Forum  bruli.pl  Termostat pokojowy Subskrybuj
2016-02-20 20:31
  Rogalinekdom Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Siemka kto ma założony termostat pokojowy i jaki .
instrukcja informuje o Termostat, który można
podłączyć w sterowniku powinien posiadać styk beznapięciowy.( Nigdzie takiego nie znalazłem czy w takim razie mogę zamontować zwykły radiowy . bo ten co bruli daje w zestawie to jest jakież żarty 
2016-02-20 20:42
  marcinbb Posts: 1612 Ostrzeżenie: 1
U mnie jest zamontowany posiadam Euroster 2006, sprawdza się i jak na moje potrzeby jest w 100% wystarczający a z 90% funkcji nawet nie korzystam.
2016-02-20 22:23
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
Witam dołączam do prośby kolegi, ja korzystam z czujnika pokojowego ale mam problem żeby go przymaskowac bo jest w korytarzu i się rzuca w oczy. Tak żeby spełniało swoją rolę do tego ładnie wyglądało i nie kosztowało cudów  
2016-02-21 10:52
  maniek01 Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Tech st 290 też podejdzie ma styki no beznapięciowe i nieźle wygląda
2016-02-21 10:55
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
maniek01 napisał » 2016-02-21 10:52
Tech st 290 też podejdzie ma styki no beznapięciowe i nieźle wygląda


Dzieki za odpowiedz to mówisz maniek ze nie pogryza sie
2016-02-21 11:03
  maniek01 Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Ma wejścia NO COM NC więc nie powinno być problemu, sam nad takim się zastanawiam,jak się nie mylę to ecoal i bruli wykorzystują styki NO i COM do komunikacji z termostatem. oczywiście mowa tu o ST 290 v1
2016-02-21 11:08
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
Jak założysz to daj znać czy to hula tak jak trzeba
2016-02-21 11:24
  maniek01 Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Dam znać, ale jestem pewny na 99,9% że będzie działał, zarówno ST jak i Euroster są sterowane z portów COM i NO , czyli mają za zadanie zewrzeć styk w trakcie grzania, lub rozłączyć i wyłączyć pompę CO jak osiągnie w pomieszczeniu temperaturę zadaną, Ty musisz tylko przełożyć przewody w sterowniku pod port TERM,podłączyć w.w sterownik, i cieszyć się ciepełkiem w domu
2016-02-21 11:51
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
Tak tez trzeba będzie zrobić  tylko myślę ze to juz zostawię na przyszły sezon no chyba ze ......
2016-02-21 19:02
  beni226 Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
a mozecie napisac dokladnie na jakiej zasadzie sa podlaczone te sterowniki?jak dokladnie macie podlaczone?sterujecie bezposrednio glowice nimi czy tylko pod piec podlaczone aby pompe zal\wyl
2016-02-21 19:38
  czaniec-skam-p17kw Posts: 274 Ostrzeżenie: 0
MariuszK napisał » 2016-02-21 19:16
Ponieważ w przypadku eurostera jego dzialanie sprawdza sie tylko przy pompie wyłaczonej lub cyklicznej uważam iż
Po primo - destabilizuje uklad
Kiedy termostat załacza pompe kociol zalewany jest zimnym zladem co powoduje straty w opale, bo kocioł musi wyrównac utracona energie,kiedy ta pompa stala
2 tylko stabilny uklad zapewnia oszczednosci,a co za tym idzie cagła prace pompy co
Wiec wedlug mnie termostat sie nie sprawdza i u mnie robi za dobry termometr pokojowy
dodane 2016-02-21 19:16Mam Salusa - dawny Euroster 



U mnie wygląda to tak, pompa od podłogówki chodzi cały czas a grzejniki mam tak zrobione że załącza je czujnik pokojowy. Przy takich temperaturach tak jak teraz prawie wcale się nie załącza, gdy chodzi można Co a grzejniki mają termostaty to spalanie mam rzędu 25 kg a na czujniki pokojowym przy wyłaczonej pompie waha się koło 18 kg na dobe
2016-02-21 20:09
  beni226 Posts: 136 Ostrzeżenie: 0
a ma ktos z was doswiadczenie z salusem zeby dokladnie napisac czy zamontowanie go wraz z silownikami na glowicach nie bedzie zaklocalo pracy kotla?jak to tam zgrac wszystko?powrot chroniony byl by przez cwu
2016-02-22 18:45
  Rogalinekdom Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
Dzięki wszystkim za te podpowiedzi z tematu termostat pokojowy . a tak dla wszystkich to termostat jest zakładany żeby utrzymywał zadaną temperaturę w domu a pompa co jak chodzi na stałe to po co mi bruli szkoda pieniędzy lepiej kupić zwykły sterownik za 200 zł i masz spokój ustawisz sobie kocioł tak jak będziesz chciał i wszystko . a zakładając bruli i  Pogodówkę i do tego termostat pokojowy to masz wszystko w automacie ustawione . tylko kocioł nie chodzi cały dzień bo zbyt ciepło jest w domu to wiadomo wszystko ostygnie i trzeba dobrze zadbać o ciepło na powrocie . a jeszcze jedno bardzo ważne na takie ustawienia to jest instalacja jak jest zrobiona jakie grzejniki i kocioł bo w 20% instalacji nie będzie to działać powód jest prosty ( na czytali się MURATOR ) i mają kocioł 15 kw i grzeją dom 300mk  zgadzam się z tym że się dom nagrzeje ale po jakim czasie i jakie koszta tego są ok pozdrawiam  
dodane 2016-02-22 18:45A jeszcze tak przy okazji to też można temperature ustawiać głowicami w grzejnikach ale to się sprawdza tylko do wyregulowania temperaturą bo żeby to działało dobrze to trzeba wydać 600 zł na jeden grzejnik a nie jak się wszyty zachwalają kompletem zaworu zasilanie z powrotem za 80 zł 
2017-02-15 01:55
  kanur Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Pozdravujem vás som tu nový potreboval by som zapojiť priestorový termostat ale aby kotol prepol na udržiavanie je takáto možnosť ? v nastavení som to nenašiel ak sa to dá prosím poradte ako na to dakujem
Users on-line: adajab, Alucard, bigmario4, bils, Fero, jakuboski, koperniczek7, Krizzp, Martines, Miclip77, Mokrosz, Sahryn66, SCHICHAN, Szwager, tomekryb