Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 precyzja sterowania siłownikiem zaworu 3D/4D Subskrybuj | ||||
|
||||
adamGA
![]() |
Jakie macie doświadczenia z sterowaniem zaworem 3D/4D przez ecoala ?
jest precyzyjne czy skacze ? Ma ktoś porównanie do sterownika TECH 431N ? A.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wszystko zależy od jakości siłownika i właściwie zrobionej instalacji , czyli pompa zamontowana za zaworem , a czujnik temp.za zaworem i pompą . Posiadam zawór 4D Womixa i do niego dedykowany siłownik również Womix , w/g mnie działa precyzyjnie wszystko zależy od ustawień , na początek metodą prób i błędów trzeba dojść jaką temp.za zaworem ( czyli ta która idzie na obieg CO ) ustawić żeby dogrzać pomieszczenie do zadanej temp.wew. w przypadku sterowania czujnikiem temp. albo ustawić odpowiedni zakres temp. dla -10 st. i +10 st. w przypadku włączenia regulatora pogodowego
![]() |
|||
|
||||
procho
![]() |
wg mnie urzadzenie zbedne
mam w swojej istalacji 4D z siłownikiem ale siłownik jest jest odłączony a zawór praktycznie otwarty na maksa. ochrona powrotu przez pompe cwu (generalnie mam ustawioną wyższa temp na kotle więc i pompa załącza się bardzo rzadko) regulacje temp w pomieszczeniach za pomocą zaw. termostatycznych na grzejnikach generalnie jeżeli są termostaty to wg mnie zawór 4D z siłownikiem jest zbędny |
|||
|
||||
adamGA
![]() |
Mam termostaty i pompę adaptacyjną.
sterownie zaworem 4D jest mi potrzebne by trzymac na wyjściu w miarę stałą temp za zaworem. Obecnie zawór ustawiany ręcznie. Problemem są cieplejsze dni kiedy kocioł do chodzi do wysokiej temp i wtedy warto by skręcic zawór by wiecej puścic na powrot itp. tak samo w odwrotną stronę jak mnie nie ma w domu. itp, A. dodane 2017-02-18 21:29dokładnie to chodzi mi o to ze jak termostaty sie pozamykają a zawór 4D mam usatwiony na ok 60-65% otwarcia to warto by tą nadwyżkę puścic w kocioł o jakies 1-3 C więcej. czyli zamiast powrót 39-40 to może byc wtedy 43-45.. dodane 2017-02-18 21:32zawór ESBE 6/4 pompa za zaworem... |
|||
|
||||
leON22
![]() |
procho napisał » 2017-02-18 21:22 generalnie jeżeli są termostaty to wg mnie zawór 4D z siłownikiem jest zbędny Bardzo cenna uwaga , musisz mieć niezły kocioł z takim rozwiązaniem :( Ja zamontowałem zawór 4D , bo miałem już instalację tylko ze zwykłymi zaworami przy grzejnikach 10 szt. i za namową instalatorów zamontowałem go , przy robieniu nowej instalacji pewnie miałbym większy problem z wyborem i podjęciem decyzji co wybrać ? Zawsze będą przeciwnicy i zwolennicy takich rozwiązań , dla mnie plusem jest to że kotłownie mam piętro niżej i nie muszę biegać po pokojach żeby zmienić ich temp. wszędzie jednakowo 23 st. jak chcę zmniejszyć wystarczy jedno kliknięcie w aplikacji na fonie albo lapku , pozdrawiam ![]() |
|||
|
||||
procho
![]() |
nie w każdym pomieszczeniu potrzebna jest taka sama temp na zasilaniu i tutaj centralna regulacja - mam na mysli zaworem 4D nie jest idealna.
