Forum  eCoal.pl v3.5  Czujnik zewnętrzny chyba uszkodzony Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2021-09-23 21:04
  kozikron Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Od 2 lat stosuje  bezprzewodowy  czujnik temperatury zewnętrznej BT1. Od 2 dni nie mam prawidłowego wskazania, i wyświetla mi się temperatura -46,9 stopni celclujsza. Czy czujnik jest uszkodzony? Czy może jakiś zimny lut czy coś z samym układem pomiarowym.  Na wykresie widać dziwne zachowanie, a od dwóch dni jest cały czas ujemna temperatura.arowym. 
2021-09-23 21:58
  MateoKoc Posts: 181 Ostrzeżenie: 0
Może przewód został uszkodzony?
2021-09-23 22:04
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
tak ten od czujnika radiowego
2021-09-23 22:32
  leON22 Posts: 5125 Ostrzeżenie: 1
Jak od radiowego to na 100% przewód 
PS.  A tak na poważnie , jaki jest stan baterii tego czujnika  Takie cuda działy się u mnie na przewodowym czujniku KTY 81-210 jak go potraktowałem wodą podczas podlewania trawnika , obecnie również bezprzewodowy , który póki co odpukać działa OK
2021-09-24 07:41
  MateoKoc Posts: 181 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2021-09-23 22:04
tak ten od czujnika radiowego


U mnie jest przewodowy. ¯\_(ツ)_/¯
2021-09-24 09:45
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Raczej nikt nie pytał co Ty masz a czego nie. Pytanie dotyczyło czujnika radiowego BT1.
Koledze autorowi posta mogę doradzić próbę wysuszenia czujnika, jak nie pomoże odesłanie do serwisu.
2021-09-25 19:41
  kozikron Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Obecnie czujnik zaczął działać. Wszystkie luty w czujniku zostały poprawione. Sam czujnik i jego płytka została wylutowana i wygrzana hot airem i potraktowana nowym topnikiem. i na nowo zlutowana. Najprawdopodobniej po 2 latach coś w nim zaczęło nie łączyć .
2021-09-25 21:35
  leON22 Posts: 5125 Ostrzeżenie: 1
Mam nadzieję, że czujnik prawidłowo zamontowany tzn.mały otworek w obudowie czujnika ma być na jego spodniej stronie  
2021-09-29 20:14
  kozikron Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Tak otwór do dołu, aby woda nie zaciekała
2021-10-01 08:12
  Robert2453 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
A takie pytanie troszkę z innej beczki. Czy czujnik zew. radiowy przekłamuje wam wskazania , mi zawyza o około 3.5 °C
2021-10-03 22:28
  Rysiek15 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Mi też tak zawyżał a w ujemnych temperaturach było jeszcze gorzej. Odesłałem do serwisu i czekam na nowy. Dobrze by było, żeby te czujniki dało się skalibrować bo z tą dokładnością  to różnie bywa.
2021-10-07 17:41
  Krizzp Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam forumowiczów. Mój czujnik BT4B również zawyża temperaturę (aż o 3.9 stopnia). Faktycznie, opcja korekty dla tego czujnika byłaby pomocna. Może ES w kolejnej wersji softu dodałaby taką funkcjonalność?
2021-10-08 00:36
  Robert2453 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie , czym zimniej tym większa różnica ( zawyża ). Przydałaby się kalibracja tego czujnika tak jak można kalibrować czujniki przewodowe.
Odpisz kolego Rysiek15 czy pomogła wymiana czujnika. 
2021-10-08 09:16
  verb Posts: 214 Ostrzeżenie: 2
Duże znaczenie na wskazania cz. zewn. ma jego lokalizacja. Może od tego zacząć ?
2021-10-08 09:44
  Krizzp Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście, że miejsce montażu ma znaczenie, ale...
Na północnej ścianie, w miejscu przewiewnym, nie osłoniętym, nie we wnęce, na wysokości 2m, itd...,  umieściłem obok siebie trzy termometry: zwykły naścienny, BT4 i BT4B. 
W ciągu kilku godzin obserwacji: temperatury na zwykłym i BT4 były zbliżone (max. 0,5stC), natomiast BT4B wskazywał temperaturę wyższą o 3.9 stopnia w  porównaniu do BT4.
2021-10-08 12:46
  Robert2453 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
U mnie jest tak samo 
2021-10-08 19:35
  macbart24 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0

Witam
Po zmianie oprogramowania na 11.34.30 na wyświetlaczu w kociołku przestały mi się wyświetlać
temperatury; zewnętrzna, CO1, oraz CO2 czujniki są radiowe w ustawieniach zmieniłem też na radiowe i dalej nic.
Miał ktoś taki problem chciałbym nadmienić, że owe temperatury w aplikacji na kompie działąja pokazując właściwe wskazania















2021-10-08 20:41
  Rysiek15 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Robert2453 serwis zaproponował wymianę czujnika z BT4B na BT4 i tak zrobiłem. BT4 nie ma problemu z dokładnością pomiaru, sprawdziłem go na razie w temperaturze 5-25*C, błąd pomiaru 0.1*C. Jest ok.
2021-10-08 22:33
  Robert2453 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Czyli muszę zadzwonić do serwisu i nich mi podesla BT4 a ja im odeślę BT4B
2021-10-11 08:31
  mnich Posts: 224 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
macbart24  po aktualizacji należy usunąć pokój temperatura zewnętrzna i czujnik doparować bezpośrednio do sterownika jako czujnik temperatury zewnętrznej, z pozycji panela > menu > czujniki temperatury lub na stronie w zakładce rozszerzenia.  Jak mamy pokoje z głowicami TH2 i listwą HB2 to w typach obwodów CO nie ustawiamy już regulatora pokojowego, o tym czy obwód ma pracować czy nie będą decydowały pokoje. W konfiguracji pokoju jest opcja wyboru obwodu CO który ma zostać załączony jak pokój zażąda ciepła.

dodane 2021-10-11 08:26
Robert2453 napisał » 2021-10-08 22:33
Czyli muszę zadzwonić do serwisu i nich mi podesla BT4 a ja im odeślę BT4B

Wszystkich którzy mają BT4B proszę o zgłaszanie się w wątku "Aktualizacja BT4", zrobimy aktualizację oprogramowania czujników w celu usunięcia błędów związanych z nieprawidłowym wskazaniem temperatury.

First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: aikon36, endriuu, Filip13, JBekus2021, kamil007, krzysiek, luki4x4, Marek126, mazda79, preparator, ropl, tomygood, totkom, wpociecha7, Zaneta25