Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Brak dostępu do internetu Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-11-16 20:16
  MaciejZ Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich !

Od jakiegoś czasu nie mam dostępu do internetu w piecu. Nie wiem czy stało się to po całodniowym braku prądu, czy jest to problem który występuje co sezon zimowy - czyli przeciążone serwery. Dzisiaj spędziłem ok 2h na ustawieniu wszystkiego od nowa i nadal brak internetu. Może ktoś coś podpowiedzieć ?
2021-11-16 20:17
  DamianOwczarek Posts: 243 Ostrzeżenie: 0
Coś z serwerem, nic nowego
2021-11-16 20:29
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
https://esterownik.pl/forum/posty,5659/migracja-na-nowa-usluge
2021-11-16 20:37
  DamianOwczarek Posts: 243 Ostrzeżenie: 0
ven napisał » 2021-11-16 20:29



Co nie zmienia faktu że stara apka do końca powinna działać, nawet przez forum nie da się wejść w urządzenie bi znowu coś w waszym bardziewnym serwerze się zesrało, za sterownik płacimy gruby hajs a nin stop coś nie tak
2021-11-16 21:00
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0

MaciejZ napisał » 2021-11-16 20:16
Witam wszystkich !

Od
jakiegoś czasu nie mam dostępu do internetu w piecu. Nie wiem czy stało
się to po całodniowym braku prądu, czy jest to problem który występuje
co sezon zimowy - czyli przeciążone serwery. Dzisiaj spędziłem ok 2h na
ustawieniu wszystkiego od nowa i nadal brak internetu. Może ktoś coś
podpowiedzieć ?

Nie zrobiłeś czasem aktualizacji sterownika do najnowszej wersji?
Jeżeli tak, to poczekaj. Zostaniesz przeniesiony do nowej usługi.
Ja tak miałem. Zrobiłem update, a później nie mogłem się dostać do sterownika przez www.
Poczekałem i zaczęło działać już po nowemu.



DamianOwczarek napisał » 2021-11-16 20:37
ven napisał » 2021-11-16 20:29



Co nie zmienia faktu że stara apka do końca powinna działać, nawet przez forum nie da się wejść w urządzenie bi znowu coś w waszym bardziewnym serwerze się zesrało, za sterownik płacimy gruby hajs a nin stop coś nie tak


Stara usługa miała awarie. Nowa póki co działa lepiej. Jest stabilniejsza.
Jedynie brakuje mi możliwości definiowania swoich wykresów przez www, bo w aplikacji na smartfona nadal jest taka możliwość.

2021-11-16 21:20
  mjecoal Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam, straciłem kontakt ze sterownikiem w starej aplikacji i przez stronę www. Czy zostały one wyłączone? W nowej aplikacji widzę sterownik na zielono ale z nim nie łączy bo "brak dostępu do internetu" na sterowniku. Nie robiłem aktualizacji żadnych ani migracji. Może ktoś jest na bieżąco?
2021-11-16 21:22
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Po migracji można przyśpieszyć przejście sterownika na nową platformę resetując go.

dodane 2021-11-16 21:22
mjecoal napisał » 2021-11-16 21:20
Witam, straciłem kontakt ze sterownikiem w starej aplikacji i przez stronę www. Czy zostały one wyłączone? W nowej aplikacji widzę sterownik na zielono ale z nim nie łączy bo "brak dostępu do internetu" na sterowniku. Nie robiłem aktualizacji żadnych ani migracji. Może ktoś jest na bieżąco?

Proszę wykonać migrację zgodnie z opisem, który wkleiłem wyżej.

