Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Weź udział w projekcie Chrust PLUS!!! Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 11Next pageLast page
2022-07-07 13:21
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0
adkwapniewski napisał » 2022-07-07 07:34
...Pompa nie taktuje - pracuje z harmonogramu wg termostatu w taniej taryfie i czasami pod wieczór w drogiej. Bez bufora.
Teraz chyba gwarancji nie chcą dać jak się nie zamontuje baniaczka. Myślę o tym i nie umiem wymyślić jaka właściwie ma być rola tego bufora. Wg mnie bufor powinno się ładować wysoką temperaturą a potem z niego czerpać, i ma być duży. A to ustrojstwo nie wiem po co.
2022-07-07 13:41
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0

To nie do końca bufor a takie "sprzęgło hydrauliczne" a służy do tego aby podczas defrostów pompa miała skąd wziąć ciepłą wodę na rozmrożenie. Czasami też wkładają do bufora dodatkową grzałkę na "bestię ze wschodu" powiedzmy 6kW aby ogarnęła pompa + wspomagana grzałką.
U mnie też jest info 8,3kW + 3kW Extra Heater (grzałka).

Robota ma się powoli ku końcowi, podłączanie sterownika, i zobaczymy ile czasu z odpaleniem.
2022-07-07 18:14
  Ameno25 Posts: 2873 Ostrzeżenie: 0
Ja już swoją też pomału zaczynam instalować . Ze względu na brak miejsca pompa wisi na  elewacji , musiałem też ogarnąć kotłownie po węglu , wszystko malować i myć .
Ja dwoją daje bez bufora zobaczymy jak będzie pracowała , najwyżej jak będzie coś nie tak to wrzucę bufor , w kazdym razie producent zezwala na podłączenie bez bufora .
2022-07-07 20:59
  DKo70 Posts: 2367 Ostrzeżenie: 0
marcinbb napisał » 2022-07-07 07:32


Dogadane aby pompę zasilić z fazy na której jest 5kW paneli PV a grzałkę w pompie na inną.

W którymś poście pisałeś, że ciągniesz 3 fazy. To pompa jednak 1F?
2022-07-07 21:07
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0

Robota robotą około 15:00 był koniec zabawy.
Opinia o firmie zajebista z racji przeróbek jeden z panów spędził ze mną 2h w piwnicy oglądając i próbując zrozumieć układ tego wszystkiego (solary, kupa elektryki, 4 pompki do ogrzewania, itd.) Wiedział co trzeba wyciąć, a co dołożył aby pompa "biegała".

Sama pompa może na początek (kilka fotek - na serwerze brak miejsca więc w chmurze)

https://images90.fotosik.pl/604/0552df0a9b3ccc24gen.jpg
https://images90.fotosik.pl
/604/efab6ea589243d0egen.jpg


Podłączona bez bufora, mój 400l bufor do 55*C grzała jakieś 20-30 minut. Chodzi na najgłośniejszym biegu bardzo cichutko 3m od niej można swobodnie rozmawiać - a są jeszcze jakieś 2 tryby ciche.
Reaguje z około 4 minutowym opóźnieniem w sensie "chcem" ciepłą wodę o temp 55*C ok ale zanim wentylator ruszy, sprężarka te to trzeba odczekać - zupełnie inaczej niż w niebieskim. Przepływ wody aż byłem w szoku 1,3m3/h to daje ponad 21l/min. Sama pompa obiegowa ma moc.

Widać też dodatkowe urządzenie które podpina się do UPS`a aby w przypadku braku prądu co kilka minut ruszyć pompę obiegową - jak temperatura się podniesie znów staje. Lepsze rozwiązanie niż katowanie UPS`a pompą o mocy 60W przez 2h i UPS padnie z braku prądu i może by zamarzła.
Choć podobno Galmet już 3 razy zamrażał tę pompę z nadzieją że coś pęknie i na razie im się nie udało rozwalić wymiennika.

