Black Friday 2020: promocja na wybrane elementy do 50%!
Forum  eCoal.pl v3.5  Przebija żądaną w podtrzymaniu Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2020-08-24 22:16
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Też się cieszę , czyli temat uważam za zamknięty Pisałeś o nadmiernym ciągu kominowym podczas silnego wiatru . Niech Ci to sprawdzi jakiś ogarnięty kominiarz z odpowiednim sprzętem . Jak tak to montaż RCK wskazany , sam myślę o tym ustrojstwie ale póki co u mnie sprawdza się patent ( rck - przepustnica zamontowana w dmuchawie ) , pozdrawiam
2020-08-25 14:27
  berabs Posts: 54 Ostrzeżenie: 1
DamianOwczarek.A taka temp.spalin na wykresie w/g fachowców to dobra?. A temp.za zaworem 35-36 st.skąd się taka bierze,przecież zawór 4d zamknięty (0 % otwarcia). Pytam z ciekawości bo sam zmagam się z tym problemem od 2 tyg, Kocioł--nie mówię"dziad"-w/g uwagi leON22-bo się jeszcze na mnie obrazi (kocioł) nie leON22--pali pali i za jakiś czas temp.spalin spada i gaśnie(wykres 23,08). Dzisiaj rozpaliłem na nowo przemeblowałem ustawienia ,zobaczę jaka będzie zmiana.Co do temp. za zaworem (też 35-36st.) to po dotknięciu ręką góry kaloryfera,nie czułem jego chłodu jak przy wygaszonym kotle i poprzednie wykresy pokazywały zależność z temperaturą powrotu (jak na powrocie były"ząbki " to samo było widać na wykresie temp.za zaworem),a temp.w domu też była na poziomie 27st.-chociaż to były na dworze upały ale w domu powinna być niższa (jest ocieplenie z 5cm. styropianem). Zamówiłem instalatora ,zobaczymy zawór 3d , może tam będzie "feler". Faktem jest ,że na powrocie z CO dołączony jest taki kolektor(rura w kształcie litery U,do której są dołączone powroty z pompy miesz. z pompy CWU i powrót z zaworu 3d i to wchodzi do powrotu kotła.Może tam gdzieś coś przechodzi?
2020-08-25 19:27
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Temp.spalin bardzo dobra , wystarczająca dla mocy , do ogrzania samego baniaka CWU , z tego co wiem na razie tylko 80l . Po co dmuchać mocniej i niepotrzebnie wypuszczać ciepło kominem  Co do temp.za zaworem słuszna uwaga i spostrzeżenie . Sam to zauważyłem jak bardziej przebijało temp.na kotle , temp.za zaworem wynosiła ok.42st . Damian twierdzi , że zawór 4D jest zamontowany zbyt blisko kotła i ciepło oddaje po rurach ale to nie wina montażu zaworu tylko jego czujnika , trzeba go dalej odsunąć od zaworu  
@berabs jak otwierasz okna w czasie upału , to ciepło wali do domu . Najlepsze to je pozamykać i zaciągnąć rolety  , też mam dom ocieplony 5cm styro i 26st wew. dobrze, że chłodzę pseudo klimą z Buderusa ( wyrzut zimnego powietrza wpuszczony kanałem nawiewowym pod kominkiem do salonu ) minus tego rozwiązania : piździ po kostkach , PC CWU musi hulać cały czas na zadanej 60st ( wyżej z PC się nie da ustawić ) jak Buderus ją osiągnie żegnaj chłodzie  a woda w kranie 60st 
PS. Ustawienia spalania na pograniczu wygaszania kotła chyba niżej się nie da zjechać . Damian możesz spróbować ze zmianą w podtrzymaniu ( czas postoju podajnika 60min ) ale jak "zdechnie" to będzie Twoja wina . Ja nie będę gonił pekaesem żeby Ci w "dziadu" rozpalić . Spróbować możesz nic nie ryzykujesz Jak to u nas mówią : " Kto nie ryzykuje , ten na Zawodziu nie siedzi " dla niewtajemniczonych dodam, na Zawodziu ( jedna z dzielnic Cz-wy ) znajduje się ZK 
2020-08-25 20:17
  berabs Posts: 54 Ostrzeżenie: 1
leON22  Piękna,błyskawiczna  wyczerpująca i zakończona z odpowiednią dozą humoru odpowiedź. Też przypuszczam że mój czujnik jest za blisko zaworu (90cm.),a kotłownia na parterze obniżona tylko o 60cm. Ciepło tam jak w piekarni z otwartymi drzwiami, Zobaczę jeszcze co powie monter po wizycie u mnie. Na razie
2020-08-25 20:49
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Staram się jak zawsze odpowiadać treściwie i w miarę szybko, chociaż dziś w pracy 12h  Niby pandemia, a roboty w ch... dobrze, że chociaż za nadgodziny płacą 50% więcej U mnie kociołek wygaszony, czujnik spalin wyciągnięty z czopucha wskazuje temp. kotłowni, podobnie jak czujnik temp. podajnika chociaż ten jest zamontowany niżej i wiadomo o co chodzi ( troszkę niższa temp.), a czujnik CWU pokazuje temp. Cwu w Buderusie, reszta czujników czyli CO i za zaworem pokazują temp. zbliżone do temp. wew.  
2020-08-27 07:38
  DamianOwczarek Posts: 139 Ostrzeżenie: 0
Leon ja już nic nie kręcę i pie...e bo już mam dość tego dziada
A tak na poważnie zawór 4d mam blisko kotła bo nie było miejsca żeby go zamontować w innym miejscu. Jest jakieś 40cm od czopucha i 20cm od kotła na wskazania gemp za 4d mam wywalone  kompletnie
36st to ja miałem w kotłowni jak dziad trzymał cały dzień temp 75st hahah
dodane 2020-08-27 07:38W nocy monco powiało i zdechl
2020-08-27 14:10
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
No to zmiana czasu postoju podajnika na 45min, montaż RCK jak najbardziej wskazany  
PS. Zmieniłem postój w podtrzymaniu na 45min i histerezę temp.kotła z 0,2 na 0 st
2020-08-28 19:35
  leon Posts: 214 Ostrzeżenie: 1
Damian jeśli możesz wyjść na dach ku kominowi,wez ze sobą 2 cegły.Połóż je tak by nie wpadły do komina ale zmniejszyły wylot z komina,zostaw około 16 cm. Sprawdz piec po 2 godz

Panie berabs to jest nie realne by mosiężny zawór tak szybko oddawał ciepło,żadna stal nie jest wstanie tego zrobić i to w tym samym czasie co powrót,90 cm czujnik od zaworu,powinno być powolne i stopniowe wznoszenie lub opadanie temperatury.Ja bym proponował zaprosić Hydraulika na cytrynówkę ( Nie instalatora ) sprawdzi instalację i powie co jest nie tak.Pozdrawiam
2020-08-28 22:36
  berabs Posts: 54 Ostrzeżenie: 1
leon--masz rację ,ze było coś nie tak,po moim dochodzeniu stwierdziłem ,że musi być jakaś przyczyna,że woda zaczęła lekko krążyć w rurach pomimo zamkniętego zaworu 3d. Miejscem gdzie się to dzieje jest powrót z zaworu 3d, bo  skrzydełko przy zamkniętym zaworze 3d przepływ gorącej wody z kotła zamyka na dole zaworu , górny i boczny otwór są otwarte i przez nie woda przechodzi do do góry i dalej i w ten sposób obwód się zamyka. Wystarczyło tylko zakręcić zawory na kaloryferach i za parę godzin były zimne. Dodatkowo na próbę zamknąłem zawór kulowy z rączką za pompą CO i możesz zobaczyć na wykresie jak pięknie spadła temperatura za zaworem.Jedyną radą na taką sytuację jest wymiana tego zaworu ręcznego na zawór zwrotny taki jaki n/p jest na dopływie z koła do zbiornika CWU - on zapobiegnie samoczynnemu obiegowi wody a będzie działał przy załączonym CO. Sprawę obgadałem z instalatorem przyznał rację , ja jeszcze sugerowałem zmianę pozycji skrzydełka zaworu 3d ,ale tak nie można bo by nie  grało znowu przy załączonym CO.To tyle mojego nie fachowego tłumaczenia , "spece" będą wiedzieć o co chodzi. Bo to przecież niemożliwe , żeby grzejąc w lecie tylko CWU kocioł nie przechodził w podtrzymanie i tyle palił ( na wykresie po zamknięciu zaworu wszystko się zmieniło).Na noc dla bezpieczeństwa zawór otworzę.Taka rada dla innych użytkowników mających problem z podniesioną temp, za zaworem ,nie wmawiać sobie ze to jest od gorących rur,tylko próbować tak jak ja robiłem.Nie chcę się wdawać w dyskusję na forum , bo pisanie wolno mi idzie a i fachowe terminy i nazwy też (lata robią swoje 8+). Dodam jeszcze, że instalacja CO była robiona w 1985 r.Wiecie ile tam wody trzeba wlać żeby ją napełnić ?(wiedzą to tylko "starzy" użytkownicy.)
2020-08-29 09:06
  gmaj22 Posts: 2056 Ostrzeżenie: 1
"Jedyną radą na taką sytuację jest wymiana tego zaworu ręcznego na zawór zwrotny"


