Forum eCoal.pl v3.5 Eko Plus 16kW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Koksik
|
Witam serdecznie Oczywiście jestem nowicjuszem i potrzebuję pomocy Dom: Domek tradycyjny z dachem dwuspadowym z piwnicą z poddaszem W załączniku załączam schemat podłączenia pieca O co chodzi; W domu mieszkam ok 3 tygodni wcześniej piec chodził i grzał
Postanowiłem spróbować grupowego albo ręcznego ustawienia, Internetu jeszcze nie mam więc nic póki co nie mogę
dodane 2016-11-25 12:26zdjęcia dodane 2016-11-25 12:40NIe mogę wstawic zdjecia a więc, za piecem mam pompkę mieszającą zasilanie z powrotem, potem jest trojnik i jedna pompe na grzejniki a druga z zaworem trjdroznym sterowanym silownikiem pompke na podlogowke na którąidzie około 28-35 stopni |
|||
|
||||
pablo
|
Dobrze zrozumiałem 16Kw na domek 88 metrów:?
|
|||
|
||||
Koksik
|
Nie.
Kondygnacja 88m2 x 2 (parter i piętro) =176m2 w zależności jak liczy piwnice częściowo ogrzewana i z czasem będzie straszenie użytkowy jak pokój widokowy dodane 2016-11-25 15:09Straszenie uzytkowy=Strych uzytkowy W Piwnicy notomiast jest pomieszczenie przeznaczona na pralnie-suszarnie i tam sobie delikatnie grzejnik chodzi. Jeżeli chodzi o klatkę to jest wliczona w te 88m2 i sama w sobie ma okolo11m2 więc do metrażu użytkowego się niby Nie wlicza ale ogrzać i tak trzeba. to samo z liczeniem pow.użytkowej pod skosami . .... według projektu pow uzytkowa domu wynosi 123m2. ja licząc pow podłogi z garażem strachem i nie odliczajac klatki mam ok 300m2? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Klatkę liczysz podwójnie, bo kubatura około dwa razy większa. Nie ogrzewaszsz m2 tylko m3
|
|||
|
||||
pablo
|
Koksik:super sprawa by był dostęp do internetu bo tak to cięzko cos powiedziec;/
|
|||
|
||||
Koksik
|
Do 2- 3tygodni będzie powoli zalatwiam. ale w chwili obecnej wiele srok za ogon próbuje łapać (wiesz co mam na myśli) a potem będę kombinował jak połączyć jakiś router że strychu z piecem w piwnicy więc trochę wody w .. upłynie zanim będa wykresy .
a zimą za horyzontem powoli idzie. mamy z tydzień dwa spokoju. Potem znowu mrozy zaczną przychodzić przed pełnią ksiezyca :( |
|||
|
||||
pawel3
|
koksik jeżeli chcesz przejść na spalanie grupowe to w zaawansowanych wybierasz typ podajnika retort-grupowe. Następnie w par spalania dla ret grupowego ustaw na początek moc Min i Max na 16 kw moc dmuchawy dla 16 kw 45 %. histereza kotła 1st . W razie pytań proszę dzwonić na 605780882 serwis ES
|
|||
|
||||
gmaj22
|
koksik...za pompką mieszającą masz zawór zwrotny?
|
|||
|
||||
Koksik
|
Odnośnie zaworu zwrotnego za pompka:
Za wyjściem z pieca jest kolejno Trójnik z niego rura na grzejniki i baniak a z drugiego końca trujnika idziemy w dół i natykamy się na zawór kulowy (otwarty na ful) i za nim jest jest pompka mieszajaca i wchodzimy w trojnik do powrotu. zanim woda trafi w tym krotkim obiegu do poeca natrafia na kolejny trojnik powrotu wody z baniaka. Zawor zwrotny jest ale na powrocie przed pompka mieszajaca(ciezko to oposac a probowalem wrzucac zdjexia wczwsniej i mi sie nie udalo) : rozumiem ze po to aby w momencie zalaczenia sie pompki mieszajacej woda krazyla jedynie na krotkim obiegu odcianajac w pelni wode z powrotu z grzejników . Natomiast jezeli probujesz zasugerowac ze woda z powrotu z grzejnikow mogla by probowac poplynac przez pompke mieszajaca pod prąd ? to raczej do pieca napewno nie wejdzie co najwyzej wymiesza sie z zasilaniem i pojdzie znowu na grzejniki Proszę o podpowiedx jak zalaczyc fotke to lepiej jest to prEdstawic w form8w graficznie Uffff. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jeśli nie możesz dodać fotki od razu , to działa taki sposób , kliknij edytuj post i wtedy dodaj zdjęcia
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Niczego nie sugeruję...jeśli jest zawór zwrotny na powrocie przed miejscem włączenia do niego pompy mieszającej to nawet lepiej. Napisałeś jeszcze, że do powrotu przed kotłem wpięty jest powrót z bojlera - to bardzo dobrze. W takim razie za pompą cwu też musi być zawór zwrotny, a jeśli masz jedną pompę do c.o. i cwu - tego drugiego zaworu zwrotnego mieć nie musisz (bo już jest na powrocie). Na razie wygląda, że od strony instalacyjnej jest ok. Wrzuć fotki, to poszukamy dalej.
