Forum  eCoal.pl v3.5  Eko Plus 16kW Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2016-11-25 12:40
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0

Witam serdecznie



Oczywiście jestem nowicjuszem i potrzebuję pomocy



Dom:



Domek tradycyjny z dachem dwuspadowym z piwnicą z poddaszem
użytkowym i strychem, kondygnacja ma ok88m2. W piwnicy 3 grzejniki, parter i
piętro podłogówka. Na chwilę dom nieocieplony murowany z porotermu 24cm(piwnica
ocieplona)



W załączniku załączam schemat podłączenia pieca



O co chodzi;



W domu mieszkam ok 3 tygodni wcześniej piec chodził i grzał
więc dom jest wygrzany. Grzałem ekogroszkiem i dorzucałem na ruszt awaryjny głownie
mnóstwo kartonów i trochę drzewa z budowy, kiedy zacząłem mieszkać bardzo
szybko zapchały mi się kanały paląc w ten sposób temperatura zadana 63 i powrót
51 (ochrona poprzez pompę mieszająca pomiędzy rura wychodzącą z pieca a
wchodzącą) stwierdziłem że pewnie chodzi o te kartony więc zacząłem palić samym
ekogrzszkiem i wczoraj znowy musiałem gruntownie przeczyścić  piec. Z samych kanałów wyleciało mi około 2-3
litrów sadzy nie mówiąc ile n ściankach. Przyznaję się że w popielniku miałem
grudki popiołu biało szare kawałki które przy niedużej sile ściskania dłonią
rozpadają się na mniejsze i pył stwierdziłem że coś się nie dopala więc zgodnie
z instrukcją zacząłem się bawić korektą dmuchawy, i zauważyłem że im wyższa tym
bardziej dmucha i tym samym bardziej wychładza mi piec a więc doszedłem do
wniosku ze lepiej jest na -6 bo gródki jak były czy to na plus czy na minus to
przy -6 chociaz mniej dmucha i tak mi się wydaje większa sprawność przy
mniejsza temperatura spalin? 



 



Postanowiłem spróbować grupowego albo ręcznego ustawienia,
nie chce mi się czyścić co chwilę pieca, moglibyście podsunąć jakieś propozycje
na start?



Internetu jeszcze nie mam więc nic póki co nie mogę
udostępnić



 




