakiej temperatury dogrzewa przy -20*C. Moja pompa 8,4kW też przy -20*C ma moc 3,5kW ale wiem że to spokojnie starczy do zagrzania bufora 400l do 50*C i to bez najmniejszego problemu. Popatrz na yt kanał: "Działka i ja" ma tę pompę w wersji 7kW i nie narzekał. Za styczeń 2022 pompa mu zjadła 600kWh więc czysto teoretycznie 20kWh/dobowo. Jakoś nie widzę tu pracy grzałek. Skontaktuj się z nim i porozmawiaj sobie co jak gdzie i dlaczego a później wal do serwisu jak to jest że u niego działa a u Ciebie już nie. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
marcinbb, zaś go tak nie dołuj. Dowie się tu, że go zbywają, to powalczy, będzie wiedział co gadać. Jedzie na tym wózku co my.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
@verb masz rację moja pompa od września jedzie tylko na grzałkach dziś moje dziewczyny myły się wyjątkowo w ciepłej wodzie. Dla mnie niestety wody nie starczyło, myłem się w wodzie ze studni miała pewnie z 6*C ale to i tak cieplejsza woda niż temperatura powietrza. Przyjdą rachunki za prąd na wiosnę to ten co ma najwyższy dostaje od nas dobrą flaszkę na opłakiwanie. Uprzedzam pytanie ogrzewający węglem/pelletem/gazem i prądem 1:1 udziału w konkursie nie biorą. Aha posiadacze PV piszą ile pompa zjadła a nie ile było w magazynie. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Czekaj, czekaj, bo chyba nie rozumiem. Dajesz flaszkę za najwyższy rachunek ? To się zgłaszam hehe. Nie mam PV jakby co. Może się streszczę i napiszę tak: w kozie spaliłem cztery duże klocki, i mam w domu 26st hehe. CWU nagrzewam grzałką do 55st za grosze w porównaniu do PC. Ale moje PC było, jest, i chyba będzie zjebane, choć w poniedziałek zaś mają przyjechać. Chyba nawet qrwa kawy im nie dam, bo mam ich dość hehe. Żartuję ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ja to mogę dać berberuchę w dowolnym oprocentowaniu, sklepowych trunków nie pijam zresztą piwo też swoje ![]() Myślałem że zrobimy zrzutkę na flaszkę komuś na opłakiwanie wysokiego rachunku za prąd. Powiedz że kawę dasz jak naprawią ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
No dam hehe, nawet jak nie naprawią. Ja to starej daty jestem, daję jeść i pić
![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona174 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||