Forum eCoal.pl Instalacja fotowoltaiczna w zastępstwie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona12 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Wszystko zależy od warunków technicznych instalacji , umiejscowienia na dachu itp. U mnie jest prosta sprawa , wszystkie panele na południowej połaci dachu , zjechanie przewodami kanałem wentylacyjnym do kotłowni , gdzie ma zostać zamontowany inwerter , podłączenie mikroinstalacji do licznika i wszystko . Firma , która ma montować mój zestaw powiedziała , że montaż potrwa jeden dzień , zobaczymy
![]() ![]() |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Zakład na zmianę licznika ma podobno 30 dni od daty zgłoszenia. U mnie na dachu jest dachówka więc nie wiem jak oni to będą montować też mam od strony południowej.
Jeszcze mam taki problem że muszę odebrać dom do użytkowania i mam na to tylko 2 miesiące |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
Chyba zgłosić zakończenie budowy.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jak piszecie ZE na wymianę licznika ma 30 dni, jednak czasami ZE lubi rzucić kłody pod nogi zgłaszającemu np. jak mi i cała wymiana trwała 2,5 miesiąca. Jeśli wszystkie papiery się zgadzają jak najbardziej będzie to około 30 dni.
|
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
u nas gmina fotoogniwa dofinansuje 60% Ja place 8900zl za instalacje 4kw po pieciu latach przechodzi instalacja na moja wlasnosc i mysle jak tu maksymalnie wykozystac ja
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
8900? Trochę sporo.
U nas gmina dopłaca 86% |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Sporo to zapłacę ja w BOŚ , dofinansowują tylko 30% , płacę 17500 PLN od tego 3% prowizji ok 500 pln , dotacji 7500 PLN i od tego 19% podatku do US ok 1500 PLN
![]() ![]() |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Czyli zapłacisz 19 500 PLN. Nadal będzie to opłacalne?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przy moim zużyciu ok 300 PLN na m-c zwróci się za 65 m-cy , kredyt mam na 60 m-cy
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
bogdan7711
![]() |
W mojej miejscowości wysokość dopłat 6000 zł netto/ kWp i się załapałem czyli instalacja prawie 100 % dopłaty.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
bogdan7711 napisał » 2018-03-11 19:27 W mojej miejscowości wysokość dopłat 6000 zł netto/ kWp i się załapałem czyli instalacja prawie 100 % dopłaty. Takich rzeczy to nawet w Różanie ( gdzie jest stanowisko odpadów radioaktywnych ) nie obiecują. A to chyba jedna z bogatszych gmin w Polsce. |
|||
|
||||
bogdan7711
![]() |
ZARZĄDZENIE NR OR-I.0050.11.2018 Google pkt V do zapłaty zostaje podatek 8 % są tam koszty niekwalifikowane ale np projekt kosztuje 250 zl ale jak wybiorę tą samą firmę to dają rabat na ta sumę . Mi wycenili 3kWp na 20000
|
|||
|
||||
pab11o
![]() |
Widać że Bogdan po weekendzie jest więc trzeba mu to wybaczyć
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
OK 20000PLN * 8% = 1600 PLN
I ten nieszczęsny US który weźmie 19% podatku od wzbogacenia 20000 - 1600 = 18400 18400 * 19% = 3500 3500 + 1600 = 5100 PLN wkład własny ale jak to...przecież dofinansowanie wynosi "prawie 100%" A mi z prostej matematyki wyszło że musi zapłacić z własnej kieszeni ponad 25% Tylko przypomnę że 3kW na wolnym rynku kosztuje około 12000 - 15000 PLN ![]() Ale ale... przecież to nie wszystko: ![]() Dodatkowe 300 PLN rocznie na ubezpieczenie razy 5 lat = 1500 PLN No i ten nieszczęsny serwis strzelę 250 PLN rocznie 250 * 5 = 1250 1500 + 1250 = 2750 5100 + 2750 = 7850 PLN |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , a ja w środę jadę podpisać ostateczną umowę z BOŚ , właśnie jestem po rozmowie telefonicznej
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
bogdan7711
![]() |
20000 to cena brutto w tym jest podatek vat 8 % który płacimy wszyscy czy jest dofinansowanie czy nie (w przypadku zabudowy na otwartym terenie podatek jest wyższy  
![]() |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
U mnie jest 85%u dofinansowanie i razem z podatkami że wszystkim wyszło 3200zl za 2.5kw
dodane 2018-03-12 15:20U mnie jest 85%u dofinansowanie i razem z podatkami że wszystkim wyszło 3200zl za 2.5kw. Niestety ale nie można wziasc większej mocy. |
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
mi sie wydaje ze te fotoogniwa to kon trojanski .dlaczego niemcy pluja na energie odnawialna bylem i widzialem .abonament na miesiac 150 zl na nasze to ja tyle place za miesiac prad z abonamentem chyba sie wycofam z projektu zrobie sobie solary na wode sam
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
bogdan7711 napisał » 2018-03-12 14:36 co do ubezpieczenia nie wyobrażam sobie ze ktos tego nie ubezpiecza zwłaszcza od gradu, mam ubezpieczony dom i dodatkowe ubezpieczenie to koszt w zależności od tego czy panele są umocowane na stale czy nie to koszt od 20 do 50 zl dodatkowo do ubezpieczenia domu ,a co do serwisu (rozmawiałem dzisiaj z firmą )nie jest wymagany ,Wiadomo ze od tego jak coś dostaniemy na dofinansowanie jest podatek z którym wszyscy się muszą liczyć i to są koszty niekwalifikowane,ale chyba lepiej dostać pieniądze w miarę z największym dofinansowaniem niż samemu wszystko płacić. Widzisz jak mało wiesz... a łykasz wszystko jak kaczka chleb, ale komuś kto posiada i wie coś więcej nie posłuchasz. Firma powiedziała co chciałeś usłyszeć... a wszystko określa regulamin. Odnośnie ubezpieczenia jest jasno napisane ale może nie zrozumiałeś, więc nie będę cię zanudzał. Odnośnie ubezpieczenia i kosztu 20-50 PLN byś czytał od początku ten wątek to może byś coś wiedział bo o tym też już pisałem i nie chce mi się przypominać. Na koniec znajdź sobie w swoim zarządzeniu "Koszty niekwalifikowane obejmują". Ja ze swojej strony choć przeczytałem twoje zarządzenie choć wcale nie musiałem: ty nie zrobiłeś nawet tyle więc niestety na tym zakończę dyskusję z tobą bo to trochę jak grochem o ścianę. Powodzenia życzę. |
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
bez odbioru domu da sie zalozyc fotoogniwa
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona12 / 188Następna stronaOstatnia strona | ||||