Forum  bruli.pl v3.5  Pompa CO1 Subskrybuj
2017-01-11 10:11
  luki9939393 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam mam piec OEP 16+. Instalacja CO1 jest z zaworem czterodrogowym, który ustawiam sobie ręcznie. W instalacji CO mam pompę, którą wpiąłem do wyjścia sterownika P1. W ustawieniach sterownika dla obwodu CO1 widzę możliwość ustawienia czasów załączania i wyłączania pompy (przykładowo 5min praca 10min wyłączona). Mój problem polega na tym, że co bym tam nie ustawił to pompa działa cały czas.
2017-01-11 10:17
  ES_Serwis Posty: 234 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,aby te czasy działały musi być ustawiona np Pompa CO + POK (pokojówka/czujnik wewnętrzny) Pompa się zatrzyma po osiągnięciu temp zadanej w pomieszczeniu. 
Bez zamontowanego czujnika wewnętrznego pompa będzie pracowała non stop.
2017-01-11 11:26
  luki9939393 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Już rozumiem. Mam jeszcze takie pytanie: W tym przypadku jeśli odłączę zaworem 4drożnym układ CO i temperatura w układzie CO spadnie do (np 20 stopni) to pompa będzie działała nadal? Aby tego uniknąć muszę podłączyć czujnik temperatury do wejścia sterownika o nazwie (Czujnik T1)  i wpiąć go np za zawór 4drożny? Czy dobrze to rozumiem?
2017-01-11 12:04
  ES_Serwis Posty: 234 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Pompa CO załącza się zgodnie z parametrem "temp załączenia pomp" w parametrach zaawansowanych. Parametr ten dotyczy temp na kotle.(fabrycznie powyżej 42 stopni na kotle załącza się pompa CO,poniżej wyłącza.) 


Jeżeli chcemy zarządzać ciepłem montaż czujnika jest dobrym rozwiązaniem,wpinamy go pod wejscie czujnik wewnętrzny. Montujemy w domu bądź instalacji. Po osiągnięciu temp zadanej czujnik da sygnał pompie do wyłączenia się. 
Jeżeli chcemy żeby pompa po osiągnięciu temp zadanej była non stop wyłączona to czas pracy pompy ustawiamy na 0.

2017-11-25 17:04
  timbergand Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam. Wrócę jeszcze do tematu.
Podobnie jak luki... w instalacji CO mam zawór 4D, który ustawiam sobie ręcznie (brak siłownika) oraz czujnik temp. wew. W ustawieniach sterownika dla obwodu CO1 jest możliwość ustawienia czasów załączania i wyłączania pompy CO (przykładowo 10min praca 5min wyłączona). Zauważyłem, że cykliczna praca pompy CO według zdefiniowanych czasów funkcjonuje prawidłowo dla wybranego w ustawieniach typu obwodu Pompa CO+ reg.pok. po osiągnięciu określonej dla czujnika temp. wewnętrznej. Natomiast po wyborze typu obwodu Pompa CO+ 4D+ reg. pok. (taj jak mam to w rzeczywistości) - pompa CO pracuje non-stop. Nie chciałbym gonić pompy CO cały czas, a chciałbym widzieć na schemacie zawór 4D i temp. za zaworem. W ustawieniach zaworu 4D mam - Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia NIE (czy może ten parametr decyduje o tym, że pompa działa cały czas a nie cyklicznie? a jak dam na TAK to załączy się dopiero po osiągnięciu temp. wew minus histereza i też będzie pracowała ciągle? a może do tego potrzebny jest jeszcze siłownik do zaworu 4D ? - takie pytania mi się nasuwają). Regulator pogodowy mam nieaktywny, podłogówki brak, obwód CO2 - wyłączony, pompa CWU również jako ochrona powrotu.
2017-11-25 17:23
  Ameno25 Posty: 2314 Ostrzeżenie: 0
Nie ma cyklicznej pracy pompy CO jesli wybierzesz  obwód  CO+4d , 
Jesli chcesz widziec temp za zaworem to moze wepij czujnik pod CO2 ,jesli masz wolny , a obwod CO1 daj pompa + regulator , minus tego taki ze schemat bedzie wygladal inaczej 
2017-11-25 17:27
  timbergand Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
OK. Dzięki za sugestię i rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam.
Użytkownicy online: marcinbb, skierka21

Ostatnio dodany

Marcin Szczygieł - domek

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej