Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Wykres CO straszne poszarpany. Jak ustawić sterownik? Duże spalanie. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Czyli rurę która zasila podłogówkę mam podłączyć za zaworem 4D ale przed pompą C.O. ? Na zdjęciu oznaczone czerwonym X ? ZDJECIE <- kliknij |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Obecnie masz zdublowane pompy, lepiej jak zasilanie podłogi będzie wpiete przed 4D, powrót z podłogi zaś łączysz z powrotem z grzejników. Jednak u ciebie największym.problemem jest najprawdopodobniej to ze automatyka podlogowki wystrowana jest tak ze żąda od kotła w krótkiej jedności czasu dużo mocy, a kocioł na ekogroszek nie jest w stanie płynnie i szybko dostarczać moc, potrzebuje czasu.
U Ciebie pompa podłogowa sterowana modułem salus plus siłowniki powodują że instalacja raz żąda 2kw a za chwilę 10kW, Aby tak obsłużyć instalacje najlepiej założyć bufor ciepła |
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Jaki znowu bufor ???? Wezcie mi napiszcie jak to najlepiej poprawic bez jakiegos nakladu wielkiego, inni nie maja zadnych buforow i dziala i malo pali. Gdzie mam w koncu wpiac ta rure co idzie do zasilenia podlogowki ? Przed czy za ? Ustalcie jedna wersje
![]() Co do komfortu podlogowki faktycznie. Raz jest zimna raz ciepla. Lubie ciepla podloge i czesto musze pokrecac lekko temperature . |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Termostaty pokojowe salusa maja system PVM , a co to znaczy a no to że jest cały czas mierzony spadek lub wzrost temperatury pomieszczenia , termostat ma wpisany swój algorytm i na tej podstawie zamyka i otwiera siłownik , ponoć dzieje sie to bardzo często tak aby nie wychłodzić podłogi zbytnio .
Nie napisałeś nic jaka wersje salusa masz , która listwe i typ termstatów , czy używasz funkcji NSB , kto Ci to wszystko ustawiał i podłączał , iloma siłownikami steruje , dany termostat , bo może aż 4 . Nie każe Ci wstawiać bufora , uważam tylko że bufor jest w stanie dac tak jak kocioł gazowy czy peletowy , odpowiednia ilość kW w krótkiej jednostce czasu . Tak naprawdę nie da sie pomóc i doradzić co u Ciebie trzeba zmienić czy poprawić , bo trzeba by tam byc i popatrzeć jak to pracuej , niestety Ty nie jesteś w stanie tego dokładnie przekazać na forum , jak sam pisałeś nie wiesz co sie z czym je ![]() dodane 2016-12-19 21:03Ps Grisza - Szaman ściągnął ze mnie klątwę ![]() |
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Czy wpięcie zasilania podłogówki za zaworem 4D ale przed pompą C.O. + zasilenie Salusa do sterownika Bruli i odpowiednie ustawienie zmniejszy mi spalanie ?
|
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
1. Kuchnia i hol - trzy siłowniki jeden termostat.
2. Ganek - tutaj nie termostatu ani siłownika 3. Łazienka nr 1 - jeden siłownik jeden termostat 4. Salon - trzy siłowniki jeden termostat. 5. Łazienka nr 2 - jeden siłownik jeden termostat 6. Pralnia - jeden siłownik jeden termostat Ustawiał i podłączał mi to instalator który robił mi cała kotłownie. Typ termostatów? Sterowane monitorkiem LCD w każdym z w/w pomieszczeń oprócz ganku. Co to funkcji NSB - nie wiem co to jest. Zaraz wrzucę zdjęcia dokładnie tego co mam. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Funkcja NSB to jest to że jeden termostat ten głowny tygodniowy , moze obnizyc temp na wszystkich innych termostatach , co za tym idzie wszystko sie zamyka podłoga nie grzeje ,
Nie wiem jak masz to zaprogramowane czy ten instalator sie znal czy nie i jak Ci to ustawił , bo możliwe ze coś tam popstrykał i zobaczył ze działa to poszedł , Ty sie nie znasz więc nie wiesz czy to działa prawidłowo Masz takie białe natynkowe termostaty pokojowe ERT30 czy takie juz nowsze VS10 co sa do monazu w puszkach ? |
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Słuchaj Grisza jak narazie to najbardziej ciśnienie to podnosisz Ty i fajnie by było jakbyś się nie wypowiadał bo mnie tylko grzejesz, nabijasz sobie posty a do temtu nie wnosisz kompletnie nic tylko krytykujesz. Wszystkie rozumy pozjadałeś? Zapytał Ameno kto podlączał to mu odpisałem. Nie jesteś na etacie ale sam napisałeś mi w pierwszym poście, że mam już dokładnie napisane w wątku na innym forum co mam zrobić i nie potrzebnie w ogóle tutaj piszę a jednak dalej są wątpliwości , jedni twierdzą tak a inni inaczej. Ameno - mam termostaty montowane w puszkach w stylu VS10, funkcji NSB nie mam. Zrobiłem też zdjęcia salusa http://www.fotosik.pl/u/kamilsyga19/album/2394204.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
kamilsyga link nie działa ,
czy Twój salus to seria IT600 ? ze sterowaniem przez internet ? masz listwe RF |
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
http://www.fotosik.pl/u/kamilsyga19/album/2394204 musi działać. Nie, nie mam IT600. Mam to co na zdjęciach teraz wrzucilem + 5 termostatów LCD podtynkowych coś na wzór ESCO. Około 120 zł na allegro sztuka.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Grisza napisał » 2016-12-19 20:19 Siema rozbójniku ![]() a nie da rady tego Salusa jakoś mądrzej wysterować? Z taką szarpaną pracą jak piszesz to pewnie komfort cieplny podłogówki nie za ciekawie wygląda. Cos tam pokombinowałem spójrz na wykres ![]() |
|||
|
||||
mamut
![]() |
Ameno indahouse, rescept
|
|||
|
||||
kamilsyga19
![]() |
Ta..czujnik dalej w złym miejscu, święta są mam zadania w kuchni... P.S. Ameno to mistrz
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam,na wstępie życzę Szczęsliwego Nowego Roku,i mam prosbe ,czy wtajemniczeni w statystyki spalania mogliby zerknąć na moje statystyki 2 letnie oraz ustawienia sterownika,i doradzić co mogę jeszcze poprawić,czy możelepiej nic nie ruszać i zostawić jak jest.
Dom 130m2 ocieplony 15cm.styropianu,i 30 cm wełny na poddaszu. link do sterownika: https://esterownik.pl/statystyki/5932 https://esterownik.pl/device/5932 |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Jak dla mnie spalanie jest w porządku przy tej powierzchni. Co tu ruszać.
Mam podobne przy 140m2 |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||