dodane 2016-11-25 12:26zdjęcia
dodane 2016-11-25 12:40NIe mogę wstawic zdjecia

a więc, za piecem mam pompkę mieszającą zasilanie z powrotem, potem jest trojnik i jedna pompe na grzejniki a druga z zaworem trjdroznym sterowanym silownikiem pompke na podlogowke na którąidzie około 28-35 stopni
2016-11-25 14:04
  pablo Posts: 527 Ostrzeżenie: 0
Dobrze zrozumiałem 16Kw na domek 88 metrów:?
2016-11-25 15:09
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
Nie.
Kondygnacja 88m2 x 2 (parter i piętro) =176m2 w zależności jak liczy piwnice częściowo ogrzewana i z czasem będzie straszenie użytkowy jak pokój widokowy 
dodane 2016-11-25 15:09Straszenie uzytkowy=Strych uzytkowy
W Piwnicy notomiast jest pomieszczenie przeznaczona na pralnie-suszarnie i tam sobie delikatnie grzejnik chodzi.
Jeżeli chodzi o klatkę to jest wliczona w te 88m2 i sama w sobie ma okolo11m2 więc do metrażu użytkowego się niby 
Nie wlicza ale ogrzać i tak trzeba. to samo z liczeniem pow.użytkowej pod skosami . .... według projektu pow uzytkowa domu wynosi 123m2. ja licząc pow podłogi z garażem strachem i nie odliczajac klatki mam ok 300m2?
2016-11-25 15:19
  gmaj22 Posts: 2103 Ostrzeżenie: 0
Klatkę liczysz podwójnie, bo kubatura około dwa razy większa. Nie ogrzewaszsz m2 tylko m3
2016-11-25 15:29
  pablo Posts: 527 Ostrzeżenie: 0
Koksik:super sprawa by był dostęp do internetu bo tak to cięzko cos powiedziec;/
2016-11-25 15:38
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
Do 2- 3tygodni będzie powoli zalatwiam. ale w chwili obecnej wiele srok za ogon próbuje łapać  (wiesz co mam na myśli) a potem będę kombinował jak połączyć jakiś router że strychu z piecem w piwnicy więc trochę wody w .. upłynie zanim będa wykresy .  
a zimą za horyzontem powoli idzie. mamy z tydzień dwa spokoju. Potem znowu mrozy zaczną przychodzić przed pełnią ksiezyca :(
2016-11-25 16:02
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
koksik jeżeli chcesz przejść na spalanie grupowe to w zaawansowanych wybierasz typ podajnika retort-grupowe. Następnie w par spalania dla ret grupowego ustaw na początek  moc Min i Max na 16 kw moc dmuchawy dla 16 kw 45 %. histereza kotła 1st . W razie pytań proszę dzwonić na 605780882 serwis ES 
2016-11-25 16:06
  gmaj22 Posts: 2103 Ostrzeżenie: 0
koksik...za pompką mieszającą masz zawór zwrotny?
2016-11-25 18:01
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
Odnośnie zaworu zwrotnego za pompka:
Za wyjściem z pieca jest kolejno
Trójnik z niego rura na grzejniki i baniak a z drugiego końca trujnika idziemy w dół i natykamy się na zawór kulowy (otwarty na ful) i za nim jest jest pompka mieszajaca i wchodzimy w trojnik do powrotu. zanim woda trafi w tym krotkim obiegu do poeca natrafia na kolejny trojnik powrotu wody  z baniaka. 
Zawor zwrotny jest ale na powrocie przed pompka mieszajaca(ciezko to oposac a probowalem wrzucac zdjexia wczwsniej i mi sie nie udalo) : rozumiem ze po to aby w momencie zalaczenia sie pompki mieszajacej woda krazyla jedynie na krotkim obiegu odcianajac w pelni wode z powrotu z grzejników .  
Natomiast jezeli probujesz zasugerowac ze woda z powrotu z grzejnikow mogla by probowac poplynac przez pompke mieszajaca pod prąd ? to raczej do pieca napewno nie wejdzie co najwyzej wymiesza sie z zasilaniem i pojdzie znowu na grzejniki
Proszę  o podpowiedx jak zalaczyc fotke to lepiej jest to prEdstawic w form8w graficznie 

Uffff.
2016-11-25 18:05
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Jeśli nie możesz dodać fotki od razu ,  to działa taki sposób , kliknij edytuj post i wtedy dodaj zdjęcia 
2016-11-25 18:58
  gmaj22 Posts: 2103 Ostrzeżenie: 0
Niczego nie sugeruję...jeśli jest zawór zwrotny na powrocie przed miejscem włączenia do niego pompy mieszającej to nawet lepiej. Napisałeś jeszcze, że do powrotu przed kotłem wpięty jest powrót z bojlera - to bardzo dobrze. W takim razie za pompą cwu też musi być zawór zwrotny, a jeśli masz jedną pompę do c.o. i cwu - tego drugiego zaworu zwrotnego mieć nie musisz (bo już jest na powrocie). Na razie wygląda, że od strony instalacyjnej jest ok. Wrzuć fotki, to poszukamy dalej.
2016-11-25 21:19
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
Jeden z kolegow napisal m następujące parametry (podobne jak pawel3):
Moc minimalna 16kW
Moc maksymalna 16kW
Moc dmuchawy dla 16kW 42%
Ilość powtórzeń dla 16kW 5
Histereza kotła 1 stopień


Wlasnie testuje
Mam jednak pytanie , dlaczego jest tylko min i maks 16kw? po kilku godzinach takich ustawien widzw ze jwst troche kalafiorow (chyba tak sie to na tym forum nazywa) wiec co powinieneim zrobic? 


Gmaj22 jak znajde chwilke to narysuje w cadzie schemat swojego poloczenia pieca
2016-11-25 23:40
  mamut Posts: 257 Ostrzeżenie: 0
Koksik gdybyś ustawił np min 12 max 16, to piec na początku startowałby z ustawieniami dla 12, a gdy algorytm wyliczyłby, że się za słabo "buja w górę", to przeszedłby na 16. Wtedy trudno byłoby wyczuć jakie wartości musisz ustawić dla węgla którym palisz. Tak możesz obserwować wszystko działające w tych samych warunkach.

