Forum eCoal.pl v3.5 Wyjęcie rusztu awaryjnego w OEP 16kW czy poprawi jakość spalania ? Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
procho
![]() |
jak w oep16 montoujecie te deflektory?
mi serwis proponowal palenie w ogole bez deflektora. To dobry pomysl? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
procho musisz sam sprawdzić jak to będzie wyglądało , sposób montażu dowolny zależy od inwencji twórczej
![]() ![]() |
|||
|
||||
gregors
![]() |
ja od soboty palę bez rusztu i bez deflektora, zauważyłem że piec szybciej osiąga zadaną temp. na ściankach zamiast czarnego jest biało siwy nalot, wcześniej zatrzymywał się na rusztodeflektorze, czy to dobrze? nie wiem
![]() ![]() mam nadzieję że wiosna idzie ![]() deflektor powinien być 15 cm nad palnikiem, jak będzie za nisko to będą spieki. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie ten pył zatrzymywał się wcześniej na ruszcie , teraz spadając miesza się z palącym grochem i tworzą się kalafiory , bynajmniej u mnie tak się dzieje , bo przyzwyczaiłem się do "mocnego dmuchania"
![]() ![]() |
|||
|
||||
procho
![]() |
ktos ni mowil ze bez deflektora syf wyrzucaby jest kominem hm?!
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Raczej nie bo są kanały które czyścisz i zawirowywacze. Kominem jakieś resztki zawsze wylecą. Wystarczy spojrzeć na dół wyczystki.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przy okazji zdjąłem tą moją nakładkę z szamotki w kształcie U na palnik może ona teraz jest niepotrzebna , zbiera za dużo paliwa i stąd te spieki , chyba że to wina paliwa bo jadę już na oparach , a końcówkę starego zakupu z Siliesia przysypałem Wesołą ale pamiętam , że wcześniej tak nie spiekało
![]() ![]() PS.sq9tbu masz rację bo wyczystkę mam uchyloną i tam czyściutko , zawsze po czyszczeniu kotła i czopucha wciągam odkurzaczem to co spadnie ale jest tego bardzo mało , prawie nic ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Spieka Ci bo jak dałeś szamotki na palnik to podwyższyłeś temp i dlatego spieka .
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ameno25 ale do tej pory nie spiekało z rusztem
![]() ![]() dodane 2017-02-14 22:53 ![]() Jest lepiej ale nie idealnie , wcześniej była jedna wielka ,klejąca ,płonąca bryła "kalafiora" pod sam deflektor ![]() ![]() ![]() Zmniejszenie wiatru pomogło na razie jest OK , powoli kończy mi się 3 tona opału z zakupu na ten sezon , po zakupie nowego pewnie znowu trzeba będzie kombinować z ustawieniami ![]() |
|||
|
||||
arti
![]() |
Jak pisałem tak zrobiłem wywaliłem u siebie całkowicie ten rusztopsełdo-deflektor.....
Wnioski sadzy na ściankach po tygodniu palenia niewiele ( 1/3 tego co było z tą kupą żelastwa ) Był tu kiedyś na forum kolega Z.J i miał już wtedy rację szacun..... Dodam palę tym samym grochem i ustawieniami cały czas. Wcześniej czarno pełno sadzy teraz siwo i sadzy prawie nic. Palę bez deflektora, piec szybciej dochodzi dlamnie rewelacja.👍 Jeszcze jeden plus lepsze dojścia do czyszczenia pieca mniej elementów. |
|||
|
||||
marian_ben
![]() |
Kolego arti kocioł OEP 16 musi mieć deflektor do prawidłowego spalania ,to że obecnie stwierdziłeś czyściejsze ścianki wymiennika to oczywiste,ale pomyśl co się z tym stało -uważam że poszło w komin i na dach . Też uważam ,że ruszto deflektor nie jest najlepszym rozwiązaniem ,dlatego bardziej przychylam się do rozwiązania kol. leON22 na umieszczeniu samego elementu żeliwnego deflektora na belkach żeliwnych. Ostatnio nabyłem te belki w Castoramie i przy najbliższym czyszczeniu wykonam tą "modernizację" - o efektach napisze ok.1-go marca.
