Forum eCoal.pl v3.5 Sterowanie 4D - czy doskonałe... ? Subskrybuj | ||||
|
||||
Figaro
|
Użytkuję piec od kilku miesięcy i najbardziej uciążliwe jest Czy nie lepiej byłoby, gdyby siłownik zaworu 4D po powrocie |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Podzielam Twoją propozycje , dodam także że zawór mógłby zostać w tej samej pozycji w przypadku gdy zatrzyma sie pompa CO
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Zgadza się , to jest mankament do poprawienia. Dodatkowo jeśli zawór 4D jest zamknięty to pompa CO powinna się zatrzymać.
|
|||
|
||||
tryt
|
A jak to się dzieje, że zawór się zamyka bez zasilania? Skąd prąd ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
tryt napisał » 2017-03-02 20:47 A jak to się dzieje, że zawór się zamyka bez zasilania? Skąd prąd ? "natomiast po powrocie zasilania zawór 4D zamyka się całkowicie" |
|||
|
||||
leON22
|
W/g mnie zamyka się po ponownym włączeniu zasilania ( widocznie ze sterownika leci jakiś sygnał , że tak się dzieje ) , do siłownika wychodzi zasilanie ze sterownika
|
|||
|
||||
tryt
|
Figaro napisał, że zawór zamyka się po zaniku zasilania...
|
|||
|
||||
marleyy
|
sq9tbu napisał » 2017-03-02 18:29 Zgadza się , to jest mankament do poprawienia. ten mankament wziął sie prawdopodobnie stąd, że po zaniku zasilania ciężko ustalić w jakiej pozycji był zawór kiedy doszło do odłączenia zasilania, musiałbyś średnio co pół minuty zapisywać do pamięci pozycję zaworu by po zaniku móc ponownie ustawić zawór w tej samej pozycji.. Najprostszym rozwiązaniem była ponowna kalibracja czyli zamknięcie zaworu i tyle...wtedy wiesz ze pozycja =0 i masz co do tego pewność...pytanie tylko czy to najprostsze rozwiązanie jest najlepsze? Mnie samego też wkurza jak zawór prze kolejne pol h po zaniku "dobija" do tego co było przed awaria zasilania.. Więc przychylam się do tego by wymyślić lepszy algorytm |
|||
|
||||
darus
|
Czy już coś ktoś rozwiązał problem zamykania zaworu po ponownym off/on zasilania?
|
|||
|
||||
matt_wiersz
|
Najprostsze i najlepsze z punktu widzenia użytkowników będzie odwrócenie kierunku inicjalizacji położenia z4D po włączeniu zasilania. Mnie też ta przypadłość denerwowała więc obecnie siłownik zaworu włączam w automacie tylko przy rozpalaniu kotła, po ustabilizowaniu temperatury kotła wrzucam na ręczny. Oczywiście takie rozwiązanie jest możliwe wyłącznie w instalacjach gdzie zawór 4D pracuje tylko jako ochrona temperatury powrotu. Programista mógłby określić kierunek inicjalizacji sprawdzając warunek np temp. kotła. Przy zimnym kotle zawór po włączeniu zasilania zamyka, a przy ciepłym otwiera. |
|||
|
||||
wlasti
|
na częste zaniki prądu - UPS jeśli 2-4 minuty to nawet nie za duży UPS wystarczy po co się męczyć? ważne żeby miał pełny sinus - mój stary UPS niestety nie zadziałał... |
|||