Forum eSterownik.pl Czyszczenie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
tryt
|
Zakładam nowy temat, bo dyskusja o tym leciała na zupełnie innym wątku.
Jeżeli ktoś ma ochotę, to proszę zajrzeć na mój wykres temp spalin. Około 17.30 wykonałem "czyszczenie" poprzez kilka ruchów zawirowaczami . Było około 95 stopni, spadło na około 80 stopni. Robota nie trwała nawet pół minuty. Utrzymywanie we względnej czystości wymiennika ma ogromne znaczenie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja dziś przeleciałem w OEP16 płomieniówki o godz 14.30 spaliny spadły około 15 stopni
Zajmuje mi to około 10 min po dwa ruchy szczotka . |
|||
|
||||
leON22
|
Jak co tydzień , kompleksowe czyszczenie mojego OEP16KW po przełączeniu na Cykl Ręczny , czas ok.30min , temp.spalin spadła ok.20*C
|
|||
|
||||
sq9tbu
|
Dzisiaj czyszczony kompleksowo.
Temp spalin spadła. I tak co tydzień, jak mi się nie chce to co 2 |
|||
|
||||
maniek43
|
||||
|
||||
sq9tbu
|
Chyba tak. Jak się rozejrzysz bardziej po kompleksowym czyszczeniu to zobaczysz więcej takich kwiatków. U mnie wszędzie można znależć.
|
|||
|
||||
marleyy
|
ja tam czyszcze co 4tyg okolo w poprzednim sezonie robilem to co tydzień - teraz nie widzę potrzeby.. wielkiej różnicy w spalaniu nie ma
|
|||
|
||||
S_76
|
Ja czyszczę przy każdym wybieraniu popiołu tzn. co 3 dni. Czynność ta zajmuje około 5 minut, po czyszczeniu temp. spalin spada średnio o 20 -25 st.C.
|
|||
|
||||
marleyy
|
wybierasz popiół co 3 dni? Ja średnio co 7-10dni, co 2-3 tylko podgarnę popiół z tyłu popielnika do przodu graczką i tyle by było jeżeli chodzi o robotę czym palisz?
|
|||
|
||||
Tommyle
|
Ja wybieram co 2 dni niepełny, bo nie lubię jak mi się przesypuje.
Obecnie palę żółtą iskrą. Kotła praktycznie nie czyszczę bo mam RBR-K z ceramiką. Raz na tydzień machnę dwa razy taką wajchą z boku kotła aby odpadły resztki sadzy z tyłu kotła. Raz na jakiś czas czyszczę czujnik temperatury spalin |
|||
|
||||
buhaj39
|
Panowie,
Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy ktoś z Was pali bez "szuflady" na popiół w OE+? wiem że coś musi zamykać otwór z tyłu,czy można coś tam włożyć żeby zamknąć ten otwór? oczywiście tak żeby podczas czyszczenia bez problemu to wyjąć.Szuflada na popiół w tym kotle to jakieś nieporozumienie,tyle samo spada na boki co do popielnika. |
|||
|
||||
S_76
|
marleyy napisał » 2017-02-14 13:39 wybierasz popiół co 3 dni? Ja średnio co 7-10dni, co 2-3 tylko podgarnę popiół z tyłu popielnika do przodu graczką i tyle by było jeżeli chodzi o robotę czym palisz? Palę mieszanką czeskiego z węglem kamiennym (kupioną w zeszłym roku w Castoramie po 560 zł/t) z dodatkiem biomasy. Wybieram co 3 dni = po spaleniu około 80 kg paliwa. Z takiej ilości tego paliwa powstają jakieś 3 szuflady (ok. 15 litrów) popiołu. W kotle RBR zbyt duża ilość popiołu powoduje blokowanie przepływu spalin, dlatego ważne jest , aby nie przegapić właściwego momentu opróżnienia. |
|||
|
||||
adamGA
|
ja bym najchętniej wyciął otwór do czyszczenia z pod kanałów pionowych z boku tak jak to jest w starym OE.
