Forum  bruli.pl v3.5  Podpięcie do internetu Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2016-09-07 13:37
  raf1 Posts: 91 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Czy da radę podpiąć sterownik do netu za pomocą anteny wi-fi? Dodam że net mam rozprowadzony poprzez router.
2016-09-07 13:42
  ven Posts: 654 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Potrzebujesz dodatkowo AP pracującego w trybie client.
Np coś takiego:

http://www.tp-link.com.pl/products/details/TL-WR702N.html

Kablem łączysz sterownik z AP i dalej sygnał leci już po WiFi.

2016-09-07 15:22
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
@rafl mówisz jakbyś miał jakąś nieużywaną antenę, zapewne da się podpiąć lub jak masz jakiś router nieużywany to też możesz podpiąć. 
2016-09-07 21:05
  pablo Posts: 527 Ostrzeżenie: 0
Odpowiem tak:
Access Point TP-Link TL-WR841N (+router) - POLSKA EDYCJA zakup to coś i będzie działać.
-ustawiasz go w trybie AP+WDS
-jak będziesz go ustawiaj broń boże w trybie "N" tylkow trybie "auto" bo będize CI wypluwał neta w całej sieci domowej
-jak będziesz go ustawial AP-WDS ,pamiętaj aby wejsc w zakładke LAN  tam będzie DHCP serwer i wyłacz go , i adres IP ustaw mu na sztywno
192.168.1.10
255.255.255.0
192.168.1.1

Jak coś pisz do mnie to pomogę,znam to lepiej niż pacierz


2016-09-07 22:44
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
Jak już szaleć to szaleć
PowerLine Ethernet
2016-09-07 22:46
  pablo Posts: 527 Ostrzeżenie: 0
wiktoriano: a bierzesz pod uwagą rozdzielność faz w domku>?
2016-09-08 08:52
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
@pablo 
Nie wiedziałem o rozdzielności faz nie mam takiego sprzętu, wyrywkowo jedną instrukcję przeczytałem i nie było tam nic o tym żeby miało być do tej samej fazy podłączone, może po jednym kablu się porusza i po zerowym

@Mariusz
Pablowi sądzę chodziło o to, że przez dekę i mury takiemu małemu urządzeniu będzie ciężko przejść, a ty, że we firmie masz prawdopodobnie kondygnacje parterową i ścianki działówki nie wiadomo z czego to Ci śmiga. 
Np. przez strop akermana bardzo ciężko się przebić.

2016-09-08 10:00
  gmaj22 Posts: 2108 Ostrzeżenie: 0
Spróbuję kolegów pogodzić. 
rafl pisze wyrażnie, że posiada juz router, wiec po co mu WR? Wystarczy mu zwykły WA, np taki:




Sam taki posiadam w kotłowni i funkcjonuje bez zarzutu. Wygodne jest zasilanie przez kabel ethernetowy {PoE), pozwalające umieścić go np. poza zakurzoną z reguły kotłownią. 
2016-09-08 11:02
  gmaj22 Posts: 2108 Ostrzeżenie: 0
Tak, to TPLink. Model: WA801ND Odległość od routera około 10m w prostej linii. Kotłownia w oddzielnym budynku.
Wadą jest tylko jeden port RJ45, ale do sterownika w zupełności wystarczy. Jeśli potrzeba więcej wyjsc, to albo jakiś przełącznik portów, np. taki:
Albo zamiast kupować nowy AP i przełącznik, kupić nowszy (lepszy?) router do domu, zaś obecny dać do kotłowni w funkcji klienta. Wtedy mamy do dyspozycji 4 wyjścia sieciowe.
dodane 2016-09-08 10:52
dodane 2016-09-08 11:02
wiktoriano napisał » 2016-09-08 08:52
@pablo 
Nie wiedziałem o rozdzielności faz nie mam takiego sprzętu, wyrywkowo jedną instrukcję przeczytałem i nie było tam nic o tym żeby miało być do tej samej fazy podłączone, może po jednym kablu się porusza i po zerowym

@Mariusz
Pablowi sądzę chodziło o to, że przez dekę i mury takiemu małemu urządzeniu będzie ciężko przejść, a ty, że we firmie masz prawdopodobnie kondygnacje parterową i ścianki działówki nie wiadomo z czego to Ci śmiga. 
Np. przez strop akermana bardzo ciężko się przebić.




