Forum  eCoal.pl v3.5  Pompa CO1 w trybie ciągłym Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2016-11-23 08:11
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Dobry wybór, tylko że mnie bardziej interesują przepływy niz waty
Tylko dlatego, aby sprawdzić taki banał chcesz kupic tą pompę?? Nie prościej kogoś zapytać?
2016-11-23 08:30
  Ameno25 Posts: 2371 Ostrzeżenie: 0
GRISZA wrzucę dziś ten filmik z auto adapt,  zobaczysz jak pompa zachowuje się po wyłączeniu i włączeniu,  BTW wydaje mi się ze auto adapt różni się od CP tym ze porusza się po całej charakterystyce  , zaś CP w określonym przedziale cp1...  CP2 itd 
Ale pewności nie mam 
2016-11-23 08:32
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
To wystarczająca motywacja. Tylko dobierz to z głową, zgodnie z przeznaczeniem, żeby nie strzelać z armaty do wróbla
2016-11-23 09:51
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Głównie o pompę do cwu mi chodziło, ze nie musi byc mocna, skoro bojler koło kotła jest. W zasadzie to najczęściej wcale byc nie musi
Z drugiej strony jak masz sporo podłogówki to potrzebne większe cisnienie z mniejszym przepływem. Ale to już charakterystyką pompy ustawisz.
Znam przypadki, gdzie bojler ładowany jest pompą taką jak do cyrkulacji, np. Wilo Star Z albo Grundfos UP 15

2016-11-23 10:17
  Pigmey Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
A więc tak.
Pompę chcę mieć stale włączoną żeby chroniła powrót - na drabinkach w łazienkach nie mam termostatów i będą raczej grzały cały rok więc zabezpieczenie jak znalazł.
Pompy wszystkie oprócz cyrkulacyjnej mam elektroniczne (Euroterm), każda AA i jeszcze kilka innych opcji (np. podłogowa ma jakiś specjalny tryb właśnie do podłogi ale mniejsza o to). Nie zauważyłem żeby AA jakoś specjalnie wariował po odłączeniu zasilania, bardziej martwiła mnie kwestia tego, że pompy elektroniczne generalnie "nie lubią" notorycznego włączania i wyłączania i raczej powinny pracować w trybie ciągłym.
Skoro rozwiązałem temat pompy CO to teraz trzeba zabrać się za podlogową i tak ją ustawić, żeby nie przegrzewała pomieszczeń. Podmieszanie jest realizowane zaworem 3D manualnym i teraz muszę tak go ustawić aby później odpowiednią temperaturę puszczać na podłogę wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz - za co z kolei będzie odpowiadał sterownik w oparciu o pogodynkę. Ciekawe czy się uda.
Jak nie to albo kupię siłownik albo wymienię zawór 3D na termostatyczny.
2016-11-23 10:25
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Co do sterowania pogodowego. Do podłogi nie musisz mieć oddzielnej pogodówki. Nawet przy ustawieniu ręcznym 3D mieszajacego na podłogę, sprawę załatwisz pogodówką kotła. Zwiększając zadaną kotła, automatycznie zwiększy sie temperatura za 3D podłogowym. Tylko z głową proporcje dobrać i krzywą grzania. Resztę załatwisz regulacją przepływu.
2016-11-23 10:41
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0
Grisza co się będziesz rozdrabniać i takie starocie jak "dwójki" brać. Dawaj Alpha 3, pompy poznają dokładnie charakterystykę instalacji, dostosują się do niej idealnie, to jest przyszłość.

A tak na poważniej, to u mnie są Alpha2 L (czyli te niby bez AA) 2 x 25-60 (wybór hydraulika, teraz wiem że spokojnie 25-40 by to obgoniły) pracującena "charakterystykach"  i jedna 25-40 na I biegu, to przy załączonych wszystkich pompach na mierniku do którego był podłączony ster miałem zużycie około 35W. Czyli nawet te tańsze już ładniej energetycznie wychodzą.
2016-11-23 10:48
  Pigmey Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2016-11-23 10:25
Co do sterowania pogodowego. Do podłogi nie musisz mieć oddzielnej pogodówki. Nawet przy ustawieniu ręcznym 3D mieszajacego na podłogę, sprawę załatwisz pogodówką kotła. Zwiększając zadaną kotła, automatycznie zwiększy sie temperatura za 3D podłogowym. Tylko z głową proporcje dobrać i krzywą grzania. Resztę załatwisz regulacją przepływu.


Dokładnie o to mi chodziło tylko może nie do końca jasno się wyraziłem
Od 2 dni to testuję i póki co chyba działa - teraz czekam na spadek temperatury na zewnątrz.

dodane 2016-11-23 10:45U mnie też hydraulik dał 2 x 25-60
Dobrze, że cenowo to było bez różnicy no ale prądu pewnie trochę więcej wezmą ale nie ma co popadać w paranoję - i tak na CO bierze 6W więc tragedii nie ma

dodane 2016-11-23 10:48A na CWU mam 25-40 z AA, która załącza się może raz na tydzień bo tutaj z kolei hydraulik się wykazał i mam rury 25 więc bojler nagrzewa się bezproblemowo na grawitacji
2016-11-23 11:01
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Dlatego wcześniej pisałem, że jak bojler w kotłowni pod sufitem, do tego plaszczowy to pompa cwu jest najczęściej zbędna. Jeśli już ją dajemy to wystarczy zwykłą i stosowanie drogich energooszczędnych mija się z celem. Ale...kto bogatemu zabroni
2016-11-23 11:04
  Pigmey Posts: 51 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2016-11-23 11:01
[...] Ale...kto bogatemu zabroni



Wal się
Jak kiedyś będę budował drugi dom to będę mądrzejszy
A tak to przynajmniej mam pompę rezerwową na wypadek awarii innej - nawet mam wstawkę odpowiedniej długości przygotowaną

2016-11-23 16:47
  mamut Posts: 229 Ostrzeżenie: 0

Grisza Alpha2 L ma jeszcze pracę na charakterystykach oprócz zwykłych biegów (załączony obrazek dla "60-tki") - czerwone linie stałe ciśnienie, niebieskie ciśnienie proporcjonalne. U mnie działa na dwóch środkowych - niebieska grzejniki, czerwona podłogówka. Dlatego podałem moc z pomiaru na mojej instalacji.
2016-11-23 18:18
  Ameno25 Posts: 2371 Ostrzeżenie: 0
Temat o pompach przeniósł sie tutaj więc dodam film jak pracuje pompa w AA  




dodane 2016-11-23 18:18Jak widać pompa nie startuje na najwyższej  mocy a na najniższej co pewnie powoduje zawór różnicowy 
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more