Nie tyle wymiana, co umieszczenie tego zaworu we właściwym miejscu, a na pewno nie za pompą.
2020-08-29 11:33
  DamianOwczarek Posts: 139 Ostrzeżenie: 0
leon napisał » 2020-08-28 19:35
Damian jeśli możesz wyjść na dach ku kominowi,wez ze sobą 2 cegły.Połóż je tak by nie wpadły do komina ale zmniejszyły wylot z komina,zostaw około 16 cm. Sprawdz piec po 2 godz

Panie berabs to jest nie realne by mosiężny zawór tak szybko oddawał ciepło,żadna stal nie jest wstanie tego zrobić i to w tym samym czasie co powrót,90 cm czujnik od zaworu,powinno być powolne i stopniowe wznoszenie lub opadanie temperatury.Ja bym proponował zaprosić Hydraulika na cytrynówkę ( Nie instalatora ) sprawdzi instalację i powie co jest nie tak.Pozdrawiam

Mam przekrój kanału komina 29*14. Nie za duży?
dodane 2020-08-29 11:33Stabilizacja kotła w podtrzymaniu ochrona powrotu prze cwu nie sprawia że pali więcej, worek starcza na tyle samo
2020-08-29 12:32
  berabs Posts: 54 Ostrzeżenie: 1

gmaj22


Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.
Czy można prosić o podpowiedź, gdzie go umieścić, jeśli nie za pompą?
Dla zorientowania się przesyłam dwa zdjęcia instalacji.



2020-08-29 14:36
  gmaj22 Posts: 2056 Ostrzeżenie: 1
Z tego co wynika ze zdjęć, to masz do przerobienia powrót i podmieszanie mieszacza 3D. 
2020-08-29 15:11
  berabs Posts: 54 Ostrzeżenie: 1
czyli przegrupowanie w ramach  istniejących elementów nie da rady .A na przeróbkę instalator (dobry fachowiec) się na pewno nie zgodzi a Wiesz i ja do tego się bardzo nie palę .Dziękuję za porady , ale przynajmniej wiem jaki temat przy rozmowie z nim poruszyć,(a o to mi chodziło) . W ostateczności jak nie będzie można inaczej pozostanie mi zamknięcie kaloryferów lub zakręcenie pionów z pozostawienie jednego otwartego, lub zdanie instalatora ,że jego sposób  naprawy  w niczym kociołkowi nie będzie zagrażać.
2020-08-29 18:11
  leon Posts: 214 Ostrzeżenie: 1

Brawo Panie berabs i o to mi chodziło chyba od 4 miesięcy,gdy pisałem na prywatnym do Pana.
Do gmaj22 z tego co montuję i wiem że zawory zwrotne z grzybkiem,montuje się tylko za pompą i to najlepiej bezpośrednio za nią
2020-08-29 20:03
  leON22 Posts: 4218 Ostrzeżenie: 2
Grzesiu nie jestem instalatorem ale w mojej instalacji ZZ mam zamontowany za pompą , a dokładnie za ZO , dlaczego u @berabs montować nie za pompą , czy to jakiś szczególny przypadek  Sam jestem ciekaw 
2020-08-29 21:31
  gmaj22 Posts: 2056 Ostrzeżenie: 1
leon napisał » 2020-08-29 18:11