|
|||
|
||||
Koksik
|
Jeden z kolegow napisal m następujące parametry (podobne jak pawel3):
Moc minimalna 16kW Moc maksymalna 16kW Moc dmuchawy dla 16kW 42% Ilość powtórzeń dla 16kW 5 Histereza kotła 1 stopień Wlasnie testuje Mam jednak pytanie , dlaczego jest tylko min i maks 16kw? po kilku godzinach takich ustawien widzw ze jwst troche kalafiorow (chyba tak sie to na tym forum nazywa) wiec co powinieneim zrobic? Gmaj22 jak znajde chwilke to narysuje w cadzie schemat swojego poloczenia pieca |
|||
|
||||
mamut
|
Koksik gdybyś ustawił np min 12 max 16, to piec na początku startowałby z ustawieniami dla 12, a gdy algorytm wyliczyłby, że się za słabo "buja w górę", to przeszedłby na 16. Wtedy trudno byłoby wyczuć jakie wartości musisz ustawić dla węgla którym palisz. Tak możesz obserwować wszystko działające w tych samych warunkach.
Odnośnie kalafiorów, jeśli żużlowe (twarde brązowe), to możesz dać oczko-dwa w dół z dmuchawą. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Koksik gdybyś ustawił np min 12 max 16, to piec na początku startowałby z ustawieniami dla 12, a gdy algorytm wyliczyłby, że się za słabo "buja w górę", to przeszedłby na 16 Przełączanie mocy jest na podstawie histerezy kotła , aby sterownik przeszedł w wyższa moc temp. zadana na kotle musi spaść poniżej 2x histereza |
|||
|
||||
Koksik
|
A co to jest ilość powtorzen w tym grupowym retortowym?
Instrukcja ecoal jest niestety strasznie strasznie uboga czytam po kilka razy to samo i właściwie . ... nic Chociażby ta ilość powtórzeń |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Koksik napisał » 2016-11-26 22:27 Ile razy w danym cyklu nastąpi podawanie paliwa x ilość sec.A co to jest ilość powtorzen w tym grupowym retortowym? Przykładowo: dasz dla 8kW 4 powtórki, to poda 4x5sec, dla 12kW 4 powtórki, to poda 4x7sec itd. Potem następuje dopalanie, i tak w koło Macieju. Algo analizuje trend spalin i wydłuża, lub skraca czas dopalania. To zaś zależne jest od ustawienia nadmuchu. Jeśli wyjdziesz poza zakres, to algo nie da rady dopasować czasu. W starej wersji stera była analiza graficzna, w nowej ma być. |
|||
|
||||
jorgo
|
[quote
Punkt 1.Na dobry początek gorąco polecam Instrukcję obsługi dostarczoną wraz z kotłem oraz DTR kotła. Punkt 2. Jezeli już wyczerpiesz wszystkie możliwości to znowu patrz punkt 1. Punkt 3. Jezeli doszedłes już do kresu wytrzymałosci i instrukcja nie przemawia do ciebie ludzkim głosem - zalecam Melise. Punkt 4. Jeżeli melisa nie pomaga zalecam przeczytać FAQ. Punkt 5. Jeżeli faq nie pomaga zalecam setke Amolu i Destresan. Punkt6. Jeżeli już nic nie pomaga - zalecam jeszcze raz punkt 1, a następnie przeczytanie dokładnie i ze zrozumieniem Poradnik Palacza. Pubkt 7. Po intensywnej lekturze Poradnika Palacza zalecam dalsza lekture forum. Punkt 8. Gdy wyczerpiesz wszystkie znamiona lektury zalecam punkt 9 i 10. Punkt 9. Przedstaw sie i przywitaj. Postaraj sie jak najlepiej w swoim poscie opisać swój dom oraz dokladnie swoja instalacje ( ilosc pomp,jakie, czy sa zawory n-drozne i jakie, czy podlogowka, czy grzejniki,czy mieszany uklad, jaki bojler itp, jak dom ocieplony i wiele innych) Punkt 10. Zadaj i sprecyzuj pytanie i cierpliwie czekaj na odpowiedz. |
|||
|
||||
Koksik
|
A jeszcze jedno bardzo chetnie poczytalbym sobie wiele rzeczy ale piszac to jestem w trakcie fugownia lazienki i czeka mnie peanie jeszcze z dwa lata doginania popoludniami zeby skonczyc ta skarbonke bez dna wiec jezli chce ktos pomoc chetnie poprubuje
A jeszcze jedno wspomianlem ze nie mam neta W wersji 2.4 chlopaki z esterownik podpowiedzieli mi jak podlacYc laptopa do sterownika Okazuje sie a wiem to tez od chlopakow z esterownik ze w wersji 3.5 takiej mozliwosci juz nie mam Wiec nie mam wykresow histogramow itd dodane 2016-11-27 15:25Ok faktycznie jest 55 w tabeli parametey kotla W calej dtr spodziewlbym sie tego w karxie gwarancyjnwj lub jakies obsludze kotla. ale ok przyznaje racje parametr byl. Ide poprawic na piecu I to sie nazywa pomoc |
|||
|
||||
Koksik
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||