A powinieneś brać to pod uwagę.... tego typu urządzenia wykorzystują TRZY przewody: L,N i PE.
L i N jako bazowe oraz PE dodatkowo.
2016-09-08 12:06
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
"Przepisy obowiązujące
Kiedy decydujemy się na zakup jakiejś rzeczy warto jest przemyśleć to na spokojnie. Bowiem co do zasady prawo polskie (ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego) nie przewiduje możliwości dokonywania zwrotów zakupionych rzeczy albo ich wymiany na inne. Istnieją oczywiście pewne wyjątki. Dotyczy to na przykład zakupów dokonywanych przez internet, telefon, tzw. sprzedaż na odległość.

Zwrot towaru możliwy jest tylko za zgodą sprzedawcy."

2016-09-14 12:14
  raf1 Posts: 91 Ostrzeżenie: 0
Panowie mam router i antenę której zdjęcie załaczam. Jeżeli się nie uda to podłącze kablem pod router bezpośrednio więc powinno chodzić. Ale nie chciałbym routera sprowadzać do kotłowni
dodane 2016-09-14 12:14
2016-09-14 12:28
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
Gdzie to chcesz wpiąć? to nie jest router, to jest karta sieciowa na usb. To możesz podpiąć do komputera lub laptopa w którym nie masz wifi. 

dodane 2016-09-14 12:28Kabla nie możesz podprowadzić? dlaczego routera nie chcesz sprowadzić do kotłowni?
2016-09-14 12:49
  raf1 Posts: 91 Ostrzeżenie: 0
Nazwij to jak chcesz dla mnie to jest antena wi-fi którą chce wpiąć do portu ethernet w sterowniku
2016-09-14 12:52
  PrzemekP Posts: 1300 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
raf1 napisał » 2016-09-14 12:14
Panowie mam router i antenę której zdjęcie załaczam. Jeżeli się nie uda to podłącze kablem pod router bezpośrednio więc powinno chodzić. Ale nie chciałbym routera sprowadzać do kotłowni

To jest karta WiFi na USB - za pomocą takiego czegoś nie złożysz połączenia między sterownikiem a routerem.
2016-09-14 12:56
  raf1 Posts: 91 Ostrzeżenie: 0
I to jest pewne? 
2016-09-14 13:11
  PrzemekP Posts: 1300 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
raf1 napisał » 2016-09-14 12:56
I to jest pewne? 


Jeżeli to jest to urządzenie to tak. Pisze że to karta bezprzewodowa USB.
2016-09-16 09:15
  raf1 Posts: 91 Ostrzeżenie: 0
Czyli bez AP się nie obędzie? Czym on się różni od routera?
2016-09-16 09:40
  PrzemekP Posts: 1300 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
raf1 napisał » 2016-09-16 09:15
Czyli bez AP się nie obędzie? Czym on się różni od routera?

Albo kabel albo urządzenie takie jak to
Potrzebujesz urządzenia AP Client - czyli nie typowy punkt dostępu (czyli taki który udostępnia internet poprzez WiFi) a takie które po WiFi odbierze sygnał i przekaże na wyjściowy port Ehternet. Urządzenie z linku obsługuje oba typy połączeń - dla sterownika jest potrzebny tryb Klient.
2016-09-16 10:35
  raf1 Posts: 91 Ostrzeżenie: 0
Czyli do tego urządzenia podpinam skrętką sterownik a AP łączy się z moim routerem? Wymaga to jakieś konfiguracji bo np. na wi-fi mam ustanowione hasło?
2016-09-16 11:15
  PrzemekP Posts: 1300 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
raf1 napisał » 2016-09-16 10:35
Czyli do tego urządzenia podpinam skrętką sterownik a AP łączy się z moim routerem? Wymaga to jakieś konfiguracji bo np. na wi-fi mam ustanowione hasło?

Podłączasz tak jak piszesz, konfiguracja jest niezbędna, ale jest stosunkowo prosta. 
Instrukcja - punkt 3.2.4. strona 14 - na szybko szukana po angielsku - na pewno jest dostępna po polsku.
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: brandy, darekkonsek, jacekjaniuk, LiMat, marekzu, miedziusian, Slawekoz, WojSub1558, zeus47, ZibiS