Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Propozycja fajnej opcji sterownika do panów z ES Subskrybuj | ||||
|
||||
MarcinMTC
![]() |
Witam!
mam pomysł na ciekawą funkcje w sterowniku- chodzi o zasilanie awaryjne. W sterowniku jest wejście na alarm zewnętrzny. Chcę wykorzystać go do funkcji "tryb minimalne zużycie energii" Polegałoby to na tym, że po zaniku napięcia z sieci (sygnalizowane przez NO styki przekaźnika zasilanego z sieci 230V- osobne zasilanie) sterownik przechodzi w tryb podtrzymania i ma włączoną tylko jedną pompę Co czy CWU- do wyboru przez użytkownika. Tryb ten ma na celu jak najdłuższe wykorzystanie UPS-a Co Panowie na to? |
|||
|
||||
minertu
![]() |
Tylko wtedy musiałbyś podpiąc wyjście awaryjne do gniazdka aby sterownik rozpoznał,że nie ma w nim prądu.
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Ile razy w ciągu roku masz brak 230v?
Jeśli tak bardzo Ci tego brakuje to robisz sobie powiadomienie o braku prądu na telefon i sam wyłączasz ogrzewanie domu np. wybierając tryb lato. Jeszcze musisz mieć router podłączony do ups-a. ![]() Drugi sposób to po zaniku 230v przekaźnik wyłacza pompę CO a sterownik grzeje tylko Cwu, praca kotła się wydłuża a Ty dostajesz informację o braku prądu. ![]() |
|||
|
||||
MarcinMTC
![]() |
Dla mnie żaden problem zabawa z gniazdkami, ups-ami i 230V. Jestem elektrykiem.
Chcę sobie taki bajer zastosować i tyle. A u mnie we wsi zdarza się brak zasilania. Zwłaszcza w duże mrozy:/ |
|||