ja testowałem i tak i tak stwierdziłem że wygodniej i stabilniej (dla kotła) będzie jak termostatami będe regulować temp w pomieszczeniu. generalnie w większości pomieszczeń termostat jest ustawiony na 3. W pralni podczas suszenie odkręcam na 4 a z kolei w dwoch innych pokojach skręcam na 2,5 tak to wszystko wygląda |
|||
|
||||
leON22
![]() |
adamGA napisał » 2017-02-18 21:32 Mam termostaty i pompę adaptacyjną. sterownie zaworem 4D jest mi potrzebne by trzymac na wyjściu w miarę stałą temp za zaworem. Obecnie zawór ustawiany ręcznie. Problemem są cieplejsze dni kiedy kocioł do chodzi do wysokiej temp i wtedy warto by skręcic zawór by wiecej puścic na powrot itp. tak samo w odwrotną stronę jak mnie nie ma w domu. itp Właśnie do tego służy aktywny regulator pogodowy w Obwodach CO dla temp.za zaworem i odpowiednie ustawienie krzywej grzania ![]() procho w sypialni na piętrze też przykręcam zwykły zawór żeby było trochę chłodniej ![]() |
|||
|
||||
adamGA
![]() |
Właśnie TECH ma chyba lepiej rozbudowany algorytm:
krzywa grzania jest definiowana dla 4 punktów Ecoal : 2 punkty DTR TECH 431N Tech zamienia obrót o % a jak jest bliżej zadanej to wg. algorytmu Procentjednostkowego otwarcia jest obliczany na podstawie wzoru:(TEMP_ZADANA - TEMP_CZUJNIKA) * (WSP_PROPORCJON / 10). Aczkolwiek instalowanie 2 niezależnych sterowników to pewne ryzyko. Może lepiej by Ecoal kręcił zaworem |
|||
|
||||
kanur
![]() |
Inštalacia dvoch nezavyslích regulatorou ziadne ryziko nieje staci to dobre nastaviť a pracuje to k vašej spokojnosti osobne mam kotol defro s regulaciou od techu riadenie cez internet je na mizernej urovni regulaciu inštalacie mam riešenu regulatorom od techu st-309 všetko pracuje ako ma . ked som sa dizvedel o regulatore bruli.pl nieco som o tom precital a okamzite som si ju kupil z kotla som vyhodil regulator od techu a namontoval bruli.pl praca cca 30 min nastavenie mi dalo trochu zabrat ale uz to fici ako ma a som velmi spokojný. kotol vykuruje 1000L aku nadrz a st-309 od techu riadi inštalaciu všetko slape ako hodinky proste super možete si pozriet grafy https://esterownik.pl/device/13825 Zilinec-Dom
|
|||
|
||||
KamilKGU
![]() |
Miałem tech 431n + eCoal v2.3. Lepszy jest eCoal v3.5 wszystko w jednym sterowniku. Kanur ---> prostě co jsi čekal. Je to pecka! https://esterownik.pl/device/13654 |
|||
|
||||
jajan
![]() |
U mnie zawór 4d z siłownikiem HERZ odpowiadają za podłogówkę na parterze.
Działa to bardzo dobrze w połączeniu z regulatorem pogodowym i termostatem w pokoju. Jeśli ustawisz dobrze krzywą grzania to nawet termostat jest zbędny w salonie. Polecam |
|||
|
||||
adamGA
![]() |
Tak pytam o doświadczenia, bo widzę że jednak przy zaworze 4D warto czasem powachlować. A lepiej zrobi to stwerownik niż latać do piwnicy. tylko się zastanawiam czy sens wyminiac na Ecoal 3,5 czy kupić TECH 431n
A. |
|||
|
||||
KamilKGU
![]() |
Za mnie jednoznacnie eCoal v 3.5. Inwestycja jest wielka ale wyplaczi sze. Nie treba chodzic do piwnice. Vszysztko zrobisz przez ecoal!
|
|||
|
||||
Tomisss
![]() |
OEP grzeje 2 mieszkania - jedno na 1 pietrze (tylko grzejniki), drugie parter ( podłogówka +grzejniki). Wszystkie grzejniki, oprócz drabinek z termostatami. Na podłogówce w mieszkaniu na parterze dodatkowo termostatyczny 3d. Ochrona kotła pompą cwu.
Ecoal idealnie steruje zaworem 4d. Dzięki niemu nie pcham w instalację wody o temp. 50 stopni tylko 35-40. Z moich obserwacji wynika, że ecoal wachluje zaworem w przypadku zmiennego cyklu pompy zasilającej CO np. aut. wyłączanie po dogrzaniu pomieszczeń. Dlatego w sezonie cwu i co u mnie chodzą non stop. |
|||