|
|||
|
||||
procho
![]() |
a jak to możliwe żeby przez komin wydostały się jakieś resztki skoro spaliny musza jeszcze przelecieć długą droge przez płomieniówki raz do dołu i potem znowu do góry itp
|
|||
|
||||
arti
![]() |
marian_ben napisał » 2017-02-20 19:12 Kolego arti kocioł OEP 16 musi mieć deflektor do prawidłowego spalania ,to że obecnie stwierdziłeś czyściejsze ścianki wymiennika to oczywiste,ale pomyśl co się z tym stało -uważam że poszło w komin i na dach . Też uważam ,że ruszto deflektor nie jest najlepszym rozwiązaniem ,dlatego bardziej przychylam się do rozwiązania kol. leON22 na umieszczeniu samego elementu żeliwnego deflektora na belkach żeliwnych. Ostatnio nabyłem te belki w Castoramie i przy najbliższym czyszczeniu wykonam tą "modernizację" - o efektach napisze ok.1-go marca. Na żadnym dachu 😁ale niech każdy robi jak chce ja nikomu nie nakazuję Relację zdałem z moich doświadczeń u mnie jest mniej syfu bo poprostu nie kopci się z węgla jak to było wcześniej po otwarciu drziczek było jak z parowozu teraz tego nie ma ( czysty ogień) Oczywiście sprawdzę także z deflektorem okrągłym min. fi 16cm a nie jakimś psełdo kwadracikiem z metalu co na pewno nie można nazwać deflektorem lub cegłami które przeznaczenie mają zupełnie inne.... |
|||
|
||||
marian_ben
![]() |
U mnie niema problemu z dymieniem po otwarciu drzwiczek ,mam nawet zainstalowany RCK -ponieważ mój systemowy komin fi 160 ma bd. ciąg czasem nawet za duży i wówczas RCK go zmniejsza. Co do pracy zupełnie bez deflektora ,to chętnie spróbuję, (choć obieg spalin w kotle OEP16, jest zupełnie inny niż OEPM ) .Też uważam niech każdy zdobywa własne doświadczenia ,najważniejsze aby mieć ciepło i zbyt dużo nie spalić. Ale o czystości własnej okolicy też należy pomyśleć
pozdrawiam |
|||
|
||||
arti
![]() |
marian_ben napisał » 2017-02-20 20:48 U mnie niema problemu z dymieniem po otwarciu drzwiczek ,mam nawet zainstalowany RCK -ponieważ mój systemowy komin fi 160 ma bd. ciąg czasem nawet za duży i wówczas RCK go zmniejsza. Co do pracy zupełnie bez deflektora ,to chętnie spróbuję, (choć obieg spalin w kotle OEP16, jest zupełnie inny niż OEPM ) .Też uważam niech każdy zdobywa własne doświadczenia ,najważniejsze aby mieć ciepło i zbyt dużo nie spalić. Ale o czystości własnej okolicy też należy pomyśleć pozdrawiam Właśnie tak jak piszesz z komina też sie teraz nie dymi bo substancje smolne teraz się spalają U mnie wszystkiemu winien jest opał który zakupiłem bez sprawdzenia a teraz trzeba go spalić inne lata jak opał był ok. też nie widziałem problemu i ten pseudo ruszto-deflektor też mi nie przeszkadzał..... dodane 2017-02-20 21:51Marian jeszcze dodam że jak kupisz coś smolistego ( czyt. do du.... opał) To zrozumiesz o czym piszę i tu nie mają nic do rzeczy ciągi, kominy itd. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Witam , dzisiaj stwierdziłem , że zamontowanie oryginalnego deflektora na zakupionych belkach z Castoramy jest strzałem w 10-tkę , przy obecnych temp.zew. i znanym problemie nie dopalania na końcu palnika , na małych mocach , przesunąłem deflektor w moim przypadku w lewo ( podajnik i zasobnik z lewej strony ) bezpośrednio nad płomień wychodzący z palnika i wyjąłem szamotkę od strony drzwiczek , bo pomimo uchylonych drzwiczek od wyczystki znowu pojawiły się sadze na ściankach kotła :( Efekt zobaczę za kilka dni , wyczyściłem kocioł i zobaczymy co i jak , myślę jeszcze nad zamontowaniem szamotki na końcu palnika
![]() |
|||
|
||||
gregors
![]() |
A ja po całym. sezonie, myślę że trzy człony palnika w zupełności wystarczą, plus nowe otwory z wiatrem.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
gregors nie chcę ryzykować utraty gwarancji w swoim OEP16 dlatego na razie nie będę zbytnio ingerował w jego konstrukcję
![]() ![]() |
|||
|
||||
maniek43
![]() |
Zmniejszyłem palnik od końca szamotem.zrobiłem to na wzór OEPM.Szamot klejony silikonem i przymocowany tymczasowo zwykłym drutem.Wszystko ładnie dopala na palniku,wyraznie mniej popiołu w popielniku coś zaś się tyczy sadzy to nie wiem .zamontowałem to przed czyszczeniem kotła
![]() |
|||
|
||||
jendrek
![]() |
||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 6Następna stronaOstatnia strona | ||||