Forum eCoal.pl v3.5 Ciąg kominowy Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
U mnie po czyszczeniu kotła temp spalin spada max 5deg
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Bodzio ale ja czyszczę kocioł co zasyp
![]() ![]() Znając Ciebie pewnie czyścisz troszkę zadziej co ? ![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Bodzio Ty to jesteś całkiem inna liga
![]() ![]() Ale powiem Ci że popiół no może nie aż tak jak Ty ale też wybieram od zasypu do zasypu ![]() |
|||
|
||||
tryt
![]() |
Ameno25 - jeżeli ze 110 kg masz dwie szuflady popiołu to jak wybierasz od zasypu do zasypu? Chyba, że ładujesz przy połowie zbiornika.
Co do temperatury - znaczy u każdego po czyszczeniu spada temperatura spalin. Chyba rację ma mamut, to nie chodzi tylko o zawirowywacze ale też o czyszczenie ścianek kotła z "perzynki", która skutecznie nie pozwala oddać temperatury do układu, a wyrzuca ją w komin. Wniosek - czyścić jak najczęściej, bo inaczej są straty ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Tryt czego nie rozumiesz ?? Zasyp u mnie średnio to 110 kg , popiół wybieram podczas zasypu węgla czyli od zasypu do zasypu , jest tego ze 2 czubate szuflady , dodane 2016-12-29 19:49 Grisza napisał » 2016-12-29 19:33 Może ta super hiper fajna szuflada nie była wcześniej umiejscowiona dokładnie i nie zakrywała dobrze tego okienka rewizyjnego do czyszczenia kanałów |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Grisza napisał » 2016-12-29 19:50 Tryt nie pojmuje ja Ci się udało upchnąć te dwie ogromne szuflady w popielniku. ![]() A bodziasty upycha z 5 takich szuflad jak nie więcej ![]() |
|||
|
||||
tryt
![]() |
Grisza wyraził dokładnie to, czego nadal nie rozumiem. Może moja stara głowa już nie tak bystra jak Wasze .... No to jak z tymi kilkoma szufladami w popielniku
![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Ameno25 napisał » 2016-12-29 18:45 ....średnio ze 110kg mam dwie pełne szuflady Dwa wiadra 25 litrowe wypadły wtedy - popiół całkiem zakrył palnik, jedynie płomień tylko się przebijał przez niego - jakoś tak zapomniałem iść do pieca przez jakiś czas ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
tryt
![]() |
Macie inną konstrukcję kotła? U mnie taka ilość popiołu zatka wylot spalin.
A gorący popiół w plastykowych wiaderkach to chyba trochę dodatkowych atrakcji wziewnych w kotłowni... |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
To u mnie doszedł zaledwie gdzieś ,no może do połowy palnika Tryt kurcze ja naprawdę nie wiem czego Ty nie rozumiesz |
|||
|
||||
mamut
![]() |
Tryt dwie spokojnie wejdą, przecież obok szuflady jest miejsce na pół, czyli mamy już półtorej no i w górę jest jeszcze sporo miejsca do poziomu palnika
![]() |
|||
|
||||
tryt
![]() |
wg mnie nagromadzenie popiołu do poziomu palnika lub powyżej może spowodować całkowite zatkanie wylotu spalin i zadymienie kotłowni. Jeżeli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowadź
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
W oep-m tak, w oep wylot jest na górze.
Grisza może z kanałów odpadło, gdy delikatnie wsuwałeś szufladę i zamykałeś drzwiczki. Przecież każdy tu na forum wie, jak bardzo kochasz ten produkt. Może go nawet czule pogłaskałeś ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Grisza a popiół jest dobrym izolatorem?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
energotop napisał » 2016-12-29 21:35 Grisza a popiół jest dobrym izolatorem? To by musiał mieć tyle co u bodziastego żeby az tak odizolowało scianki wymiennika , ale to chyba jedyne racjonalne wytłumaczenie |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||