Forum  eCoal.pl v3.5  Sprawdzenie ustawień Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
2019-03-07 10:29
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Witam Proszę Forumowiczów o sprawdzenie ustawień w kotle, ostatnia modernizacja założenie pompy mieszającej .
https://esterownik.pl/device/17548
2019-03-07 22:29
  LeszekZ Posts: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam. W trybie podtrzymania proponuje zmienić czas z 20 min. na 40 min. Wentylator -2 skorygować na 0 być może wtedy po 20 min. pracy nie będzie załączała się wentylator na 44%.
2019-03-08 19:32
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Po pierwsze ustabilizuj pracę kotła Popraw krzywą grzania w Obwody CO1/zawór 4D . Za zaworem 4D dla -10*/+10* ( 40/50 st powinno wystarczyć ) najlepiej na początek wyłącz Reg.pogodowy "pogodówkę" i na sztywno ustaw 40st  temp.obniżona 2st . W zaawansowanych algorytm wygaszania kotła - Tylko w grzaniu . Możesz też podnieść temp.powrotu na kotle do 55st . Reszta j/w radzi @LeszekZ  Czas pracy podajnika  5s , korekta dmuchawy 0% Najlepiej przejdż na Spalanie Grupowe wtedy przy poprawnych ustawieniach, kociołek nie będzie przebijał temp.zadanej , a to jeszcze bardziej ustabilizuje pracę zaworu 4D , a co za tym idzie całej instalacji
2019-03-08 21:49
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
leOn22 zrobiłem nastawy tak jak napisałeś tyle że temp na zaworze ust 42 i obniżenie 2 i narazie zobaczę jak eCoal będzie sobie radził
2019-03-08 21:58
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Ok, wiesz najlepiej ile potrzebujesz st w obiegu żeby ogrzać swój dom do optymalnej temp. Nie wiemy czy budynek jest ocieplony, czy masz zawory termostatyczne na grzejnikach ? 
2019-03-08 22:05
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Zawory termostatyczne mam założone , budynek nie ocieplony 40 cm mur dach nie izolowany nad przestrzenia poddasza 5 cm welny wyłożone na lato cos się bedzie robić pow. ogrzewana ok 160 m2, bojler 200L
2019-03-08 22:13
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Tak myślałem, termostaty I zawór 4D to nie najlepsze zestawienie W takim przypadku najlepiej ustawić na sztywno temp. za zaworem ok 50st resztę regulować termistatami  
2019-03-08 22:38
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Czyli piszesz żeby ustawić na sztywno temp jeżeli są termostaty więc ustawie koło 48 st i obniżenie 2 
2019-03-08 22:50
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Nie wiem ustaw 45st a obniżoną zmień na 0st, kombinuj tak żeby ten zawór tak nie wahlował  
2019-03-08 22:57
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Spoko ustawie tak jak piszesz i niech przetrawi do jutrzejszego dnia  
2019-03-09 11:18
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Jak widać przy 45st za zaworem przegrzewa pomieszczenia ( obecnie 25st wew. ) . Zmniejsz temp. zadaną na 40st albo przykręć termostaty , a temp. powrotu na 50st . Jak widać ten zawór cały czas miesza  Wydaje mi się , że chodzi tu o te 5st, które przebija temp.zadaną kotła w automacie pewny
2019-03-09 11:41
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
temp. powrotu ust 50st za zaworem 40st i  przykrecilem na termostacie gdzie jest czujnik
2019-03-09 18:22
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Zmiana niewiele pomogła , zawór "świruje" przez skoki temp.na kotle od 55-67st  Jedyne wyjście przejście na grupowe , może ustaw na początek moc min/max 12/16kW po 4 podania , dmuchawa 40/42 , histereza 0.5s , przejście na moc max 1st  i zobaczymy co i jak , czy ustabilizuje to pracę kotła 
2019-03-09 19:19
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Zmiany dokonano
2019-03-09 20:15
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Ok, pozostaje tylko obserwacja , jak kociołek zareaguje na zmiany
Jak widać, na tych ustawieniach kociołek ciężko się zbiera , dołóż mu jeszcze po jednym podaniu na obu mocach i dmuchawa również o oczko wyżej , czyli 41/43 albo przejście na moc 16/20kW po 5 podań dmuchawa 42/44%
PS. Teraz doczytałem, że masz nie ocieplony dom tak , że ta druga opcja będzie bardziej wskazana
2019-03-09 20:21
  Pink01 Posts: 126 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-03-09 18:22
Zmiana niewiele pomogła , zawór "świruje" przez skoki temp.na kotle od 55-67st  Jedyne wyjście przejście na grupowe , może ustaw na początek moc min/max 12/16kW po 4 podania , dmuchawa 40/42 , histereza 0.5s , przejście na moc max 1st  i zobaczymy co i jak , czy ustabilizuje to pracę kotła 
Zawór świruje przez pompę mieszającą. Nie trzeba być jakimś asem żeby to dostrzec. Np. dzisiaj od 1.20 do 2.20: Amplituda CO nie przekracza 3 stopni. Amplituda temp. za zaworem sięga 7 stopni. Pomijając ewentualny wadliwy montaż zaworu 4D pozostają 4 możliwości: Pompa mieszając wadliwie zamontowana. Pompa mieszająca zbyt mocna. Pompa mieszająca pracuje na zbyt wysokim biegu względem pracy pompy CO. Pompa CO zbyt słaba. Howgh.
2019-03-09 20:26
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Pink01 thx też nie jestem asem ale również zastanawiam się nad poprawnością działania zaworu 4D tzn. właściwego montażu przegrody
2019-03-09 20:31
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Z tego co hydraulik mówił że montaż 4d prawidłowo zamontowany tyle że od samego początku było z powrotem utrzymanie 45 st więc była ochrona przez pompę cwu ale żeby cały czas nie grzal zasobnika chciałem żeby zastosowal pompę mieszajaca i żeby zrobił tak jak jest na schemacie eCoal tyle że widzę że pompa mieszajaca działa na 1 biegu a pompa CO na 16w tzw 2 bieg firmy wilo
Link do zdjęć instalacji https://drive.google.com/open?id=1-O3QVWJEngq8yi3pJ8Lv3dP_Wq9RinAC
Pompa Wilo = CO
Pompa CWU = Invena ( pomaranczowa)
Pompa mieszajaca = LFP ( czarna)
2019-03-09 21:27
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Przełącz pompę od CO na 1 bieg  
2019-03-09 21:34
  voltron Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Przelaczono , jeżeli to nie bedzie sie zgrywało ta pompa mieszająca zawsze mogę ją wyłączyć pozamykac zawory i wrócic na ochrone CWU 
First pagePrevious page1 / 3Next pageLast page
Users on-line: hurek6, koperniczek7, novicar1

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more