Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 "Ogólne" zasady przy paleniu miałem Subskrybuj | ||||
|
||||
tryt
![]() |
Dotąd paliłem ekogroszkiem ze starych zapasów, które powoli są na wyczerpaniu. Niedługo rozpocznę nowy etap - palenie miałem. Z tym, że jest to miał zakupiony bezpośrednio na kopalni, o uziarnieniu od 0 - 31,5mm, tej grubszej frakcji jest całkiem sporo. Kaloryczność 27 MJ/kg. Bardzo proszę o Wasze opinie, oraz jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie i ogólne zasady ustawiania kotła przy takim paliwie, aby spalanie było efektywne
|
|||
|
||||
miazio
![]() |
jak napisałeś frakcja jest zróżnicowana więc będziesz musiał kombinować z ustawianiami i obserwować jak sie spala i korygować - ogólnie jak paliłem miałem to musiałem ustawić na większe dmuchanie ale miał był raczej jednolitej frakcji
|
|||
|
||||
Tomisss
![]() |
mniej kręcić podajnikiem, mocniej dmuchać = więcej syfu i częstsze czyszczenie kotła. Palę miałem tylko poza sezonem.
|
|||
|
||||
gregor40
![]() |
Jakiego syfu? Jest tyle samo co z grochu. Czyszczenie pieca bez zmian. Więcej nadmuchu i tyle.Palę ekomiał z Bartexu obecnie, nie jest źle,Na ręcznym dmuchawa 45%, przerwa 45 sec, praca podajnika 5 sec.śmiga że halo.Powodzenia.
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Ja w tym sezonie palę ekomiałem. Niestety miał mam bardzo spiekający /szlaka/ i gdy mocniej dmuchnę jak gregor40, to buduje się na palniku czop szlakowy. Dlatego dmucham jak w ekogroszek 39% ale mniej podaję bo 3 sek.
Jak już będziesz wiedział jaki jest miał do dopasujesz ustawienia. A syfu jest więcej w postaci 2 razy większej ilości popiołu niż na poprzednim ekogroszku. Ale to też zależy od miału. A poza tym serwis E_S pięknie ustawi Ci kociołek. Zdrówka |
|||
|
||||
Hajtaler
![]() |
Miał 27 o takim uziarnieniu to pewnie Chwałowice. To odsiewka z niesortu przy odsiewaniu orzecha. Nie paliłem tym miałem ale paliłem Piastem 23 tyle że było dużo grubej frakcji( z 70% groszek) to pali się super
|
|||
|
||||
tryt
![]() |
Tak, Chwałowice. Sam jestem ciekawy, jak będzie. Jestem dobrej myśli, przy nastawach zapewne będę kombinował, ale coś za coś. Bo cena była mocno konkurencyjna w stosunku do wszystkich ekogroszków.
|
|||
|
||||
Hajtaler
![]() |
Będzie podobnie jak z Pieklorzem z Chwałowic (groszek 5-25). Z tym miałem 27 to jak się dobrze zagadało z operatorem to sam gruby groszek można było załadować. Podobnie na Piaście z miałem 23.
Teraz jak KW przekształcono w PGG trochę się pozmieniało: - groszek 5-25 z Chwałowic nazywa się Pieklorz Ekogroszek - Retopal (wcześniej ładowany na Piaście II)jest dostępny na Ziemowicie(wcześniejszy groszek 5-25) To na plus pod względem frakcji - na PII był brdzo drobny i było dużo miału na Ziemowicie jest równiejszy i nie ma miału. Nie wiem czy łądują go też nadal na Piaście II - odkąd jest na Ziemowicie na PII nie ładowałem - miał 23 na Piaście mieszają z miałem z Ziemowita - rzadziej można załadować coś grubszego |
|||
|
||||
janjan
![]() |
Piszę w w pierwszym lepszym temacie o miale, dlatego że koledzy którzy nim palą ,powinni się spieszyć z zakupem, gdyż od 01 lipca 2020 wchodzi zakaz sprzedaży miału.
|
|||