2021-11-16 21:29
  MaciejZ Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Robiłem aktualizację ale coś koło miesiąca - półtora temu... Prawda jest taka, że nie pamiętam kiedy ostatni raz w sezonie grzewczym działało to wszystko bez zarzutu, dlatego zapytałem czy dalej są z tym problemy czy coś u mnie nie tak. Dzisiaj spróbowałem zrobić migrację ale oprócz tego, że na www pokazało mi komunikat żeby zresetować sterownik, to nie zadziało się nic. Na panelu wyświetlacza nie widać ikony mówiącej o tym, że sterownik jest "w sieci". 
Zmieniła mi się chyba apka w telefonie i jak widziałem np. czerwone kółeczko przy nazwie kotła, tak teraz widzę komunikat "brak połączenia z internetem"
2021-11-16 21:31
  mjecoal Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Czyli obecnie konieczna jest już migracja jak rozumiem? Mam stary soft 1.1.26.12 czy to w czymś przeszkadza? Sądziłem że migracja się wymusiła skoro widzę sterownik na "zielono" w nowej aplikacji. Z góry dziękuję za pomoc.
2021-11-16 21:33
  MateoKoc Posts: 379 Ostrzeżenie: 0
MaciejZ napisał » 2021-11-16 21:29

Zmieniła mi się chyba apka w telefonie i jak widziałem np. czerwone kółeczko przy nazwie kotła, tak teraz widzę komunikat "brak połączenia z internetem"


Teraz jest taka aplikacja:
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.esterownik.android.app
2021-11-16 21:33
  PrzemekP Posts: 1436 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
mjecoal napisał » 2021-11-16 21:31
Czyli obecnie konieczna jest już migracja jak rozumiem? Mam stary soft 1.1.26.12 czy to w czymś przeszkadza? Sądziłem że migracja się wymusiła skoro widzę sterownik na "zielono" w nowej aplikacji. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie musisz aktualizować softu
Wystarczy kliknąć na zieloną ikonę na liście urządzeń - soft może pozostać stary
2021-11-16 21:35
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
mjecoal napisał » 2021-11-16 21:31
Czyli obecnie konieczna jest już migracja jak rozumiem? Mam stary soft 1.1.26.12 czy to w czymś przeszkadza? Sądziłem że migracja się wymusiła skoro widzę sterownik na "zielono" w nowej aplikacji. Z góry dziękuję za pomoc.

Migracja jest konieczna. Nowa aplikacja wyszukuje też sterowniki lokalnie w sieci Lan i dlatego jest widoczny.


dodane 2021-11-16 21:35
MaciejZ napisał » 2021-11-16 21:29
Robiłem aktualizację ale coś koło miesiąca - półtora temu... Prawda jest taka, że nie pamiętam kiedy ostatni raz w sezonie grzewczym działało to wszystko bez zarzutu, dlatego zapytałem czy dalej są z tym problemy czy coś u mnie nie tak. Dzisiaj spróbowałem zrobić migrację ale oprócz tego, że na www pokazało mi komunikat żeby zresetować sterownik, to nie zadziało się nic. Na panelu wyświetlacza nie widać ikony mówiącej o tym, że sterownik jest "w sieci". 
Zmieniła mi się chyba apka w telefonie i jak widziałem np. czerwone kółeczko przy nazwie kotła, tak teraz widzę komunikat "brak połączenia z internetem"
Czy resetowałeś sterownik ?
2021-11-16 21:38
  MaciejZ Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
MateoKoc napisał » 2021-11-16 21:33
MaciejZ napisał » 2021-11-16 21:29

Zmieniła mi się chyba apka w telefonie i jak widziałem np. czerwone kółeczko przy nazwie kotła, tak teraz widzę komunikat "brak połączenia z internetem"


Teraz jest taka aplikacja:
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.esterownik.android.app

Nic mi po niej jak nie mam neta w kotle...


ven napisał » 2021-11-16 21:35
Czy resetowałeś sterownik ?


