Forum  Nowa usługa  Migracja na nową usługę Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
2021-10-26 09:55
  PrzemekP Posts: 1367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Od teraz użytkownik może sam zadecydować o przejściu na nową usługę. 
Na liście urządzeń w zakładce Moje konto -> Urządzenia  pojawiła się nowa ikona


Po kliknięciu pokazują się podstawowe informacje o migracji.
Ikona jest widoczna tylko dla sterowników w wersji 3.5 których jesteśmy właścicielem. 

Ikona migracji zniknie po poprawnym przeniesieniu i odświeżeniu listy sterowników.

Aby migracja przebiegła jak najszybciej najlepiej jest zresetować (wyłączyć i po chwili włączyć) sterownik po wybraniu opcji Przeniesienia. Można też skorzystać z Polecenia reset dostępnej na lokalnej stronie sterownika (po wpisaniu lokalnego IP - będąc w tej samej sieci co sterownik)

Najważniejsze kwestie:
1. Przenoszone są wszystkie dane dotyczące statystyk
2. Przenoszonych jest ostatnich 12 miesięcy wykresów / alarmów / zdarzeń
3. Należy pobrać nową aplikację z Google Play 
4. W przypadku iOS należy zaktualizować aplikację do najnowszej wersji z App Store.
5. Po migracji należy ustawić powiadomienia o alarmach od nowa - na stronie WWW sterownika

FAQ:


- Jak długo może potrwać migracja od momentu kliknięcia ikony.
Po kliknięciu ikony i potwierdzeniu, zaraz po resecie sterownika, powinien być już widoczny w nowej aplikacji. Czas synchronizacji wszystkich danych jest różny ( w zależności od ilości ) ale najczęściej kilkanaście minut po kliknięciu wszystkie dane powinny być już skopiowane ze starej usługi


- Czy nowa usługa wprowadza jakieś nowości lub bajery?
NIE. Nowa usługa została uruchomiona aby zagwarantować stabilny dostęp do urządzenia wraz ze wszystkimi statystykami i wykresami bez żadnych opóźnień


- Czy są jakieś różnice i braki na WWW
TAK. Na nowej usłudze nie ma możliwości tworzenia własnych wykresów na stronie WWW. Funkcja taka zostanie przywrócona po zakończeniu wszystkich prac związanych z migracją. Zmienił się również wybór daty dla wykresów - nie ma już zakresu dat a tylko jedna konkretna data (jeden dzień)


- Czy są jakieś różnice i braki w aplikacjach
TAK. Aplikacje są cały czas rozwijane w oparciu o spływające informacje od użytkowników

- Jak długo będzie działała stara usługa
Jak widać, wygaszamy usługę tak aby z końcem roku była już zupełnie nie aktywna

- Czy muszę aktualizować sterownik aby przejść na nową usługę ?
NIE. Możesz zostać przy aktualnej wersji oprogramowania. Jeżeli jednak aktualizujesz soft do najnowszej wersji a korzystasz z czujników bezprzewodowych (jako czujnik temperatury zewnętrznej i/lub czujniki obiegów CO) musisz wiedzieć że zmienił się sposób parowania. Należy usunąć je z Pokoi (pokoje można usunąć, jeżeli były stworzone tylko dla tych czujników i nie ma w nich innych urządzeń radiowych) i dodać ponownie albo na panelu sterownika lub poprzez WWW w menu Pokoje -> zakładka Rozszerzenia -> przycisk w prawej górnej części ekranu



- Po migracji nie pokazują się statystyki
Należy sprawdzić czy w zasypach jest wybrane paliwo. 
Należy sprawdzić czy jest wybrane domyślne paliwo - wykorzystywane przy zasypach z panelu.
Należy sprawdzić czy jest poprawnie wpisany współczynnik podawania



Wszystkie pytania proszę zadawać w tym wątku - niepotrzebne posty będą usuwane.
Jeżeli ktoś ma jakieś problemy po migracji - również proszę pisać tutaj.
2021-11-28 14:01
  bojowik Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
nazwa sieciowa z polskimi znakami na sterowniku:
 

+ dodatkowo:  na liście urządzeń (moje konto/urządzenia i inne listy) pokazuje wersję 1.1.33.19 po wejściu do urządzenia/ustawienia/informacje ogóle/ prawdziwą wersję 1.1.35.1
2021-12-04 21:51
  anaana Posts: 623 Ostrzeżenie: 0
Przyciski na szaro zamiast na zielono.
🤔


dodane 2021-12-04 21:51Czy wygląd pokoju pozostał niebieski?

2021-12-08 07:48
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
@Elektro-System :  Kiedy rozszerzycie Panstwo "nowa" usluge o funkcjonalnosc wykresow tak jak to bylo w "starej" usludze?
2021-12-08 12:15
  PrzemekP Posts: 1367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
swp_minkowskie napisał » 2021-12-08 07:48
@Elektro-System :  Kiedy rozszerzycie Panstwo "nowa" usluge o funkcjonalnosc wykresow tak jak to bylo w "starej" usludze?