Tyle na dziś wincyj nie będzie cwu. leci z solarów więc nie będę odpalał pompy, przewidziane są jakieś testy ale niech pogoda na to pozwoli abym wygrzał podłogówkę bo w temp 24*C mija się to z celem jak sprawność wynosi około 5,6kW z 1kW prądu.

2022-07-07 21:12
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0

Mój Galmet to jota w jote z Rotenso/Sevra i Kasai drobne różnice w elementach ma Midea. btw. 2 fazy (1 sprężarka, kolejna to grzałka 3kW) tu masz filmik





2022-07-07 22:26
  sebsa Posts: 742 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2022-07-07 18:14
Ja już swoją też pomału zaczynam instalować . Ze względu na brak miejsca pompa wisi na  elewacji , musiałem też ogarnąć kotłownie po węglu , wszystko malować i myć .

Ja dwoją daje bez bufora zobaczymy jak będzie pracowała , najwyżej jak będzie coś nie tak to wrzucę bufor , w kazdym razie producent zezwala na podłączenie bez bufora .



Nie do końca. W przypadku Twojej pompy producent zezwala na instalację jednostki bez bufora ale jednocześnie wskazuje wymagania, które muszą być spełnione przy braku takiego zbiornika. Odnoszą się one do minimalnego przepływu, liczby obiegów, powierzchni pomieszczenia wiodącego. Gdy brak takich wartości to zalecana pojemność pojemnika buforowego = 100l zarówno dla instalacji z grzejnikami jak i przy podłogówce.

Dla przypomnienia. Pisałem na innym wątku. Wstawię raz jeszcze
Zbiornik buforowy nie będzie konieczny tylko i jedynie gdy:
- Budynek w całości wyposażony jest w ogrzewanie podłogowe
- Jeśli pojemność wody w instalacji jest odpowiednia
- Instalacja podłogowa nie jest dodatkowo sterowana
- Nie planujemy dodatkowego źródła ciepła do ogrzewania budynku
Wymiarowanie bufora:
15-20 L 1 kW mocy pompy ciepła

 
2022-07-08 06:43
  Ameno25 Posts: 2873 Ostrzeżenie: 0
Jest dokładnie tak jak mówisz, a ja spełniam wszystkie warunki, pompa bedzie spięta z rozdzielaczem podłogówki bez siłowników z wszystkie obiegi będą otwarte, do rozdzielacza podpięte jest około 1500mb pexa 16, więc mam w układzie około 200l wody dostępne cały czas dla pompy. Wszystko wcześniej ustaliłem z serwisem który przyjedzie uruchomić pompe i podbić gwarancję 
2022-07-11 09:14
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0

Pobawiłem się trochę pompą w aktualnych temperaturach grzeje wodę w momencie... ugrzanie 400l bufora przy przepływie 1,3m3/h ca. 24l/min zajmuje pompie jakieś max 20 minut. A jak już się wkręci na obroty wymiennik dobija do 78*C. Ilość odbieranej energii od powietrza... wystarczy w lato stanąć przy włączonej pompie normalnie klimatyzacja na dworze, kataru się można nabawić. Niby gorąco a z wiatraka leci zimne powietrze.

W środku "bestii ze wschodu" będzie można tam wódę zamrozić.

Grzałka wyłączona, tryby eko i ciche nie przetestowane. Prosili abym odpalił pompę na grzaniu chałupy ale nie wiem czy dam radę bo się ugotuję.
2022-07-11 20:34
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0

Dostarczono mi pompę, bojler i bufor. Bufor w Galmeta ( nie będę komentował może...) zasobnik CWU firmowy - i tu jest dups, bez króćca na grzałkę, na szczycie anoda, czyli nie da się do porządnie odpowietrzyć.
Hydrobox i bufor zamontowałem, i Grunfos Alpha 2 już miesza CO z inhibitorem. Zasobnik kazałem zabrać, bo kto chciałby baniak bez grzałki ? Ja nie. Zamówiłem inny zasobnik, i jak dojdzie to postawię i odpalam pompę. O ile qrde połapię prąd, otwarłem to badziewie i nic tam nie kumam...
2022-07-12 07:24
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0