Odnośnie kalafiorów, jeśli żużlowe (twarde brązowe), to możesz dać oczko-dwa w dół z dmuchawą.
2016-11-26 07:22
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
 Koksik gdybyś ustawił np min 12 max 16, to piec na początku startowałby z ustawieniami dla 12, a gdy algorytm wyliczyłby, że się za słabo "buja w górę", to przeszedłby na 16



Przełączanie mocy jest na podstawie histerezy kotła , aby sterownik przeszedł w wyższa moc  temp. zadana na kotle musi spaść poniżej 2x histereza 
2016-11-26 22:27
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
A co to jest ilość powtorzen w tym grupowym retortowym?



Instrukcja ecoal jest niestety strasznie strasznie uboga czytam po kilka razy to samo i właściwie . ... nic
Chociażby ta ilość powtórzeń 
2016-11-26 22:48
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Koksik napisał » 2016-11-26 22:27
A co to jest ilość powtorzen w tym grupowym retortowym?
Ile razy w danym cyklu nastąpi podawanie paliwa x ilość sec.
Przykładowo: dasz dla 8kW 4 powtórki, to poda 4x5sec, dla 12kW 4 powtórki, to poda 4x7sec itd. Potem następuje dopalanie, i tak w koło Macieju. Algo analizuje trend spalin i wydłuża, lub skraca czas dopalania. To zaś zależne jest od ustawienia nadmuchu. Jeśli wyjdziesz poza zakres, to algo nie da rady dopasować czasu.
W starej wersji stera była analiza graficzna, w nowej ma być.
2016-11-27 09:22
  jorgo Posts: 302 Ostrzeżenie: 0
[quote 

Punkt 1.Na dobry początek gorąco polecam Instrukcję obsługi dostarczoną wraz z kotłem oraz DTR kotła.
Punkt 2. Jezeli już wyczerpiesz wszystkie możliwości to znowu patrz punkt 1.
Punkt 3. Jezeli doszedłes już do kresu wytrzymałosci i instrukcja nie przemawia do ciebie ludzkim głosem - zalecam Melise.
Punkt 4. Jeżeli melisa nie pomaga zalecam przeczytać FAQ.
Punkt 5. Jeżeli faq nie pomaga zalecam setke Amolu i Destresan.
Punkt6. Jeżeli już nic nie pomaga - zalecam jeszcze raz punkt 1, a następnie przeczytanie dokładnie i ze zrozumieniem Poradnik Palacza.
Pubkt 7. Po intensywnej lekturze Poradnika Palacza zalecam dalsza lekture forum.
Punkt 8. Gdy wyczerpiesz wszystkie znamiona lektury zalecam punkt 9 i 10.
Punkt 9. Przedstaw sie i przywitaj. Postaraj sie jak najlepiej w swoim poscie opisać swój dom oraz dokladnie swoja instalacje ( ilosc pomp,jakie, czy sa zawory n-drozne i jakie, czy podlogowka, czy grzejniki,czy mieszany uklad, jaki bojler itp, jak dom ocieplony i wiele innych)
Punkt 10. Zadaj i sprecyzuj pytanie i cierpliwie czekaj na odpowiedz.



2016-11-27 15:25
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
A jeszcze jedno bardzo chetnie poczytalbym sobie wiele rzeczy ale piszac to jestem w trakcie fugownia lazienki i czeka mnie peanie jeszcze z dwa lata doginania popoludniami zeby skonczyc ta skarbonke bez dna wiec jezli chce ktos pomoc chetnie poprubuje
A jeszcze jedno wspomianlem ze nie mam neta
W wersji 2.4 chlopaki z esterownik podpowiedzieli mi jak podlacYc laptopa do sterownika
Okazuje sie a wiem to tez od chlopakow z esterownik ze w wersji 3.5 takiej mozliwosci juz nie mam
Wiec nie mam wykresow histogramow itd 
dodane 2016-11-27 15:25Ok faktycznie jest 55 w tabeli parametey kotla
W calej dtr spodziewlbym sie tego w karxie gwarancyjnwj lub jakies obsludze kotla. ale ok przyznaje racje parametr byl.

Ide poprawic na piecu

I to sie nazywa pomoc
2016-11-28 07:55
  Koksik Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
schemat instalacji
próba 1

2016-11-28 08:09
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Poprawki wg. mnie. gmaj22 pewnie dorzuci swoje, i będzie grać.


First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: bonapartus, dkum, Felek, kapor, Kiler5, pavlo_gliwice