Forum  eCoal.pl v3.5  Spalanie retortowy ręczny Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2016-12-10 23:38
  sniper12 Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Witam serdecznie.
Mam problem z ilością pochłanianego eko-groszku. Piec 35 kw ustawienia sami widzicie i juz nie wiem co mogę jeszcze zrobić, poprawić żeby zejść z 25-27 kg na dobę. Czy to jest realne w ogóle?? Do nie dawna pojawiały się spieki, ale zmniejszyłem moc dmuchawy i troche lepiej. Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie leży błąd w moich ustawieniach. To mój pierwszy sezon z groszkiem i podajnikiem. 
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam

2016-12-11 20:54
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
Witam, podłącze się pod temat

w ww. trybie , co to jest czas krótkiej przerwy i ilość powtórzeń?
w podtrzymaniu jak długo kreci się dmuchawa -ustawia się to gdzieś?
2016-12-11 21:17
  DKo70 Posts: 2307 Ostrzeżenie: 0
Ad. 1 - czas przerwy pomiędzy kolejnymi podaniami w podtrzymaniu
Ad. 2 - parametr w którym ustawiasz ilość powtórzeń podajnika w podtrzymaniu
Ad. 3 - jakieś 3 min. 40 sek. od ostatniego powtórzenia. Być może parametr ten zmienia się w zależności od czasu pracy podajnika. Nie sprawdzałem tego. Zapytaj E-S
2016-12-11 22:36
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
sniper12: Nic nie wiem o twojej instalacji ani o domku, ale widzę ~25stopni różnicy pomiędzy wyjściem z kotła i powrotem. Dla mnie to znak, że to domek pożera spore ilości ciepła. Chyba, że źle interpretuję te 25 stopni różnicy, ale jak napisałem - mało danych
2016-12-11 22:43
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
koksik: Ad.3 - Nie ustawia się tego. Ten czas jest ustalany przez algorytm. Dmuchawa pracuje aż nastąpi "dopalenie" węgla (wg mnie chodzi o zgazowanie, czyli wypalenie części lotnych - na palniku zostaje tylko koks)

dodane 2016-12-11 22:43grisza, masz rację - może być wprost przeciwnie - prawie zerowy przepływ, ale wtedy gdzie by szło te 25kg/d ?
2016-12-11 23:18
  DKo70 Posts: 2307 Ostrzeżenie: 0
_Kb_ dmuchawa pracuje tyle sekund ile przewiduje algorytm a nie aż nastąpi dopalenie węgla. Bez względu na to czy węgiel został dopalony, przepalony czy też zalega na palniku. Zawsze pracuje tyle samo sekund po ostatnim podaniu. 
2016-12-12 10:12
  mamut Posts: 257 Ostrzeżenie: 0
sniper12 jakie masz zapotrzebowanie domu na energię? jeśli nie masz OZC, to policz sobie na szybko na http://cieplowlasciwie.pl/ i będziesz miał punkt wyjścia.
2016-12-12 21:18
  sniper12 Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Witam serdecznie,
Widzę że dyskusja sie rusza i dobrze bo każda uwaga i podpowiedź jest cenna.
Dom ma urzytkowej powierzchni 278m jeszcze piwnica. Tak, trochę pożera ciepła, poddasze jeszcze nie docieplone tylko w stropie jest zalane 10cm styropianu. Sciany maja na sobie 10cm styropianu, dom zbudowany na zasadzie pół pięter. No i jeszcze bojler 220L.
Jeżeli chodzi o dom to chyba wszystko.
Zapotrzebowanie wg kalkulatorów waha sie od 10 do 21 kw.
No i co teraz..... ?? Da rade zejść poniżej 25kg na dobę?
Pozdrawiam.
2016-12-12 21:33
  mamut Posts: 257 Ostrzeżenie: 0
25 kg dla węgla rzędu 28MJ to jakieś 5-5,5 kW więc taki domek + bojler wydaje się być spalaniem przyzwoitym.
2016-12-13 16:36
  sniper12 Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Poddaje się.
Przerzucam sie na retortowy - ecoal.
Zobaczymy czy automat spali mniej niż moje nieudolne próby walki z ustawieniami.
2016-12-13 17:27
  _Kb_ Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
sniper12: Jeżeli dom jest nowy, wilgoć technologiczna ze ścian i wylewek jeszcze nie wygoniona, to wyniki z kalkulatorów zapotrzebowania energii nijak się mają do rzeczywistego zapotrzebowania domu na ciepło
2016-12-13 17:31
  jendrek Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
sniper12 napisał » 2016-12-13 16:36
Poddaje się.
Przerzucam sie na retortowy - ecoal.
Zobaczymy czy automat spali mniej niż moje nieudolne próby walki z ustawieniami.



Praw natury nie da się oszukać. W spalaniu grupowym lub ręcznym na pewno uda się urwać kilogram lub dwa w porównaniu z automatem. 
2016-12-13 18:09
  sniper12 Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Dom ma 30lat więc to odpada. Nowy jest piec😁
dodane 2016-12-13 18:09No dobra to jakie ustawienia byście polecili?
Zadana temp 60
Podawanie przez 8s co 50s
I najgorsze jest jak wejdzie w tryb uspienia, temp spadnie o 1,5 stopnia zaczyna pracować, ale nim sie rozkreci temp. spadnie o 8-11 stopni. I podejrzewam że chyba za bardzo spada, co może powodować większe spalanie.
Może w podtrzymaniu mam cos źle ustawione.
Albo zawór trójdrożny mam źle ustawiony, jest nastawa na 7.
Sam nie wiem co jeszcze.
2016-12-13 20:10
  klapoluchy Posts: 82 Ostrzeżenie: 0
Ja mam 15kW i obecnie grzeje jedno pietro 100m2 temperatura 22-23C, drugie narazie stoi nie ogrzewane ale jest tam 15C i mam jeszcze piwnice ktora bierze swoje i mam tam jakies 18C, a grzejnika zadnego. Obecnie bierze ok 20kg na grupowym a wiec twoj wynik jest calkiem spoko
2016-12-13 20:46
  adkwapniewski Posts: 328 Ostrzeżenie: 0
Spróbuj na ręcznym z włączonym regulatorem spalin. Powinno wyjść mniej jak na grupowym. Dawka dobrana tak żeby się trochę pomęczył zanim "dojdzie" do zadanej. 

~145m2 ogrzewanych + 30m2 piwnicy grzanej przez kocioł bez grzejnika i dzisiaj przy minusach cały dzień (-7*C do -15*C) wyjdzie z 15-17kg miału razem z CWU (zależy ile Córcia zużyje CWU  .


2016-12-13 20:52
  adkwapniewski Posts: 328 Ostrzeżenie: 0
Do termosu to "troszkę" brakuje

Pytanie jak dobrać dawkę żeby dochodził a nie doszedł (praca ciągła) ?
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Aniela5809, bocian1984, Dan123, Dom_lekartow, grzeg88, heniutek, jurkus, jwojtowicz, kpiech, Marek74, marekg, Rubin, totkom, w84u