Brawo Panie berabs i o to mi chodziło chyba od 4 miesięcy,gdy pisałem na prywatnym do Pana.
Do gmaj22 z tego co montuję i wiem że zawory zwrotne z grzybkiem,montuje się tylko za pompą i to najlepiej bezpośrednio za nią

Nie zawsze.... W obiegach z mieszaczami zawory zwrotne montuje się na powrotach do żródła ciepła.
U kolegi @berabs najprawdopodniej żle podłaczone jest podmieszanie do 3D. Zdjecia nie są dokładne, najlepiej byłoby, narysować schemat instalacji, bo w tym gąszczu rur za kotłem trudno cokolwiek dojrzeć.


PS: Przyjrzyjcie się, gdzie sa zawory zwrotne w obiegach z mieszaczami (sprzęgło nie ma tu znaczenia)
dodane 2020-08-29 21:28Np. tutaj: 
dodane 2020-08-29 21:31
2020-08-29 22:50
  berabs Posts: 54 Ostrzeżenie: 1
Jutro będę próbował rysować , może się uda.Na teraz powiem , że powrót z CO jest zakończony w kształcie litery leżącego U , którego koniec wchodzi do powrotu kotła ,a na tej górnej kresce leżącej litery U poczynając od wlotu do kotła są podłączone 3 rurki , 1 z pompy mieszającej , 2 powrót z CWU , 3 rurka z bocznego otworu z zaworu 3d. Na zdjęciu widać dobrze tylko tą pierwszą , dalsze są przez nią zasłaniane,aparatu na tak wąskiej przestrzeni nie włożysz, Instalator od razu powiedział ,że zmienić trzeba ten zawór za pompą CO na ZZ, Instalacja jest prosta ,kocioł bojler piony z kaloryferami,pompa mieszająca,pompa CWU,pompa CO,zawór 3d z siłownikiem,naczynie wyrównawcze. W całej sprawie chodzi o likwidację tej podwyższonej temp.za zaworem i jej obiegu w instalacji. Tymczasowe zamknięcie obecnego tam zaworu ( oczywiście na próbę ) ,na wykresie pokazuje likwidację tego problemu,
2020-08-30 08:43
  leon Posts: 214 Ostrzeżenie: 1
gmaj22 w wydaniu Pana berabs oczywiście że na powrocie do pieca,około 0,5m od krzyżaka łączącego powroty.U Pana berabs są grube rury i zawierają sporą ilość wody,zawór 3D będzie zamknięty a i tak mogą być ciepłe grzejniki.Woda będzie się grzała grawitacyjnie przez powrót,dlatego na powrocie

dodane 2020-08-30 08:43Panie berabs odnośnie tej litery U,jest zle zamontowana ma być stojące U by zakłucić grawitacyjnemu grzaniu powrotów
2020-08-30 09:05
  gmaj22 Posts: 2056 Ostrzeżenie: 1
cyt: " powrót z CO jest zakończony w kształcie litery leżącego U , którego koniec wchodzi do powrotu kotła ,a na tej górnej kresce leżącej litery U poczynając od wlotu do kotła są podłączone 3 rurki , 1 z pompy mieszającej , 2 powrót z CWU , 3 rurka z bocznego otworu z zaworu "


To teraz czytaj uważnie: jeśli drugi koniec "leżącego U" jest powrotem z CO, to między 3 rurką z zaworu a rurką powrotu z CWU powinien być zawór zwrotny. Oczywiście w Twoim przypadku jest to trudne do wykonania, zatem ZZ za pompą będzie łatwiejszym rozwiązaniem. Będzie dobrze działać pod warunkiem, że zatrzymanie pompy CO powoduje równoczesne zamknięcie mieszacza 3D.



"Tymczasowe zamknięcie obecnego tam zaworu ( oczywiście na próbę ) ,na wykresie pokazuje likwidację tego problemu,"


To zrób jeszcze jeden eksperyment: , wyłacz pompę CO, włącz pompę CWU. i sprawdż rurę powrotu z CO.




First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: januszprzybyla57, Nadstmar, Wojciech_cichon