Forum  eCoal.pl  Przywitanie i prośba o pomoc w schemacie :) Subskrybuj
2016-11-29 22:01
  YogiBaloo Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam i pozdrawiam szanownych forumowiczów!
Forum czytałem wiele razy przed zakupem kotła - zdecydowałem się na OEP 16kW. Mam nadzieję, że to dobry wybór
Na razie nie jestem w stanie nikomu pomóc, ponieważ wciąż palę śmieciuchem....


Nowy kocioł już w garażu, wkrótce przebudowa kotłowni, lecz mam wątpliwości, co do możliwości wysterowania kotła i układu sterownikiem ecoal, pomimo wnikliwej analizy "INSTRUKCJI".


Dane budynku:
Budynek z lat 60-tych, Piwnica ogrzewana (planowane ok 16 stopni).
Parter i piętro + wiatrołap około 170m2. 
Poddasze nie ogrzewane, docieplone 12 cm strop i 10 cm dach wełną. Planowane jeszcze 12 na stropie. Ściany 48cm + 10 cm styropianu. Wentylacja grawitacyjna. Z obliczeń na cieplowlasciwe około 12kW zapotrzebowania na ciepło + CWU + bydynek gospodarczy 7kW. Instalacja miedź, grzejniki panelowe stalowe. Obecny kocioł " śmieciuch 24kW" i duszenie opału....


Elementy planowanej instalacji:
1. Piec OEP 16kW w układzie otwartym
2. Kominek 12kW z płaszczem wodnym wpięty bezpośrednio w bufor, z zabezpieczeniem powrotu zaworem termostatycznym. (chyba niezbędny osobny sterownik pompy)
3. Bufor 800litrów
Odbiór ciepła:
1. CWU około 140 litrów,
2. Zasilanie budynku gospodarczego przez wymiennik (układ glikolowy zamknięty).
3. DOM - Obwód grzejników - 1 układ, zawory termostatyczne.



Proponowany schemat systemu, jaki znalazłem i mi odpowiada poniżej (mam taką nadzieję, bo to mój pierwszy post a obrazka nie widać).



Założenia:
1. Zamiast układu podłogówki wpięty wymiennik płytowy z obiegiem glikolowym i pompą (budynek gospodarczy).
2. Zabezpieczenie powrotu zaworem trójdrożnym termostatycznym.
3. Sterowanie temperaturą CO przez zawór trójdrożny z siłownikiem,
4. Po osiągnięciu temperatury zadanej pomieszczeń, kocioł nadal pracuje ładując bufor, lecz ciepło nie jest przekazywane na pomieszczenia (obniżona temperatura?).
5. Po spadku temperatury w pomieszczeniu, pobierane jest ciepło z bufora a kocioł nie pracuje (dopiero po wykorzystaniu ciepła bufora).
6. Czy jest możliwość wysterownia parametrów obiegu na budynek gospodarczy? Niestety nie mam pociągniętych przewodów do budynku)
7. Zastanawiam się, czy powrót z bojlera może być przed zaworem trójdrożnym (jeżeli będzie wyższa temperatura przed zaworem będzie mniej domieszania...??).
8. Kocioł powinien pracować na optymalnych parametrach (jakie ustawić?)


Niestety w instrukcji sterownika nie ma jasnych informacji w jaki sposób pracuje... nie mam pojęcia jak to podpiąć, aby działało właściwie, a metodą prób i błędów, to pewnie do Wielkanocy...


Będę wdzięczny za wszelką pomoc, również w późniejszym uruchomieniu kotła.oraz ustawieniu parametrów spalania
2016-11-29 22:31
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Ecoal obsługuje jeden siłownik widzę na schemacie ze masz dwa. 
dodane 2016-11-29 22:31BTW po co ci 3d przed grzejniki skoro masz termostaty 
2016-11-30 07:51
  YogiBaloo Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Tak jak pisałem, tam gdzie na schemacie jest podłogówka, ma być wymiennik płytowy na układ glikolowy dla budynku gospodarczego. Właśnie nie bardzo wiem w jaki sposób go wysterować...

3d przed grzejniki dla ustalenia temperatury na zasilaniu - na buforze będzie np. 75stC, a na zasilaniu grzejników 55stC - 65stC przy większym zapotrzebowaniu podczas mrozów.
2016-11-30 09:06
  damian203 Posts: 134 Ostrzeżenie: 0
Jeżeli planujesz bufor to daj spokój sobie z wszystkimi zaworami trój czy czterodrożnymi - One są niezbędne tylko do ogrzewania płaszczyznowego, a ty przecież nie masz podłogówki. Masz termostaty, więc odbiór sam się "wyłączy" po dogrzaniu - tak jak pisze Ameno - bez sensu jest dawać mieszacz w tym obwodzie. Jak koniecznie go chcesz zastosować to może mieć uzasadnienie w twoim przypadku w tym obwodzie do budynku gospodarczego, w celu obniżenia temp zasilania dla minimalizacji strat przesyłowych, ale to dopiero za wymiennikiem.(Sprawność wymiennika będzie większa przy większej różnicy temperatur) .A swoją drogą chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś forum skoro masz OEP 

2016-11-30 09:13
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Grisza napisał » 2016-11-30 08:52
Na kotle chcesz trzymać 75*C ?
Bufor ładuje się na max. To akurat mi się podoba u misia Yogi
2016-11-30 09:49
  pablo Posts: 527 Ostrzeżenie: 0
  Grisza: dokładnie im prościej tym lepiej dla siebie i dla ukladu
2016-11-30 09:57
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Bufor to zajebista sprawa, 
Każda zmiana temp w instalacji, nie chwieje tak kotłem.
Żałuję że nie dałem bufora u siebie   ale może kiedyś się przerobi. 
Lądując bufor kocioł chula na pełniej mocy wiec z teoretycznego punktu widzenia,  najekonimiczniej i najzdrowiej dla kotła 
Users on-line: Adriana, Aniela5809, aqhr, bedramalinowo, drapik83, falcon32, gienia74, gutek79, Hexen84, JacekRadziejowice, KECHINO, kiki671, life_is_music, Mariuszj, martin1078, naszpiec2021, raen, superpalacz, Zawiaty