Forum eCoal.pl v3.5 Retortowy-reczny Subskrybuj | ||||
|
||||
mateo81
|
Witam.czy jest ktos kto grzeje na ustawieniach recznych?jesli tak to chetnie wymienie sie spostrzezeniami.moze ktos podpowie co jeszcze mozna poprawic?moj piec to oep 16kw,pale retopalem.
|
|||
|
||||
downhill
|
hey.
zerknij sobie na mój kocioł,jest widoczny w sieci. aktualnie 3s podaje / 18s przerwa .35%dmucham parametry potrzymania mam standardowe ,wykres mysle ze wyglada ladnie. dom 150m ,zero ocieplenia, stolarka okienna w 80%wymieniona. grzeje non stop CWU, i grzejniki(bez termostatów). Zadana 58stopni, cwu okolo 57, na kaloryfery puszczam 40stopni aktualnie. Pale 25-30dziennie eco groszku. Temp spalin 90-130. Ocgrona powrotu przez cwu (45s) |
|||
|
||||
siema
|
Ile masz stopni w domu skoro bez ocieplenia puszczasz na grzejniki 40 st?
|
|||
|
||||
lucky
|
downhill napisał » 2017-01-23 12:44 hey. zerknij sobie na mój kocioł,jest widoczny w sieci. aktualnie 3s podaje / 18s przerwa .35%dmucham parametry potrzymania mam standardowe ,wykres mysle ze wyglada ladnie. dom 150m ,zero ocieplenia, stolarka okienna w 80%wymieniona. grzeje non stop CWU, i grzejniki(bez termostatów). Zadana 58stopni, cwu okolo 57, na kaloryfery puszczam 40stopni aktualnie. Pale 25-30dziennie eco groszku. Temp spalin 90-130. Ocgrona powrotu przez cwu (45s) Nie wiem dlaczego mi wyszło u ciebie prawie 40kg od ostatniego zasypu. |
|||
|
||||
nowy
|
witam, może moje nastawy cię zainteresują .
|
|||
|
||||
mateo81
|
A jakim palicie ekogroszkiem i ile wam mniej wiecej spala? Ja mam ustawione 5s podawanie 35s przerwa i nadmuch 36% i chyba takie nastawy sa w miare ok, ale zawsze mozna cos jeszcze poprawic wiec jestem otwarty na sugestie. A mozesz poeslac link do swojego piecyka?
|
|||
|
||||
nowy
|
cały czas jest dostępny ,są wahania na wykresach ale zawsze powiązane z jakimiś moimi zabiegami,
|
|||
|
||||
mateo81
|
U mnie takie nastawy w stosunku 1:11 niestety nie zdaja egzaminu piecyk bardzo dlugo dochodzi do zadanej temp. A jak czesto czyscicie piecyk przy paleniu recznym?
|
|||
|
||||
nowy
|
Raz na tydzień przelecę skrobakiem po wymienniku ,zgarniam tylko pył tak jakby sucha sadza.Obecny zasyp kończy się w sobotę ,eko to ekoret
dodane 2017-01-25 12:15schemat twojego pieca jest żeczywisty ,czy jest inaczej . Jaki masz budynek do ogrzania ? |
|||
|
||||
mateo81
|
To tak jak ja, też muszę czyścić raz na tydzień. Co masz na myśli czy schemat jest rzeczywisty? Mam do igrzania ok. 100m nieocieplonego starego domu z murem z cegły o grubości 70cm.same grzejniki bez podlogówki i 140 l baniak cwu.teraz testuje palenie miałem, zobaczymy jak to wyjdzie w porównaniu z ekogroszkiem.
|
|||
|
||||
nowy
|
termostaty na grzejnikach są ?, i czy potrzebujesz aż 60 c na piecu ?
|
|||
|
||||
mateo81
|
Termostaty są ale jak pisałem mam raczej duze zapotrzebowanie na ciepło i przy temp takich jak ostatnio u mnie byly nawet do - 15 i wiecej w nocy to musi byc tyle a i czasem nawet wiecej ale w lecie planowana jest wymiana dachu i ocieplenie wiec moze zapotrzebowanie na ciepło spadnie. Teraz spalanie mam na poziomie ok 22-25kg retoalu na dobe wiec chyba nie jest tak zle?
|
|||