Forum eCoal.pl v3.5 Ciąg kominowy Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie po czyszczeniu kotła temp spalin spada max 5deg
|
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Bodzio ale ja czyszczę kocioł co zasyp czyli średnio raz na 10-12 dni i w sumie od nowości nie dopuściłem do jakiegoś zbytniego zabrudzenia typu smoła czy nagar na ściankach
Znając Ciebie pewnie czyścisz troszkę zadziej co ? |
|||
|
||||
bodziasty
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Bodzio Ty to jesteś całkiem inna liga wszystko na luzaka
Ale powiem Ci że popiół no może nie aż tak jak Ty ale też wybieram od zasypu do zasypu średnio ze 110kg mam dwie pełne szuflady |
|||
|
||||
tryt
|
Ameno25 - jeżeli ze 110 kg masz dwie szuflady popiołu to jak wybierasz od zasypu do zasypu? Chyba, że ładujesz przy połowie zbiornika.
Co do temperatury - znaczy u każdego po czyszczeniu spada temperatura spalin. Chyba rację ma mamut, to nie chodzi tylko o zawirowywacze ale też o czyszczenie ścianek kotła z "perzynki", która skutecznie nie pozwala oddać temperatury do układu, a wyrzuca ją w komin. Wniosek - czyścić jak najczęściej, bo inaczej są straty |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tryt czego nie rozumiesz ?? Zasyp u mnie średnio to 110 kg , popiół wybieram podczas zasypu węgla czyli od zasypu do zasypu , jest tego ze 2 czubate szuflady , dodane 2016-12-29 19:49 Grisza napisał » 2016-12-29 19:33 Może ta super hiper fajna szuflada nie była wcześniej umiejscowiona dokładnie i nie zakrywała dobrze tego okienka rewizyjnego do czyszczenia kanałów |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Grisza napisał » 2016-12-29 19:50 Tryt nie pojmuje ja Ci się udało upchnąć te dwie ogromne szuflady w popielniku. Aha A bodziasty upycha z 5 takich szuflad jak nie więcej |
|||
|
||||
tryt
|
Grisza wyraził dokładnie to, czego nadal nie rozumiem. Może moja stara głowa już nie tak bystra jak Wasze .... No to jak z tymi kilkoma szufladami w popielniku pewny ?
|
|||
|
||||
bodziasty
|
Ameno25 napisał » 2016-12-29 18:45 ....średnio ze 110kg mam dwie pełne szuflady Dwa wiadra 25 litrowe wypadły wtedy - popiół całkiem zakrył palnik, jedynie płomień tylko się przebijał przez niego - jakoś tak zapomniałem iść do pieca przez jakiś czas |
|||
|
||||
tryt
|
Macie inną konstrukcję kotła? U mnie taka ilość popiołu zatka wylot spalin.
A gorący popiół w plastykowych wiaderkach to chyba trochę dodatkowych atrakcji wziewnych w kotłowni... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
To u mnie doszedł zaledwie gdzieś ,no może do połowy palnika Tryt kurcze ja naprawdę nie wiem czego Ty nie rozumiesz |
|||
|
||||
mamut
|
Tryt dwie spokojnie wejdą, przecież obok szuflady jest miejsce na pół, czyli mamy już półtorej no i w górę jest jeszcze sporo miejsca do poziomu palnika
|
|||
|
||||
tryt
|
wg mnie nagromadzenie popiołu do poziomu palnika lub powyżej może spowodować całkowite zatkanie wylotu spalin i zadymienie kotłowni. Jeżeli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowadź
|
|||
|
||||
mamut
|
W oep-m tak, w oep wylot jest na górze.
Grisza może z kanałów odpadło, gdy delikatnie wsuwałeś szufladę i zamykałeś drzwiczki. Przecież każdy tu na forum wie, jak bardzo kochasz ten produkt. Może go nawet czule pogłaskałeś |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Grisza a popiół jest dobrym izolatorem?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
energotop napisał » 2016-12-29 21:35 Grisza a popiół jest dobrym izolatorem? To by musiał mieć tyle co u bodziastego żeby az tak odizolowało scianki wymiennika , ale to chyba jedyne racjonalne wytłumaczenie |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||