Tak
2021-11-16 21:38
  mjecoal Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Ale czy to teraz już konieczne i czy ogólnie rzecz biorąc zasadne? Czytałem że znikną wykresy stare ale czy jest możliwość zgrania danych tych wykresów z karty sd czy raczej starych danych tam nie będzie już? Jeśli jest uzasadnienie to aktualizację mogę zrobić ale nie lubię mieszać bo ostatnia aktualizacja "kiedyś tam już" rozregulowała mi kocioł. No i dlaczego kocioł nie widzi "internetu" zakładam że nie widzi starej strony już, bo sieć i internet działają.
2021-11-16 21:42
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
mjecoal napisał » 2021-11-16 21:38
Ale czy to teraz już konieczne i czy ogólnie rzecz biorąc zasadne? Czytałem że znikną wykresy stare ale czy jest możliwość zgrania danych tych wykresów z karty sd czy raczej starych danych tam nie będzie już? Jeśli jest uzasadnienie to aktualizację mogę zrobić ale nie lubię mieszać bo ostatnia aktualizacja "kiedyś tam już" rozregulowała mi kocioł. No i dlaczego kocioł nie widzi "internetu" zakładam że nie widzi starej strony już, bo sieć i internet działają.

Migracja nie wykonuje żadnej aktualizacji sterownika. Nic się nie zmienia w jego działaniu połączenie jest tylok przez inny serwer. Dane są również przenoszone (ostatni rok i wszystkie statystyki) 

2021-11-16 21:45
  MaciejZ Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
ven napisał » 2021-11-16 21:42

Migracja nie wykonuje żadnej aktualizacji sterownika. Nic się nie zmienia w jego działaniu połączenie jest tylok przez inny serwer. Dane są również przenoszone (ostatni rok i wszystkie statystyki) 




A możliwe że on dalej przenosi jeżeli robiłem migrację dzisiaj koło 12:00, a reset ok 18:00 ?
2021-11-16 21:47
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Sprawdziłem i twój sterownik nie łączył się z nami od 13 dni, musisz sprawdzić czy masz Internet w sterowniku.
Migracja nie ma tu nic do rzeczy.


2021-11-16 21:52
  mjecoal Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Reasumując:
1.migracja konieczna-stara strona działać nie będzie
2. wykresów np temperatur starszych niż rok nie odzyskam? czy z karty sd jednak tak?
3.czy jest uzasadnienie abym dodatkowo zrobił aktualizację - jak jest to można zrobić jeśli nic nie popsuje przeskok z 1.1.26.12 na obecny?
Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi to się chwali.
4. sterownik pinguje w sieci lokalnej a na routerze internet mam - sterownik jest w trybie offline - restart prądowy zrobiłem i nic nie dało.
2021-11-16 21:57
  MaciejZ Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
ven napisał » 2021-11-16 21:47
Sprawdziłem i twój sterownik nie łączył się z nami od 13 dni, musisz sprawdzić czy masz Internet w sterowniku.
Migracja nie ma tu nic do rzeczy.





No i to jest dziwne... Internet znikl i nie wrócił. Dzialo sie tak wielokrotnie jak byly problemy z serwerami. Jutro spróbuję w takim razie podpiąć "na krótko" a nie przez wifi i zobaczymy czy to cos zmieni
2021-11-16 22:01
  ven Posts: 656 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
mjecoal napisał » 2021-11-16 21:52
Reasumując:
1.migracja konieczna-stara strona działać nie będzie
2. wykresów np temperatur starszych niż rok nie odzyskam? czy z karty sd jednak tak?
3.czy jest uzasadnienie abym dodatkowo zrobił aktualizację - jak jest to można zrobić jeśli nic nie popsuje przeskok z 1.1.26.12 na obecny?
Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi to się chwali.
4. sterownik pinguje w sieci lokalnej a na routerze internet mam - sterownik jest w trybie offline - restart prądowy zrobiłem i nic nie dało.

ad. 1 - Tal docelowo stary serwer będzie wyłączony.
ad. 2 - Na nowym będą trzymane z ostatniego roku, oprócz statystyk (te będą cały czas)
ad. 3 - Jeśli wszystko jest ok nie trzeba robić aktualizacji.
ad. 4 - Najpierw trzeba zrobić migracje na platformie zgodnie z linkiem, który wkleiłem wyżej



First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: aiskrzycki81, Arkady24, Dar30, liczbens, Maxim, Pewu87, rafalszudeja, Szymon2012, tester123, walerio1, wujek22