Jak skończą się wszystkie prace, które mają wyższy priorytet. 
2021-12-08 21:43
  Karczes79 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
U mnie do dziś statystyki nie działają nie wiem co dalej robić
2021-12-09 07:22
  PrzemekP Posts: 1367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Karczes79 napisał » 2021-12-08 21:43
U mnie do dziś statystyki nie działają nie wiem co dalej robić

Twój sterownik jest starego typu. Tam problemem najszybciej jest karta SD lub bateria na płycie
2021-12-10 19:56
  chemia Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Mam problem z podłączeniem sterownika do internetu. Na wyświetlaczu pojawił się napis offline. Na telefonie działało w sieci lokalnej. Jak zaczęłam grzebać to teraz nie mam nic. Pomocy
2021-12-10 23:59
  vojta91 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam, ked mám verzi ecoal 2.4 jest nějaká mozlivost pristupu na novu werziu programu, nebo uz o roku 2022 nebude program funkčni. Díky
2021-12-11 15:12
  Defro2021 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Aplikacja esterownik po aktualizacji nie uruchamia się
2021-12-13 08:33
  wlado07 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Czy dla sterownika eCoal 0.3.1.8 coś się zmieni? Dalej będzie możliwy zdalny dostęp po Nowy Roku?
2021-12-13 08:40
  PrzemekP Posts: 1367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
vojta91 napisał » 2021-12-10 23:59
Witam, ked mám verzi ecoal 2.4 jest nějaká mozlivost pristupu na novu werziu programu, nebo uz o roku 2022 nebude program funkčni. Díky

wlado07 napisał » 2021-12-13 08:33
Czy dla sterownika eCoal 0.3.1.8 coś się zmieni? Dalej będzie możliwy zdalny dostęp po Nowy Roku?


Dla sterowników 2.1 / 2.4 nic się nie zmieni
2021-12-14 05:20
  Comanche Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Czy migracja i reset sterownika może spowodować zresetowanie jakichkolwiek ustawień? Czy też lepiej od razu przed migracją spisać sobie wszelkie parametry ustawień?
2021-12-14 06:23
  bartlomiejde15 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam po zainstalowaniu nowego sterownika. Kocioł non stop mi grzeje , wcześniej miałem ustawione godziny. Jak to teraz poustawiać.
2021-12-14 06:51
  pixel Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Po migrowaniu na nową usługę, na jednym obwodzie sterownik nie korzysta z harmonogramu tylko trzyma ciągle zadaną tą samą temperaturę - na dwóch kolejnych jest ok (obwody CO2 i CO3)

Słyszałem, że w CWU co jakiś czas (1-2 na miesiąc) należy podbić temperaturę do 70 stopni na pół godziny aby pozbyć się bakterii - czy nie planujecie możliwość ustawienia takiego planu cyklicznego przy CWU?
2021-12-14 08:10
  PrzemekP Posts: 1367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Comanche napisał » 2021-12-14 05:20
Czy migracja i reset sterownika może spowodować zresetowanie jakichkolwiek ustawień? Czy też lepiej od razu przed migracją spisać sobie wszelkie parametry ustawień?

Nie, sterownik nie zgubi żadnych ustawień. Trzeba będzie ustawić jedynie od nowa powiadomienia o alarmach.
dodane 2021-12-14 08:08
bartlomiejde15 napisał » 2021-12-14 06:23
Witam po zainstalowaniu nowego sterownika. Kocioł non stop mi grzeje , wcześniej miałem ustawione godziny. Jak to teraz poustawiać.

Zaktualizowałeś sterownik do nowszej wersji oprogramowania. Musisz odparować czujniki radiowe z Pokoi i dodać je na nowo przez Pokoje ->Rozszerzenia.
dodane 2021-12-14 08:10
pixel napisał » 2021-12-14 06:51


Słyszałem, że w CWU co jakiś czas (1-2 na miesiąc) należy podbić temperaturę do 70 stopni na pół godziny aby pozbyć się bakterii - czy nie planujecie możliwość ustawienia takiego planu cyklicznego przy CWU?

Problem ten był poruszany w tym wątku
2021-12-14 14:24
  bartlomiejde15 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Ok dzkeki pozdrawiam
dodane 2021-12-14 14:24czujniki odparowane. PROBLEM pozostał 
2021-12-14 18:27
  OldShaterhan Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Pytanko, mam wrażenie, że na wykresach pojawił się nowy: "Moc z licznika energii". Co to jest, można to jakoś wykorzystać czy cosik?
2021-12-14 21:19
  Kowalow30 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam. Po przeniesieniu na nowa usługę i ściągnięciu na nowo eCoalMobile wyskakuje mi komunikat "Tryb offline"brak połączenia z Internetem gdzie owczesniej wszystko mi chodziło. Co mam w takiej sytuacji zrobic zeby korzystać z ecoalMobile. W ustawieniach jest cos takiego jak restart urządzenia.  Czy to coś pomoże w zalogowaniu sie do aplikacji? Czy bedzie to mialo jakis wpływ na ustawienia samego sterownika? 
2021-12-14 21:43
  PrzemekP Posts: 1367 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Kowalow30 napisał » 2021-12-14 21:19
Witam. Po przeniesieniu na nowa usługę i ściągnięciu na nowo eCoalMobile wyskakuje mi komunikat "Tryb offline"brak połączenia z Internetem gdzie owczesniej wszystko mi chodziło. Co mam w takiej sytuacji zrobic zeby korzystać z ecoalMobile. W ustawieniach jest cos takiego jak restart urządzenia.  Czy to coś pomoże w zalogowaniu sie do aplikacji? Czy bedzie to mialo jakis wpływ na ustawienia samego sterownika? 

Należy pobrać tę aplikację: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.esterownik.android.app
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
Users on-line: baca, benio0408, mikul, pikol7, zdziara24