W sensie elektrycznym tam za wiele nie będzie do ogarniania. 5 żyłowy przewód do sterownika, rozdzielić na 2 fazy sprężarkę a na kolejną grzałkę - ty chyba masz tam zespół grzałek do 6kW jeśli pamięć mnie nie myli to też do podziału. I generalnie to wszystko.
Powinieneś dostać "manuala" u mnie był Instrukcja obsługi i montażu. Dawaj zdjęcie bebechów może to samo co u mnie?
2022-07-13 04:12
  DKo70 Posts: 2367 Ostrzeżenie: 0
U mnie bufor Trinnity, nie wiem co za twór, ale zasobnik CWU OSO już z grzałką, nierdzewny, nie chciałem się bawić z tymi nieszczęsnymi anodami.  
2022-07-13 21:39
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0

Też nierdzewny zamówiłem 200L, ma otwór 5/4 na grzałkę, wyjście ciepłej na szczycie.
Bufor Galmet może zły nie będzie, ale porobili gwinty 6/4. Dedykowany do pomp, to po co takie dziurska.
dodane 2022-07-13 21:39Przyjechał zasobnik i poskładałem wsio do kupy. Serwis ma przyjechać w piątek i odpalić. Zobaczę co to warte.
2022-07-14 19:23
  leon Posts: 503 Ostrzeżenie: 0
Verb A co z gwarancją,chyba że masz uprawnienia?? Nie było mnie tu przez jakiś czas
2022-07-14 21:07
  marcinbb Posts: 1947 Ostrzeżenie: 0
Do monobloka nie potrzebujesz uprawnień F gazowych, w monobloku masz wymiennik płytowy w pompie i wpinasz się bezpośrednio wężami z wodą które ogarniesz sam lub hydraulik.
2022-07-15 06:40
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0

Jak bym miał uprawnienia, to wiedziałbym jak podłączyć hehe Mam jedynie taki układ, że mogę wsio porobić sam. Ale z prądem dałem spokój, dziś przyjadą i połączą.
marcinbb, chyba jesteś moderowany, bo posty lądują na miejscu z dużym opóźnieniem. Tam tyle tych kosteczek, że zrezygnowałem z grzebania, oczy mam słabe, coś bym się pomylił i byłby zgrzyt.
2022-07-15 07:58
  DKo70 Posts: 2367 Ostrzeżenie: 0
verb, masz splita czy monobloka, bo mi umknęło?
2022-07-17 09:02
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0
Split. Fachowcy od rana działają

dodane 2022-07-15 19:49I pompa sobie pracuje. CWU nagrzewa błyskawicznie, CO trochę potrwało (jakieś 40min zanim się pozamykały termostaty). Na ten czas mi się podoba

dodane 2022-07-17 09:02Jak ktoś ma rady odnośnie ustawień temp i histerez, to poproszę. Histerezy fabryczne były 2st, pompa często odpalała i na krótko. Trochę pozmieniałem, ale chętnie przyjmę rady.
2022-07-17 10:43
  leON22 Posts: 5825 Ostrzeżenie: 0
Mój Buderus na CWU ma fabryczną histerezę 5st i nie mogę jej zmienić, temp.zadana 50st odpala max 3x na dobę  
dodane 2022-07-17 10:39
dodane 2022-07-17 10:42Do tej pory wpierdzielił 46kWh prądu


dodane 2022-07-17 10:43Ale to jest tylko PC CWU, czyli inna bajka mniejsza moc i COP. moc. 
2022-07-17 11:15
  verb Posts: 630 Ostrzeżenie: 0
Wolałbyś dłuższą histerezę ? Ja na razie ustawiłem 8st. Ciepłej wody nie brakuje, czujnik CWU z pompy jest dość nisko w baniaku, a termometr na baniaku wysoko. Temperatury bardzo się różnią, pompa przy zadanej 50 odpala poniżej 42, a termometr baniaka pokazuje 50 i woda leci gorąca.
First pagePrevious page3 / 11Next pageLast page
Users on-line: adamczyk