i zaspawał otwór do czyszczenia od środka tzw., zemstę konstruktora. Nie dośc że dołączonymi narzędziami nie można wyczyści wszytkiego trzeba odkurzaczem to jeszcze trzeba się prawie połozyc by tam dojśc. Ogniwo powinno udostępnic usługę na przerobienie czyszczenia włącznie z rysunkiem na WWW, tak jak napowietrzanie. Może petycja .. ? |
|||
|
||||
marian_ben
|
Witam
eksploatuję OEP 16kW już piąty sezon , kocioł czyszczę średnio co dwa tygodnie ,pewnie można by coś zmienić w jego konstrukcji (czyszczenie komory nawrotnej,kanałów pionowych) ,jednak myślę że jest to tylko kocioł węglowy i niestety podczas czyszczenia dokładnego (u mnie trwa to ok. 1 godziny łącznie z załadunkiem węgla) jestem nieźle ubrudzony . |
|||
|
||||
tryt
|
W moim OEPM DTR-ka w pkt 3.4.1 (sposób czyszczenia wymiennika ciepła) podaje, aby raz na trzy tygodnie wyciągnąć zawirowacze i wyczyścić kanały. Kolejne rysunki przedstawiają, jak odkręcić śruby, zdjąć pokrywę, wreszcie jak wyczyścić. Niestety ani słowa na temat tego, jak to cudo skręcić z powrotem - a nie jest to wcale prosta sprawa. Przegubowe pręty z gwintem niełatwo jest wcelować w otwory pokrywy, montaż wszystkiego "na zewnątrz" i wkładanie razem trzech zawirowaczy i pokrywy to robota dla kulturysty. Przy mojej niepełnosprawności jest to szczególnie trudna praca. Kombinuję teraz, może jakieś klocki podstawić tymczasowo pod pokrywę i wówczas od dołu wcelować z tymi prętami w otwory pokrywy? Jak robią to inni użytkownicy M-ki?
|
|||
|
||||
RFAJ
|
tryt też jestem ,, samosiem " Wykorzystałem stary taboret , zabudowałem pod nim zblocze linkowe , podwieszam na nim pokrywę na wysokości która mi odpowiada , wkładam i mocuje zawirowiwacze ,opuszczam ,,jednym palcem na miejsce .Również tym samym sposobem ,, bez wysiłku mogę sprawdzić stan zapylenia zawirowywaczy i czopucha dźwigając pokrywę wraz z zawirowaczami za pomocą mojego ,, ustrojstwa
|
|||
|
||||
tryt
|
RFAJ napisał » 2017-02-21 19:42 tryt też jestem ,, samosiem " Wykorzystałem stary taboret , zabudowałem pod nim zblocze linkowe , podwieszam na nim pokrywę na wysokości która mi odpowiada , wkładam i mocuje zawirowiwacze ,opuszczam ,,jednym palcem na miejsce .Również tym samym sposobem ,, bez wysiłku mogę sprawdzić stan zapylenia zawirowywaczy i czopucha dźwigając pokrywę wraz z zawirowaczami za pomocą mojego ,, ustrojstwa super sprawa. Cyknij fotkę tego wynalazku. Widzę, że jednak nie tylko ja mam z tym kłopot. A w instrukcji woleli temat pominąć milczeniem |
|||
|
||||
RFAJ
|
Żeby nie było .... Próbowałem w innym temacie dodać zdjęcia mojego ,, odpylacza zbiornika ,, niestety nie ,,weszły ,, Postaram się zrobić ,,te ,, Może ktoś bardziej ,,kumaty ,, powie jak prawidłowo wklejać zdjęcia na ,,esterowniki ,,? Bo poprzez ,,wstaw obrazek,, nie wchodzą.
|
|||
|
||||
tryt
|
||||
|
||||
wieprz789
|
Żeby nie było spieków i jak najmniej sadzy w kotle dobrym sprawdzonym sposobem jest dodanie łopatki wapna budowlanego na worek ekogroszku, ponizej jest link do filmu
https://www.youtube.com/watch?v=fLDn4Xb-iKo dodane 2017-06-01 00:07a jak chcecie zobaczyć jak wygląda piec nie czyszczony przez 3 tygodnie o mocy 25 kw to zobaczycie ten syf na tym filmiei krok po kroku jak powinno wyglądać czyszczenie kotła Ogniwo Eko Plus https://www.youtube.com/watch?v=SYBw2_bu4Oo |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||