Forum  eCoal.pl v3.5  Kiepskie spalanie, w czym tkwi problem? Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2017-02-22 15:29
  Venon Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Witam serdecznie

Od jakiegoś czasu zmagam sie z niedopalonym węglęm. Miesiąc temu wymieniłem cały korpus i przez ok 2 tygodnie wszystko było ok. Natomiast to co sie teraz dzieje przechodzi ludzkie pojęcie, po 2 dniach palenia wyrzucam szuflade i 2 wiadra niedopalonego opału (Iskra Karena SA w żółtych workach). Od momentu wymiany korpusy nie gdzebałem specjalnie przy ustawieniach (drobne zmiany w temp. CO/wew i korekty mocy dmuchawy). W trybie grzania wykorzystuję tryb Retortowy-grupowy gdzie nie ma możliwości zwiększenia lub zmniejszenia ilości podawanego opały, jedynie sterowanie mocą dmuchawy wchodzi w grę.

A może jest to wina eko groszku? Jakoś dziwnie zbiega mi się ten problem z nową dostawą opału...

Będę wdzieczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam, Venon

dodane 2017-02-22 15:29
2017-02-22 15:42
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
daj min.8 kw 36-37% i max 12kw 38-39% obserwuj popiół i koryguj powietrze,
w grupowym wybierając moc kotła automatycznie zwiększamy ilość węgla, 8kw mało 35kw dużo.
2017-02-22 15:51
  Venon Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
aaa zapewne tu tkwi sekret. Dzięki za podpowiedź, skorygowane i teraz będę obserwował
2017-02-22 17:16
  sq9tbu Posts: 1115 Ostrzeżenie: 0
Jak to nie ma ilości podawanego węgla?
A ilość powtórzeń to co?
2017-02-22 17:24
  arti Posts: 56 Ostrzeżenie: 0
sq9tbu napisał » 2017-02-22 17:16
Jak to nie ma ilości podawanego węgla?
A ilość powtórzeń to co?
sq9tbu napisał » 2017-02-22 17:16
Jak to nie ma ilości podawanego węgla?
A ilość powtórzeń to co?

Kolega sie jeszcze nie zaktualizował.....
Na tych nastawach powinno być ok 
Wyczyścił by piec jeszcze przy okazji zwłaszcza czujnik spalin 
2017-02-22 18:47
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
ogólnie to kolega wykresy ma straszne


dziwne jest też to że spaliny wysokie, a piec słabo osiąga zadaną

ustaw pompę CO na prace ciągłą
2017-02-23 11:41
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Wyczyść czopuch (połączenie pieca z kominem)
2017-02-23 14:04
  Venon Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Takie spaliny to u mnie norma, piec czyszczony co tydzień (od góry również). Nie wiem jak sobie poradzić z tymi spalinami - chyba mam taki cug... Jak podpalę kartkę papieru i przyłożę do czopucha to aż ją wciąga do środka jak odkurzacz. Czujnik działa ok, bo sprawdzałem go na wrzącej wodzie
2017-02-23 15:14
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Czy ustawiles pompę Co na pracę ciągłą? przy takim ustawieniu jak masz to zalewa Ci piec zimną wodą i stąd problem z dobiciem do zadanej. 
Jak masz wyczystke w kominie to uchyl trochę,  zmniejszysz cug.
Czy na tych ustawieniach jest lepie
2017-02-23 15:24
  Venon Posts: 52 Ostrzeżenie: 0
Możesz podglądnąć moje ustawienia na sterowniku, ale co do "pompy CO dla regulatora wewnętrznego" mam ZAŁĄCZONA - czy chodzi o to ustawienie? Dobicie do zadanej udało mi się osiągnąc przez korektę zaworu 4D, zmiejszyłem z 5 na 3 - część budynku jest nieocieplona i ma duże zapotrzebowanie.
2017-02-23 15:33
  gregors Posts: 315 Ostrzeżenie: 0
Wczoraj wieczorem patrzyłem i zobaczyłem jak wszystkie pompy stanęły,  to zły znak.
Ja mam prostą instalacje bez żadnych ndrogowych zaworów,  a zobacz jak to u mnie ładnie wygląda. 
2017-02-23 17:08
  oxalis3 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
Venon weź na próbę otwórz ten 4d na maksa (tak jak by go nie było), daj na pełny automat i obserwuj, zobaczysz z jaką mocą chodzi kociołek co by dobić do zadanej i dogrzewać pomieszczenia.

2017-02-25 22:15
  kiciafirerek Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam 
koledzy też mam problem tylko mi robią się okropne spieki dwa dni i jest czapa pod sam sufit :( jak obczaje gdzie sie zaklada nowy temat to zalacze i dodam zdjecia. Może ktoś mądry zerknąć na moje statystyki ?
Dzięki za pomoc !
2017-02-25 23:09
  farante Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
wydaje mi sie ze za mocno dmuchasz na poczatek zejdz z dmuchawa na 0 podawanie 5s 
2017-02-25 23:13
  kiciafirerek Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
zmniejszylem moc dmuchawy z 60% na 40% dac 0% ? a podawanie na 5s ? czy to korekte dmuchania ktora mam na 8 zmniejszyc na 0 ? czas pracy mam 3s teraz w trybie grzanie.
2017-02-25 23:21
  farante Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
korekte 0 czas pracy 5
2017-02-25 23:29
  kiciafirerek Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
dzięki już robie i jutro zobaczę jak pomogło. A moc dmuchawy na postoju przywrocic na 60% ?
2017-02-25 23:37
  farante Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
nie  ustaw 38 a tak na marginesie ile metrow ogrzewasz, jaki kociol i dobrze by bylo jakbys opisal swoja instalacje
2017-02-25 23:46
  kiciafirerek Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
ogrzewam 300m2 kocior rbr ecouniwersal 15 kW jaka instalacje mam to niestety nie znam się… grzejniki płytowe instalacja miedziana.
2017-02-25 23:50
  farante Posts: 64 Ostrzeżenie: 0
co w kotlowni daj zdjecia  lub opisz najdokladniej jak potrafisz co tam widzisz
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Andrzej6131, BasiaDom, czastkow, Grzegorz73, Lacina, marekt81, mitsu5, otamich, Piecstrumykowa, prawucki, smi58n9, Solaris183, szymanski101262, szyszu, WOJCIECHHAREZLAK

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more